Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cru 2016
4. mai 2019
Vinene fra Poully Fussè har fått mye internasjonal oppmerksomhet siden 1999 da vindistriktet Macconais fikk sin 3. kommunale Vin d'Appellation d'Origine Controlée (AOC)! Dagens vinforslag kommer fra en av de mest kjente vingårdene i området og er i tillegg en svært god vin som kan nytes til…
Pesce al forno
1. mai 2019
Denne saftige og gode fiskeretten fra Italia, Pesce al forno eller ovnsbakst fisk med tomater, er lett å lage og smaker utmerket. Spesielt god ble den med dagens vinforslag, en meget flott Chardonnay fra Burgund! - - - til 4 personer 1 kg fiskefileter (Brosme) 400 g tomater 3 hvitløksbåter 1…
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015
27. april 2019
Dette er en vin alle bør stifte bekjentskap med! Det er en intens og skikkelig godbit til en god pris (280.-) i en god årgang. Gleden ved å drikke den er vedvarende, lenge etter siste dråpe er borte.. - - - Azienda Poliziano er i dag viden kjent for å være en av Montepulcianos absolutte…
Laks med smørsaus
13. april 2019
Jeg har laget mange gode lakseretter, men denne var spesielt velsmakende. Det er en lett og spesielt god og leskende forrett med en svært god, biodynamisk, vin fra Villa Job til! - - - til 4 personer 600 g laksefilet 30 g kaviar 50 g smør 2 dl hvitvin 1 sjalottløk 2 ss gressløk 2 søtpoteter 3 ss…
Marimar Estate La Masia Chardonnay 2016
6. april 2019
Jeg kom nylig over nok en for meg ukjent produsent, og vin, men bekjentskapet gledet umiddelbart. Spesielt deres Chardonnays, men også flere av Pinot Noir vinene gledet smaksløkene mine! - - - Marimar Torres er født og oppvoks i Spania og har alltid jobbet i vinindustrien gjennom familiedriften…
Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2011
30. mars 2019
Sagrantino er en kraftfull drue og er regnet som den desidert mest tanninske rødvinsdruen i verden! Den har faktisk dobbelt så høye tanninverdier som Nebbiolo! Det høres ut som om det ikke er en drikkevennlig vin i det hele tatt, men produsenten Scacciadiavoli har klart det kunststykket å lage…
Querceto di Castellina Chianti Classico Gran Selezione Sei 2015
23. mars 2019
De har laget viner i 20 år allerede men jeg ble først observant på de nylig. Jeg skulle gjerne ha oppdaget de før, men er glad for å ha oppdaget de i det hele tatt. Denne vinen er god, farlig god! Ikke så rart at Wine Spectator har gitt den 94 poeng! - - - Querceto di Castellina har en perfekt…
Skrei over tomatsaus
20. mars 2019
Skrei og kysttorsk er egentlig genetisk forskjellige, skreien har i tillegg et langt mer omfattende vandringsmønster mens kysttorsken er mer stasjonære. Heldigvis er ikke skreisesongen helt over ennå, så her kommer en oppskrift du kan bryne deg på. - - - til 2 personer 500 g skreifilet 1 ss…
Contino Reserva 2014
16. mars 2019
Det er ikke første gang jeg smaker denne og definitivt ikke siste gang! Den har alltid vist gode kvaliteter og jeg smakte nylig 2012 mot 2014 årgangen og selv om 2012 egentlig scorer høyere på årgangstabellen, synes jeg 2014 årgangen var bedre! - - - Vinhuset C.V.N.E. ble grunnlagt av brødrene…
Ovnstekt kyllinggryte
13. mars 2019
Denne saftige og gode retten fant jeg på Food52 og har allerede laget den et par ganger nå og den har smakt like godt begge gangene! Med dagens vin til ble det et festmåltid å ty til om og om igjen. - - - til 5 personer 1 stk hel kylling 2 stk store løk 2 stk fennikkel 100 g baconbiter 50g grønne…
Herència Altés Garnatxa Negra 2017
9. mars 2019
Produksjonen av Garnacha, eller Grenache som den også er kjent som, kommer originalt fra Spania, og er en av de mest vidspredt beplantede rødvinsdruene i verden. Nesten alle variasjonene av druen finnes i Terra Alta hvor Herencia Altes holder til og har laget denne svært flotte vinen som viser…
Pascal Clement Bourgogne Pinot Noir 2017
23. februar 2019
Pinot Noir druen er kjent for å produsere noen av de beste vinene i verden, men det er Ikke den enkleste druen å dyrke. For eksempel er selve klasen består av tettpakkede druer, noe som gjør den mer følsom for råte og andre sykdommer. Druen kommer opprinnelig fra Burgund, hvor Pascal Clement også…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.