Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Karsten Peter Ancestral Rot 2021
3. juni 2023
Karsten Peter har laget vin i mange år men har kun siden nylig laget vin på egen etikett. Med en håndfull viner kom han inn fra sidelinjen som et friskt pust med sin første årgang, 2021. - - - Det var foreldrene til Karsten som startet vingården i sin tid og det var kanskje duket for at Karsten…
Torsk på Marokkansk vis
27. mai 2023
Jeg blir liksom ikke lei av å lage denne retten, den er bare saftig og velsmakende. En litt annerledes måte å tilberede fisken på men resultatet ble en lett krydret og saftig fiskerett som frister til gjentagelse. Denne gang ble den servert med Bibi Greatz sin flotte musserende Bollamatta til! -…
Salwey Henkenberg Grauburgunder GG 2019
13. mai 2023
Jeg bare må ta med denne vinen, den er ikke billig men den er bare eventyrlig god! Hvis du ikke har smakt så mye Grauburgunder allerede vil du nok komme til å gjøre mer av det etter å ha smakt denne, mye mer! - - - Weingut Salwey holder til i Oberrotweil i hjertet av Kaiserstühl-regionen i…
Fontanabianca Barbaresco 2020
6. mai 2023
Barbaresco på økonomi (305.-) men med en hyggelig smaksreise. Trivelig vin til fredagshygge med taco eller pizza på bordet. - - - Fontanabianca er en familieeid vingård som ligger i byen Neive omlag 14 minutter nord for byen Alba i Piemonte. Her er det Aldo Pola og hans familie som står for den…
Kremet asparges-risotto
29. april 2023
Jeg har det mye moro med å teste ut nye risotto-kombinasjoner og mange av de blir svært vellykket. Som denne. Vellykket var også vinvalget, både med og uten mat. Inspirasjon til retten er hentet fra: Federicofusca - - - til 2 personer 300 g Carnaroli risottoris 2 bunter asparges 3 glass hvitvin 1…
Karl May Morstein Riesling Grosse Lage 2021
23. april 2023
Frem til nylig var Karl May et blankt ark for meg, men jeg er glad jeg endelig oppdaget vinene hans. Spesielt denne Rieslingen fra Morstein, en god vin, i en god årgang! - - - Weingut Karl May er en familieeid vingård som har produsert vin i Osthofen i vindistriktet Rheinhessen siden 1738.…
Andebryst med trekkspillpoteter
18. mars 2023
Inspirert av Gladkokken sin oppskrift og fremgangsmåte på and snekret jeg sammen et måltid med noen endringer og en superfin Pinot Noir (Spätburgunder) fra Tyskland. Et måltid som garantert vil bli laget på nytt! - - - til 4 personer 3 stk andebryst 12 stk delikatesseløk 400 g kantarellsopp 4…
Avondale Anima Chenin Blanc 2020
11. mars 2023
Jeg digger Chenin Blanc, og hver gang jeg kommer over en fin vin laget på denne druen blir jeg salig fornøyd. Jeg møtte Johnathan Grieve på en smakingen nå sist helg og gikk både en og to runder innom for å smake spesielt på Anima Chenin Blanc! - - - Avondale Estate ble til allerede i 1693 og er…
Savage Syrah 2020
25. februar 2023
Det er noen år siden jeg møtte Duncan på Territoriet sammen med et knippe vinmakere fra SørAfrika. Møtet var kort men både personen og vinene hans ga et svært godt inntrykk. Nå noen år senere har hans viner ofte vært å finne på mitt bord og i min vinkjeller. - - - Duncan Savage sin satsning…
Søtpotetsuppe med kidneybønner
18. februar 2023
Dette er et salig godt og sunt måltid med mektige smaker! Oppskrift er lånt fra Lise Finckenhagen med noen justeringer og med et spesielt godt vinvalg som holdt meg smattende rundt middagsbordet ekstra lenge. Det er noe med når mat og vin sammen forhøyer totalopplevelsen! - - - til 4 pers 1 boks…
Skrei med søtpotetstappe
11. februar 2023
Skreisesongen er her igjen og jeg har dradd frem en gammel oppskrift og gitt den nytt liv. Måltidet smakte helt supert også denne gangen sammen med Chardonnayen fra Chateau de Fuisse i Burgund. Den var en perfekt følgesvenn til den kremete sausen, søtpotetstappen og den ferske skreien. - - - 4…
Tamellini Soave 2021
4. februar 2023
Fra Veneto i italia kan man finne flere gode Soave viner fra produsenter som Pieropan og Tamellini. Dagens vin er Tamellini sin rimeligste vin men allikevel en av de bedre Soave vinene, her får du mye for pengene (150.- kr)! - - - Tamellini familien har dyrket vin i fire generasjoner, men det…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.