Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
A Tribute to Grace Grenache 2016
16. februar 2019
Selv om dette er ikke toppvinen til Angela Osborne, men det er en vin du sent vil glemme! Den tar sats fra første munnfull og gleder både lenge og vel. Spesielt gøy er det også at Angela har norske aner ved at bestemoren, Grace, kommer fra Holmestrand. - - - Angela Osborne er egentlig fra New…
Blue Mountain Pinot Noir 2016
9. februar 2019
Vi har nettopp sett mange sove i kø for å kjøpe dyre Burgundviner på Vinmonopolet, og noen av de beste Pinot Noir vinene lages vitterlig der, men når prisen for disse nå gjerne begynner på 1500.- kr og oppover, ser jeg gjerne mot USA eller Canada for gode og rimeligere alternativer. Denne fra Blue…
Segni di Langa Langhe Pinot Nero 2017
2. februar 2019
Jeg setter stor pris på vinene til Gian Luca Colombo, de er alltid svært presise, vellagede og drikker svært godt. Denne Pinot Neroen er intet unntak. Den drikker bra nå men vil ha godt av et år eller to på langs. - - - Gian Luca Colombo er utdannet ved La Scuola Enologica di Alba etterfulgt…
Pian delle Querci Rosso di Montalcino 2016
26. januar 2019
Selv med manglende info og bilder fra importør og produsent må jeg bare ta med denne fine vinen! Den er et lite funn til en svært overkommelig pris (209.- kr) som det fremdeles er noen flasker igjen av på enkelte Vinmonopol. - - - Den lille familiegården Pian delle Querci har i 3 generasjoner…
Cal Pla Mas d’en Compte 2011
19. januar 2019
Jeg stoppet kontant ved denne spesielle vinen på en pressesmaking nylig. Smakene stod frem og overrasket meg såpass at den måtte smakes både 1 og 2 ganger! Spanske viner i vinden! Som en digresjon kan det nevnes at 2012 årgangen ble sluppet et år før 2011 årgangen fordi den var tidligere moden. -…
Vietti Roero Arneis 2017
12. januar 2019
Roero Arneis er kanskje ikke den mest kjente druen eller den du drikker mest av. Men gi den en sjangs, kanskje spesielt denne, da det er den som for meg er en av de mest spennende vinene av sorten. - - - Vietti holder til midt i vakre Castiglione Falletto i Piemonte, bare en 20 minutters…
Terre Nere Etna Rosso 2017
5. januar 2019
Jeg har smakt Etna Rosso i tidligere årganger og som regel har den vært bra, men denne 2017 årgangen gav meg noe ekstra. Mer leskende, saftige røde bær med ekstra pen tyngde i frukten, mer enn nok til at jeg tok en ekstra tur til Vinmonopolet for å handle noen flasker til! - - - Tenuta…
Gode vinopplevelser i 2018!
29. desember 2018
Det finnes i dag totalt 21 500 forskjellige varer på Vinmonopolet, omlag 4000 av disse finnes på butikkhyllene mens det største utvalget, hele 16 000 produkter, finner du på bestillingsutvalget (BU)! Det er med andre ord mange godbiter der som ikke er så synlige, men som jeg prøver å grave frem.…
Rivesaltes 1970 og Rivesaltes Riveryrac 1975
15. desember 2018
Vinteren er en god tid å sitte foran peisen med en god hetvin/sterkvin i glasset. De fleste kjenner til Madeira, Portvin og Sherry men det finnes også andre, vel så gode, alternativer. Benytt sjansen til å smake noen av disse vellagrede, søte vinene fra Rivesaltes som det finnes en rekke eldre…
Lagring av vin
8. desember 2018
Årgangsvin. foto © Jørn G. Broll Det er mange gode viner å få kjøpt på vinmonopolet, noen er drikkeklare nå, andre har godt av å bli lagret. Hvilke viner som har godt av å ligge lenger og hvordan de bør lagres er ikke alltid like lett å holde orden på. Jeg har samlet sammen en liten oversikt som…
Boffa Vigna Muntrivé Barbera d’Asti 2015
1. desember 2018
Jeg har i flere år fulgt Alfiero Boffa sin Barbera d`Asti Muntrive. Den har egentlig alltid står litt frem og gitt meg mang en god opplevelse. Det er en Barbera som aldri skuffer og gir mye god vin for pengene (225.-kr). Lagringsdyktig er den også! - - - Alfiero Boffa holder til i den lille…
Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria
24. november 2018
Ben Rye har lenge vært en av favorittene blant de søtere vinene for meg. Den er helt spesielt god og jeg har gledet meg over den til mang en dessert, men den er også som en liten dessert i seg selv. Her kommer den i tillegg i en slank og meget god årgang! - - - Donnafugata har hele 405 hektar…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.