Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago El Terrerazo 2014
26. november 2017
Bobal er spanias 3. mest plantede drue som tradisjonelt har blitt brukt som blend i bulkviner. Men vinmakere som Mustiguillo har tatt denne druen og gjort noe eksepsjonelt bra med den og resultatet er denne flotte Finca Terrerazo vinen. - - - Toni Sarrion pleide å jobbe med veibygging før han i…
Creation Chardonnay 2016
22. november 2017
Jeg kom over denne lette og elegante chardonnayen fra Creation på en smaking nylig, både den og deres Pino Noir 2016 falt spesielt i god smak. - - - Creation ble startet i 2002 av ekteparet Jean-Claude og Carolyn Martin, i et område som tidligere ikke var plantet med vinranker. Men på fem år var…
Leitz Roseneck GG 2015 valgt til beste tyske Riesling trocken!
17. november 2017
I regi av Tysk Vininformasjon og Ken Engebretsen var jeg tirsdag denne uken invitert, sammen med 8 andre smakere, til å blindsmake oss frem til hvilken av 44 tyske kvalitetsrieslinger som var best. Alle de 44 vinene som ble smakt er tilgjengelige på Vinmonopolet og alle er priset til over 300.-…
Castellare di Castellina Poggio Ai Merli 2013
15. november 2017
Det er ikke hverdags å svi av 681.- kr for en vin, men en sjelden gang kan det forsvares hvis en vil ha en spesielt god opplevelse. Spesielt hvis vinen heter Poggio ai Merli! - - - Castellare di Castellina ligger vakkert til rundt den lille byen Castellina midt i Chianti Classico området, en 45…
Lo-Fi Chenin Blanc 2016
11. november 2017
På november slippet kom det 3 nyheter fra produsenten Lo-Fi ut på Vinmonopolet. Alle er gode og lettdrikkelige viner med lav alkohol, men det var denne Chenin Blanc vinen som spesielt fanget oppmerksomheten min! - - - Lo-Fi Wines er en liten produsent som ble startet av kameratene Michael Roth…
Kålete egg
8. november 2017
Har du lurt på hva umami, den 5. smakssansen, smaker som? Her får du den servert! Helgens lille eksperiment ble til en morsom, deilig og fargerik rett. Med Pinot Gris fra New Zealand til ble det full klaff! Oppskriften er hentet fra Food & Wine. - - - til 4 personer 4 store egg 500 g chevre 1…
OMA Vintage Brut 1996
3. november 2017
Denne får i disse dager mye omtale, og det med rette, for det er en superdeilig vintage (1996) Champagne du får til en hyggelig pris (550.- kr). OMA har fra før laget noen av de bedre vinene jeg har smakt, både Riesling, Barbera, Lange Nebbiolo og Barolo. Nå har han altså gjort det igjen med…
Beeslaar Pinotage 2015
1. november 2017
Etter nylig å ha møtt et knippe flinke sør-afrikanske vinmakere som Donovan Rall, John Seccombe, Duncan Savage, Chris Alheit og Jocelyn Hogan Wilson på Territoriet i Oslo nylig er det moro å finne nok en strålende produsent som Beeslaar. - - - Beeslaar Wines holder til i Stellenbosch, 1 times…
Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2012
28. oktober 2017
Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2012 er et funn! Det er ikke en tilfeldighet at den har fått 96 poeng i Decanter eller at den havner på siden her nå. Den er nemlig strålende god og fåes kjøpt til en overkommelig pris 340.- kr. Det er uten tvil en av de bedre Brunelloene som er å få tak for…
Kyllingsuppe
25. oktober 2017
Kyllingen ble fantastisk mør og fint kokt på denne måten og sammen med kraften ble dette en suppe som det er lett å anbefale. Det ble ikke verre med den gode vinen til, heller tvert imot. Bon appetit! - - - til 4 personer 1,7 kg hel kylling 1 løk 1 sitron 2 gullerøtter 1 stor purreløk 2 liter…
Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2016
21. oktober 2017
Denne stakk seg ut på en smaking nylig og mens jeg sitter her og leser meg opp på vinen ser jeg at 2015 årgangen ble stemt frem som den beste økologiske vinen i Tyskland, Østerrike og Sveits! Jeg har ikke smakt Zillingers 2015 årgang, men generelt synes jeg 2016 årgangene som jeg smakte i…
Kald ostekake
18. oktober 2017
Det er bare å gi seg i kast med denne deilige ostekaken! Den smaker godt, den er enkel å lage og vil imponere gjestene dine. - - - bunn 10 stk digestive kjeks 75 g smeltet og avkjølt smør 1/2 ts malt kanel Kjør kjeksen til smuler i en kjøkkenmaskin. Bland inn smør og kanel, fordel deigen i en jevn…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.