Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Sunn alenemiddag

Jeg smiler litt i skjegget jeg ikke har når jeg tenker på hvor enkelt og greit det var å hive sammen denne sunne, og særs gode middagen slæsh forretten. Det blir nok ikke siste gang den blir laget for å si det sånn! -  -  - til 1 person! 450 g backloin laksefilet 1 stk hjertesalat 1 lime 1 stk…

Les mer


En emosjonell vinsmaker

Utsikt fra Tenuta Montanello i Piemonte. foto © Randi Helland Jeg snubler som regel inn i ting litt ved en tilfeldighet, men også fordi jeg alltid er åpen for nye erfaringer. Når jeg finner et emne som pirrer nysgjerrigheten min litt ekstra, graver jeg meg inn i det for å lære og å forstå. Foto,…

Les mer


Chateau Musar 2006

En eksepsjonelt god vin i en eksepsjonelt god årgang. Chateau Musar har laget spesielt gode viner i en mannsalder og fortsetter å glede vininteresserte rundt om i verden. Jeg har smakt mange årganger av vinene deres og denne rangerer som en av de absolutt bedre. -  -  - Chateau Musar ble grunnlagt…

Les mer


Posjert egg i spinat og bacon

Jeg hadde ikke laget posjert egg før og balte bra for å få et noenlunde bra resultat første gang. Det hjalp ikke akkurat at det samtidig satt 12 sultne menn med gaffel i hånd og ventet på forretten mens eg balte som verst! Men når resultatet ble som det ble, var det verdt det. -  -  - til 4…

Les mer


Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2015

Copain lager mange flotte enkeltmarks-viner med en kjølig, burgunsk, stil. Denne lekkerbisken av en Pino Noir stakk seg spesielt frem under en importørsmaking med sin saftige og friske smaker av røde bær. En vin som festet seg på minnet som en spesielt god vin. -  -  - Vinmaker Wells Guthrie…

Les mer


Castell’in Villa Vin Santo 1998

Nå får du en unik sjanse til å sikre deg en fantastisk Vin Santo fra Castell`in Villa. Den lages kun i topp årganger og vi er så heldige at 496 flasker av 620 produserte er kommet til Norge. Men vær rask, det er i skrivende stund kun ca. 200 flasker igjen på vinmonopolet. -  -  - Castell’in Villa…

Les mer


Alto Piemonte, et vindistrikt i endring

Utsikt fra Biella mot Alpene, foto © Jørn G. Broll I november i fjor var jeg invitert til eventet Assaggio a Nordovest i Biella, Alto Piemonte av Associazione Vignaioli Colline Biellesi, for å bli bedre kjent med vindistriktet og samtidig smake nebbioloviner helt tilbake til 1842! En sjelden og…

Les mer


Langtidsstekt Hjort

Fra jaktlaget på Austrheim vanket det hjortekjøtt som jeg etter beste evne utbeinet fra låret på dyret. Det ble lagt til langtidssteking i ovnen og servert til sultne familesjeler, akkompagnert av en utmerket vin, spansk sådan. Det ble en bra match! - - - til 4 personer 900 g hjortekjøtt (lår)…

Les mer


Årets mest minneverdige viner

Det har vært mange gleder på vinfronten i året som gikk. Av de som fant veien til hjemmesiden min var det tydeligvis en overvekt av den hvite sorten! Det forklarer også den store andelen av hvite viner i vinskapet mitt for øyeblikket! Ikke for det, det har vært mange store rødvins-øyeblikk også,…

Les mer


Maccario Dringenberg Rossese di Dolceacqua Superiore Posaú 2015

Etter å ha smakt denne vinen til Maccario Dringenberg er det bare å konstantere at det ble full klaff for smaksløkene mine og et gledelig møte med den ukjente vindruen, Rossese. Jeg skulle bare ha ønsket at jeg var kjent med vinene deres før turen min til Alassio i februar! Men er uansett glad for…

Les mer


Dom. de la Janasse Châteauneuf du Pape 2014

Domaine de la Janasse leverer rekke på rekke av gode viner. Jeg setter spesielt stor pris på deres Chateauneuf du Pape, både de hvite og de røde utgavene. De høster forøvrig godord fra Parker jevnlig, selv om dagens vin kun fikk 92 poeng i denne årgangen og 2015 99 poeng, likte jeg 2014 veldig…

Les mer


Vinmonopolets bestillingssystem!

At Vinmonopolets i november ble kåret til Norges beste nettbutikk er for meg et lite mysterium. Nå skal det sies at det også er mye bra med nettbutikken deres, utvalget for eksempel og at man kan bestille viner til sitt lokale Vinmonopol eller få varene sendt hjem. Men når det kommer til å…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: