Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Dom. de La Cote Sta. Rita Hills Pinot Noir 2013
12. august 2017
Domaine de la Còte har kun 10 års fartstid og er en ganske ung, men lovende, gård. Med sine fine Pinot Noir viner har de fått en god start. - - - Du finner Domaine de la Còte i byen Lompoc, California, to og en halv times kjøretur nordvest fra Los Angeles. Sashi Moorman og Chris King oppdaget…
Wittmann Riesling Trocken 2016
6. august 2017
I en topp årgang kommer en av Wittmanns bedre viner, spesielt med hensyn til prisen (160.-kr). Denne har jeg gledet meg over i hele sommer til krabber, reker og sjømat generelt. - - - Wittmann familien har laget vin i Westhofen i den sydlige delen av Rheinhessen siden 1663. På 30 hektar…
Greywacke Wild Sauvignon 2014
8. juli 2017
Hvis jeg skulle ha gitt denne poeng hadde den fått en hel haug! Wild Sauvignon hører til blant de beste i kategorien, den er simpelthen strålende. Den drikker supergodt nå, men vil bare bli bedre med noen år på langs. Noen hvisket meg i øret at 2011 årgangen hadde modnet perfekt og var verdige…
Grosjean Petite Arvine Vigne Rovettaz 2016
5. juli 2017
Ikke bare er dette en særdeles god vin, men 2016 er i tillegg produsentens beste årgang på over 50 år! Når denne blir tilgjengelig på slippet nå på fredag (7/7) kan det være greit å sikre seg et eksemplar eller to. (kun 120 flasker kommer på slippet!) - - - Vingården Grosjean ligger vakkert til…
Elemental Bob Cosmic Flower My Red 2013
28. juni 2017
Dette må være sommerens godbit! Den har med passende, og morsomt navn, som i tillegg er en leskende god og god vin med masser av røde friske bær. Badabing! Vinene er på billigsalg nå fordi salget går treigt. Det kan vi vel gjøre noe med? - - - Bak det kule aliaset, Elemental Bob er det Craig…
Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2013
21. juni 2017
Etter gjennomført Styrkeprøve fra Lillehammer til Oslo nå på lørdag var det kjærkomment med et glass Zinfandel fra Seghesio. Det er noen år siden jeg sist smakte den og tenkte det var på tide å sjekke den ut igjen. Smakene var gjenkjennbare sammen med den relativt høye alkoholprosenten, men det…
Leroux Saint Romain Sous le Château 2013
14. juni 2017
Leroux sine viner har lenge imponert meg, hele rekken av hans viner er av topp kvalitet. I dag får du servert en av de noe litt mer tilgjengelige, eller rimelige, vinene (350.- kr) som garantert også vil være en god inngang til Leroux sine viner. De bør oppleves! - - - Du finner Domaine Benjamin…
Musserande Eplemost fra Grønvik Gård
10. juni 2017
Endelig et deilig sprudlende alkoholfritt produkt, fremstilt av 100% epler, uten andre tilsetninger enn kullsyre for boblenes skyld. Og for et likandes produkt! Smaker godt og er sunt! - - - Elisabeth Grønvik og familien er ildsjelene bak Grønvik Gård som har vært i familiens eie siden…
Quinta da Rede Grande Reserva 2013
3. juni 2017
Hvorfor bruke tid på å skrive om viner som må spesialbestilles og bare kan kjøpes 6 av om gangen? Ganske enkelt fordi de er spesielt gode og jeg vil ikke at du skal gå glipp av de. Spesielt ikke blandingsvinen Grande Reserva 2013! - - - Gården Quinta da Rede ligger vakkert til mellom byene Mesão…
Dom. Naturaliste Artus Chardonnay 2015
27. mai 2017
Jeg kom tilfeldig over denne Chardonnayen fra Australia, men det er ikke tilfeldig at jeg nå har handlet inn flere av den. Den er ikke den billigste, ei heller den dyreste, men den er farlig god. - - - To og en halv times kjøretur sør for Perth finner du Domaine Naturaliste i vindistriktet…
Olek Bondonio Barbaresco Starderi 2014
20. mai 2017
Endelig er Oleks Barbaresco fra Starderimarkene her! Etter å ha smakt fatprøver av den på gården i fjor var det klart at den hadde noe spesielt lovende over seg. I dag når jeg sitter med den i glasset er det pur glede fra ende til annen! - - - På den korte tiden siden Olek tok over gården fra…
Van Volxem 1900 Brut
13. mai 2017
Jeg trodde denne musserende vinen fra VanVolxem skulle bli revet bort på et øyeblikk sist fredag da den endelig ble tilgjengelig på Vinmonopolet, men det meldes at det fremdeles er 61 flasker tilgjengelig! Det er det bare en ting å si om, bestill, for en bedre musserende skal du lete lenge……
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.