Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Karsten Peter Ancestral Rot 2021

Karsten Peter har laget vin i mange år men har kun siden nylig laget vin på egen etikett. Med en håndfull viner kom han inn fra sidelinjen som et friskt pust med sin første årgang, 2021. -  -  - Det var foreldrene til Karsten som startet vingården i sin tid og det var kanskje duket for at Karsten…

Les mer


Torsk på Marokkansk vis

Jeg blir liksom ikke lei av å lage denne retten, den er bare saftig og velsmakende. En litt annerledes måte å tilberede fisken på men resultatet ble en lett krydret og saftig fiskerett som frister til gjentagelse. Denne gang ble den servert med Bibi Greatz sin flotte musserende Bollamatta til! -…

Les mer


Salwey Henkenberg Grauburgunder GG 2019

Jeg bare må ta med denne vinen, den er ikke billig men den er bare eventyrlig god! Hvis du ikke har smakt så mye Grauburgunder allerede vil du nok komme til å gjøre mer av det etter å ha smakt denne, mye mer! -  -  - Weingut Salwey holder til i Oberrotweil i hjertet av Kaiserstühl-regionen i…

Les mer


Fontanabianca Barbaresco 2020

Barbaresco på økonomi (305.-) men med en hyggelig smaksreise. Trivelig vin til fredagshygge med taco eller pizza på bordet. -  -  - Fontanabianca er en familieeid vingård som ligger i byen Neive omlag 14 minutter nord for byen Alba i Piemonte. Her er det Aldo Pola og hans familie som står for den…

Les mer


Kremet asparges-risotto

Jeg har det mye moro med å teste ut nye risotto-kombinasjoner og mange av de blir svært vellykket. Som denne. Vellykket var også vinvalget, både med og uten mat. Inspirasjon til retten er hentet fra: Federicofusca - - - til 2 personer 300 g Carnaroli risottoris 2 bunter asparges 3 glass hvitvin 1…

Les mer


Karl May Morstein Riesling Grosse Lage 2021

Frem til nylig var Karl May et blankt ark for meg, men jeg er glad jeg endelig oppdaget vinene hans. Spesielt denne Rieslingen fra Morstein, en god vin, i en god årgang! -  -  - Weingut Karl May er en familieeid vingård som har produsert vin i Osthofen i vindistriktet Rheinhessen siden 1738.…

Les mer


Andebryst med trekkspillpoteter

Inspirert av Gladkokken sin oppskrift og fremgangsmåte på and snekret jeg sammen et måltid med noen endringer og en superfin Pinot Noir (Spätburgunder) fra Tyskland. Et måltid som garantert vil bli laget på nytt! -  -  - til 4 personer 3 stk andebryst 12 stk delikatesseløk 400 g kantarellsopp 4…

Les mer


Avondale Anima Chenin Blanc 2020

Jeg digger Chenin Blanc, og hver gang jeg kommer over en fin vin laget på denne druen blir jeg salig fornøyd. Jeg møtte Johnathan Grieve på en smakingen nå sist helg og gikk både en og to runder innom for å smake spesielt på Anima Chenin Blanc! - - - Avondale Estate ble til allerede i 1693 og er…

Les mer


Savage Syrah 2020

Det er noen år siden jeg møtte Duncan på Territoriet sammen med et knippe vinmakere fra SørAfrika. Møtet var kort men både personen og vinene hans ga et svært godt inntrykk. Nå noen år senere har hans viner ofte vært å finne på mitt bord og i min vinkjeller. -  -  - Duncan Savage sin satsning…

Les mer


Søtpotetsuppe med kidneybønner

Dette er et salig godt og sunt måltid med mektige smaker! Oppskrift er lånt fra Lise Finckenhagen med noen justeringer og med et spesielt godt vinvalg som holdt meg smattende rundt middagsbordet ekstra lenge. Det er noe med når mat og vin sammen forhøyer totalopplevelsen! - - - til 4 pers 1 boks…

Les mer


Skrei med søtpotetstappe

Skreisesongen er her igjen og jeg har dradd frem en gammel oppskrift og gitt den nytt liv. Måltidet smakte helt supert også denne gangen sammen med Chardonnayen fra Chateau de Fuisse i Burgund. Den var en perfekt følgesvenn til den kremete sausen, søtpotetstappen og den ferske skreien. -  -  - 4…

Les mer


Tamellini Soave 2021

Fra Veneto i italia kan man finne flere gode Soave viner fra produsenter som Pieropan og Tamellini. Dagens vin er Tamellini sin rimeligste vin men allikevel en av de bedre Soave vinene, her får du mye for pengene (150.- kr)! -  -  - Tamellini familien har dyrket vin i fire generasjoner, men det…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: