Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Domaine du Carrou Sancerre Rouge 2016
11. juli 2018
Dette er for meg den perfekte rødvinen rødvinen å drikke i sommervarmen. Serverer den lett avkjølt 14-15° C og og nyt den lette, kremete, svale og friske smaken av kirsebær som blir hengende som et lett slør i munnhulen. Absolutt diggbare smaker! - - - Domaine du Carrou er en familedrevet går…
La Staffa Verdicchio 2017 og Rincrocca 2015
5. juli 2018
Det er nå 3 år siden jeg besøkte Riccardo Baldi smakte vinene hans for første gang. Spesielt hans Verdicchio-viner er strålende, ganske enkelt de beste vinen jeg har smakt av denne druen! Gleden er derfor stor når vinene hans blir tilgjengelige på Vinmonopolet i morgen, fredag 6/7! - - - La…
Dom. Pierre de Préhy Petit Chablis 2016
30. juni 2018
Jeg kom over denne superflotte Chablisen på smaking i går og gikk sporenstreks til Vinmonopolet og kjøpte noen eksemplarer. De skal nytes med innlevelse gjennom sommeren! 2015 årgangen er fremdeles tilgjengelig på VP men selv om 2016 var et av de verste årene på lenge i Chablis, vil jeg allikevel…
Sjømatrisotto
24. juni 2018
Jeg tenkte det ikke skulle ta så lang tid å smelle sammen denne retten, men det var før jeg begynte å rense blåskjellene, skrelle rekene og rense krabbene. Men når alt var blandet sammen og første gaffel med mat fant veien inn i gapet, kom betalingen i form av en meget velsmakende rett med en vin…
Sella Lessona 2010
16. juni 2018
Lessona 2010 fra Tenute Sella overrasket stort under en privatsmaking jeg holdt med totalt 10 viner levert av produsent og importør nylig. Flere av de fem i smakspanelet trakk den frem som en av de beste vinene. Overraskende nok siden den kun koster 260.- kr og hvor flere av de andre var nesten…
Urtetrekt indrefilet
13. juni 2018
Det hele begynte med et stykke flott indrefilet av okse fra Lilletøyen Kolonial. I søken etter hvordan å tilberede den bladde jeg gjennom Allers 3 retters middagsfest, hvor bildet av surret kalvefilet med rosmarin fikk meg til å tenke på en metode av Arne Brimi jeg hadde brukt før. Å surre kjøttet…
Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2015
9. juni 2018
Det hender jeg koster på meg noe ekstra godt, og ja denne koster litt, men det er også spesielt godt! Og så lagrer den godt også. - - - Jamie Kutch kom fra en jobb som børsmegler på Wall Street før han i 2005 slo seg ned som vinmaker i San Francisco. På det tidspunktet kunne han absolutt…
Kollerhof Blauburgunder Pinot Nero 2015
2. juni 2018
Blauburgunder eller Pinot Nero er kanskje ikke en så kjent druenavn men det er faktisk et synonym for Pinot Noir i Italia, på samme måte som Blauburgunder er det i Tyskland. Det er ikke mange viner jeg har smakt av denne sorten fra Italia som har imponert meg, men denne hadde noe eget, et ekstra…
Black Sheep Finds Holus Bolus Franc de Pied Syrah 2016
26. mai 2018
Når jeg først er i gang med å trekke frem viner fra USA kommer jeg ikke unna denne flotte Syrahen fra Black Sheep Finds i California. En bent ut lekker Syrah! - - - Black Sheep Finds er en liten vingård som ligger en 3 timers kjøretur nordvest for Los Angeles og er drevet av mann og kone, Peter…
Camp Zinfandel 2016
24. mai 2018
Under paraplyen Hobo Wines har Kenny Likitprakong også laget denne flotte Zinfandellen, som du ikke bør slippe under radaren din. En super deilig, slank og elegant vin med en gjenkjennbar tyngde av mørke bær i bakgrunnen. - - - Hobo Wines er en liten familie-eid og drevet vingård som holder til i…
Åkre Gard Edel Rosesider
16. mai 2018
Jeg fikk tilsendt noen vareprøver fra Åkre Gård og spesielt denne morsomme rosesideren med 6% alkohol falt i smak. Enkel og lett drikke med en frisk smak av bringebær, perfekt til 17.mai feiringen! - - - Etter mange år som ansatte i oljeindustrien gikk Arita og Gjermund Åkre sakte men sikkert…
Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Kabinett 2016
12. mai 2018
Jeg har lenge digget vinene til Koehler Ruprecht og spesielt vinene fra Saumagen, toppvinmarken som ligger med sydvendte heng på et gammelt kalksteinsbrudd fra romertiden. Vinene herfra har deilige og gjenkjennbar smaker av saltmineraler! - - - Weingut Koehler-Ruprecht har eksistert siden 1700…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.