Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Vallana Campi Raudii 2015
17. november 2018
Jeg kom nylig hjem fra vintur til Piemonte og Alto Piemonte og har for alvor fått øynene og smaksløkene opp for vinene fra den nordlige delen av distriktet. Allerede før jeg dro var jeg på en smaking hvor Campi Raudii vinen var en av de som jeg bet meg merke i. Ikke minst prismessig er vinene…
Schwedhelm Riesling Zellertal 2017
10. november 2018
Brødrene Georg og Stephan Schwedhelm fra Pfalz i Tyskland er verd å legge merke til her hjemme. De har på kort tid gjort seg bemerket i vinverden med å lage noen svært gode Rieslinger og jeg er overbevist av at vi kommer til å både høre og smake mye godt fra disse vinmakerne fremover! - - -…
Kloster Eberbach Assmannshäuser Crescentia Höllenberg Spätburgunder Trocken 2014
3. november 2018
Kloster Eberbach er den eldste og en av de største vingårdene i Tyskland, som du finner i Eltville am Rhein i vindistriktet Rheingau, knappe 15 minutters kjøretur vest for Wiesbaden. Størrelsen til tross, de lager en rekke gode viner, noe som dagens vinforslag er nok et bevis på. - - - Kloster…
Castello Vicchiomaggio
27. oktober 2018
Det ble nylig avholdt en smaking her i Oslo med selveste John Matta hvor jeg fikk smake hele 14 av vinene til Castello Vicchiomaggio. Det er ikke ofte jeg finner at så mange av vinene til en produsent holder en så gjennomgående høy kvalitet, men her kunne jeg glatt ha trukket frem hele rekken.…
Cruse Monkey Jacket 2017
20. oktober 2018
Etter å ha smakt både 2016 og 2017 årgangene lener jeg mot at 2017 årgangen er den som har best eleganse og kompleksitet. En lett og forfriskende vin med god underliggende frukt jeg lett kunne tatt et glass av hver dag! - - - Michael Cruse startet Cruse Winery i 2006. Han eier ikke egne marker…
Andebryst
17. oktober 2018
Lørdag er som regel synonymt med å ta seg tid til å kokkelere litt og finne en god vin eller to som kan passe til måltidet. Denne helgen ble det med et fint stykke andebryst hjem som sammen med fennikkel, søtpotet, stekt salat og en godt pepret og fyldig saus til ble til et utsøkt måltid. Jean…
Cave Spring Riesling Icewine 2016
13. oktober 2018
Det begynner å komme noen interessante viner fra Canada for tiden og selv om de søte vinene kanskje ikke er et markedssegment i vekst fra den kanten, var det spesielt moro å komme over denne flotte dessertvinen. En digg nyheten på vinmonopolet som foreløbig er den eneste vinen tilgjengelig fra…
Rall Cinsault 2017
6. oktober 2018
Donovan Rall lager de deiligste viner fra sitt hjem i sør-afrika. Opplest og vedtatt! Sist jeg tok frem denne vinen var jeg begeistret, nå er jeg solgt.! 2017 årgangen overgår 2014 så det holder! - - - Donovan Rall er en av de som jeg synes har fått det ganske bra til på de 10 årene han har…
Van Loggerenberg Geronimo 2107
29. september 2018
Lukas van Loggerenberg er en fremadstormende vinmaker som med sin 2017 årgang for alvor har satt seg på vinkartet! Hans Geronimo laget på 100% Cinsault er absolutt strålende, men smak også hans Kameraderie 2017 laget på Chenin Blanc. Pow! - - - Det hele begynte med en generell interesse for vin…
Fèlsina Fontalloro 2011
15. september 2018
Fontalloro er en toppvin fra en topp-produsent fra Toscana. Den må nesten oppleves, spesielt i 2011 årgangen, men også 2013 som vil komme på markedet til neste år og i alle fall 2015 som kom på spesial-slippet på vinmonopolet nå sist torsdag (12/9)! - - - Det er alltid spennende og lærerikt med…
Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015
25. august 2018
Dette er den enkleste av Sandhi sine 6 tilgjengelige Chardonnays på Vinmonopolet. Men la deg ikke lure, det er en meget god vin i en god årgang til en overkommelig pris (231.-). Druematerialet til denne vinen er hentet fra de mest kjente vinmarkene, Santa Rita Hills, Santa Maria og Santa Ynez. - -…
Blankbottle Haan 2016
18. august 2018
Selv om hele 6 nyheter fra denne kule produsenten fra Sør-Afrika nylig ble introdusert på det norske markedet, har jeg foreløbig kun smakt Haag 2016. Men det skal fort endre seg, for denne vinen var kjempegod! - - - Pieter Walser er ikke som andre vinmakere, han lager gjennomgående små til…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.