Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Folk Machine Batten Down the Hatches, the Storm is Coming Vecino Vineyard Pinot 2016

Et av de lengste vin-navnene til tross, denne Pinot Noiren fra California er ordentlig digg! Den og en rekke andre viner fra Folk Machine ble lansert på fredagens slipp på Vinmonopolet og selv om det er vanskelig å kun trekke frem en av de her, var det denne som stakk seg mest frem. - - - Hobo…

Les mer


Van Volxem Goldberg Riesling GG 2015

2015 er en av Van Volxems beste årganger! Da jeg smakte alle vinene fra denne årgangen på gården i fjor stod spesielt rieslingene Goldberg GG og Scharzhofberger GG 2015 frem som de beste vinene, ved siden av 1900 Brut. Nå har vinene fått modnet seg ett år ekstra og er på vei til å vise sitt fulle…

Les mer


Jean Paul Brun Fleurie 2015

Jean Paul Brun skuffer aldri og 2015 årgangen hans er spesielt god. Fleurie er i denne årgangen kanskje den beste jeg har smakt av denne vinen, så langt! Vinene hans er generelt saftige, fruktige, imøtekommende, lette, behagelige, pent balanserte, med god lengde og fin friskhet. Det er som en…

Les mer


Stift Göttweig Ried Silberbichl Riesling 2015

På Erste Lagen smakingen i Østerrike i fjor hvor jeg blant andre plukket denne flotte vinen fra Stift Göttweig. Hele 3 av vinene deres var på min topp 12 liste av 132 av Østerrikes beste viner. 2016 årgangen er ennå ikke tilgjengelig i Norge men 2015 har modnet ganske fint og drikker bra nå. -  -…

Les mer


Skrei med baconsmør

Etter en påske med mye lammekjøtt er det godt med et stykke fersk skrei! Jeg serverte det som forrett, men det kunne like godt ha gått som hovedrett for det var ikke lett å stoppe spise! Med en god Chardonnay i glasset ble måltidet fullendt! -  -  - til 4 personer 800 g skrei 150 g bacon nøytral…

Les mer


Ch. Couronneau Bordeaux Supérieur 2015

Denne nyheten fra Bordeaux er det verd å få med seg. Ikke bare er den svært fordelaktig priset (170.- kr), det er også en svært flott vin som drikker godt nå. Dagens vin er lite funn, ganske enkelt. -  -  - Château Couronneau holder til i kommunen Ligueux omtrent 1,5 times kjøretur rett øst for…

Les mer


Jaffelin St-Aubin 1.cru Sur Gamay 2016

Jaffelin lager kanskje mindre kjente viner enn andre vinhus fra Montrachet området, men kvaliteten er mer enn god nok og prisen på vinene er absolutt fordelaktige. Jeg sitter igjen med en fin fornemmelse av å ha oppdaget en frisk og behagelig vin. -  -  - Maison Jaffelin holder til i hjertet byen…

Les mer


Gaia Thalassitis Oak Fermented 2015

Det er ikke lett å lage gode viner på Hellas. Jeg har søkt høyt og lavt og smakt meg frem og så langt er vinene til Gaia noen av de beste jeg har kommet over! En spennende produsent med en rekke flotte viner. -  -  - Gaia Wines ble grunnlagt i 1994 av Yiannis Paraskevopoulos (utdannet ønolog fra…

Les mer


Langmann Schilcato 2017

Bare navnet på denne oser av kulhet, men den er også den morsomste, friskeste og deiligste vinen jeg har smakt på lenge! Liker du en frisk, lett sprudlende og sødmefull vin som får deg i godt humør og i tillegg kun koster 170.- kr? Da er dette en vin for deg! -  -  - Weingut Langmann har vært…

Les mer


Marokkansk vegetargryte (nesten)

Hva er det til middag i dag da? Jeg hadde ikke planlagt noe, men hadde et par portobellosopp liggende. På vegetarbloggen fant jeg en fin oppskrift som jeg ville prøve meg på. Men siden vi var fire sultne sjeler kunne det fort bli litt lite med to sopper på deling, selv om de var av høvelig…

Les mer


Nyfisket skrei

Jeg har laget denne retten før, den gang med uer og rouille. I går fikk jeg tak i en nyfisket, hel, skrei på Flyvefisken og med noen endringer i oppskriften samt en super hvitvin fra Hellas til, ble det et festmåltid. -  -  - til 4 personer 1 kg skrei 1 hel fennikkel 1 l fiskekraft 2 dl tørr…

Les mer


Chenu Savigny les Beaune Les Saucours 2015

Igjen ramlet jeg uforvarende over en sjelden og god hvitvin, denne gangen fra Burgund. Vinene fra Burgund er kjent for å være blant verdens dyreste, mest komplekse og ettertraktede. Savigny les Saucours koster litt, men er absolutt verd å smake. -  -  - Louis Chenu et Filles ble startet av Louis…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: