Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Valle Reale Vigna del Convento Montepulciano d’Abruzzo 2011
10. mai 2017
Vi er heldige i Norge som har et monopolsystem som gir oss ekstremt mange gode viner til en fordelaktig pris sammenlignet med andre land. Men det er ikke alltid så lett å finne frem til de beste, derfor er gleden alltid like stor når jeg finner viner som setter et solid spor i smaksløkene mine.…
Gerovassiliou Chardonnay 2015 og Malagousia Single Vineyard 2016
7. mai 2017
Gleden var stor over å finne disse supergode, greske, vinene på en nyhetssmaking nylig. Foruten Gaias viner har det, selv etter dypdykk under feriereise til Hellas, vært vanskelig å finne gode viner. Gerovassiliou har med bravour gjenopprettet troen min på greske kvalitetsviner. - - - Vangelis…
Montecillo Reserva 2010
3. mai 2017
Ukens vin kommer fra Rioja i Spania fra det kjente vinhuset Montecillo. Tidligere har jeg trukket frem storebroren, Gran Reserva Selección Especial 1994, som er en vin med spesielt gode kvaliteter og finesse, men lillebror er ikke dum den heller. Spesielt ikke til den nette sum av 170.-kr! - - -…
Wittmanns 2016 årgang
29. april 2017
https://youtu.be/VrewtH0PT10 Videoen ble spilt inn på gården sist tirsdag 29/4. - - - Wittmann familien har laget vin i Westhofen i den sydlige delen av Rheinhessen siden 1663. Etter å ha smakt 2016 årgangen nylig vil jeg påstå at Philipp Wittmann tar kvaliteten på vinene herfra til nye høyder!…
VDP-Weinbörse Mainz 2017
27. april 2017
Nå søndag og mandag hadde jeg gleden av å smake et stort utvalg av tyske viner av 2016 årgang (og noen 2015/14) av de beste produsentene i Tyskland på VDP-Weinbörse i Mainz Tyskland. Her kommer et rykende ferskt utdrag av de beste vinene som ble smakt. Noen er sågar fatprøver og ennå ikke tappet…
Rion Côte de Nuits-Villages 2014
22. april 2017
Ukens vin er en elegant Pinot Noir fra Burgund, eller nærmere bestemt i Nuits St. Georges, hvor Michele og Patrice Rion også lager storslagne viner som Chambolle-Musigny 1er Cru les Charmes, eller Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos St Marc. - - - Frem til november 2000 var Patrice vinmaker på…
Chiara Boschis
19. april 2017
Chiara Boschis, foto © Agricola E. Pira & Figli Fredag 24. mars stod jeg foran døren til Chiara Boschis og ringte på. Jeg hadde på kort varsel fått audiens og ble tatt godt imot av Chiara. Under det spesielt hyggelige besøket fikk jeg blant annet smakt de nye 2012 årgangene av Baroloene deres.…
Cavallotto Langhe Nebbiolo 2014
12. april 2017
Det er egentlig litt rart at jeg ikke har trukket frem viner fra denne produsenten i Piemonte før nå. Jeg har nemlig satt stor pris på vinene deres over en lengre tid, spesielt deres Barolo Bricco Boschis, eller Vigna San Giuseppe, men nå sitter jeg altså her og koser meg med deres Langhe Nebbiolo…
Gauby Les Calcinaires Blanc 2012
8. april 2017
Det er moro å romstere rundt på enkelte vinmonopol og snakke med de ansatte. Etter endel frem og tilbake kan en finne små juveler av viner som denne ekstremt gode, og rimelige saken. Den ble satt ned fra 250.- kr til 180.- kr for ikke lenge siden. Men det er ikke mange av de igjen, kun 100 stk,…
Påskelam
2. april 2017
Lammelåret ble stekt på indirekte varme på utegrillen, en metode jeg etterhvert har benyttet meg av mange ganger, kjøttet blir fantastisk mørt og godt på denne måten. Planen var egentlig å grave låret ned i bakken ala "Far min sitt kjøkken", men i siste instans ble det nedstemt. Det var noe med…
Joseph Phelps Freestone Pinot Noir 2012
30. mars 2017
Nysgjerrig som jeg er både på Pinot Noir og viner fra California, plukket jeg nylig opp denne på et besøk på Vinmonopolet. Prismessig (399.- kr) ligger den omtrent på samme nivå og i godt selskap med produsenter som Kutch, Scherrer, Anthill, eller Peay. - - - Joseph Phelps Vineyards er en…
Melsheimer Lentum Riesling Trocken 2011
23. mars 2017
Jeg har stor respekt til det Thorsten Melsheimer får til med vinene sine. I stupbratte fjellsider med opptil 45º helning (!), må han ikke bare jobbe for å holde seg på beina, men må også passe seg for steiner som av og til løsner fra fjellet over! Men strevet er verd det, for vinene hans er…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.