Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Gut Hermannsberg
18. mars 2017
foto © Gut Hermansberg Da jeg besøkte Gut Hermannsberg i februar i år så det ikke så goldt ut som på bildet her, men bare å være på gården og ta inn omgivelsene med egne øyne var en spesielt fin opplevelse. - - - Fra 1901 og frem til 1998 var Gut Hermannsberg, eller "Staatliche Weinbaudomäne…
Vacheron Sancerre Rouge 2014
15. mars 2017
Det er på tide å børste støv av denne fine produsenten fra Sancerre. Helt siden besøket på gården for 2 år siden har jeg hatt et godt øye til Vacheron sine viner, spesielt Les Romains, Chambrates og Sancerre (hvit), men også hans røde viner (Pinot Noir) som denne 2014 Sancerren. - - - Domaine…
Barbera della Stoppa 2007
8. mars 2017
Naturvin er ikke for alle, gjerne fordi de er noe reduktiv og har en litt stram smak av stall. Det er ikke alltid jeg synes de er så spennende selv, men denne Barberaen er et friskt pust som jeg likte umiddelbart. - - - La Stoppa holder til ved byen Rivergado som ligger helt vest i vinregionen…
Weinbach Réserve Particulière Pinot Gris 2014
4. mars 2017
Jeg ble skikkelig glad da denne ble presentert som nyhet på Vinmonopolet i januar i år. Jeg digger gode Pinot Gris (og Gewurztraminer), spesielt fra gode produsenter som Weinbach. Det er 3 år siden jeg besøkte gården i Alsace, men det var et møte som jeg ikke glemmer så lett. - - - Domaine…
En dag i februar med Johannes Leitz
25. februar 2017
Johannes Leitz, foto @ Jørn G. Broll Som vinrankene må sloss for sin overlevelse i de bratte markene i Rüdesheim am Rhein, har Johannes Leitz sine egne røtter overvunnet mang en vanskelig høst. Men det er ofte de som må kjempe mest som gir best resultat. - - - I dag kjenner vi Johannes Leitz best…
Bod. Classica El Pacto Tempranillo 2014
22. februar 2017
Denne spanjolen kan jeg godt holde i hånden, ofte. En sjelden og god perle av en vin som er matvennlig men samtidig også en å kose seg med foran peisen med god musikk til. Den er ikke vanskelig å få tak i, den finnes på hele 200 vinmonopol landet rundt siden november i fjor, og til 175.- kr er…
Bott-Geyl Les Éléments Gewurztraminer 2013
18. februar 2017
I 2014 var jeg så heldig å få besøke Bott-Geyl i Alsace, et minneverdig besøk som for alvor åpnet øynene mine for druer som Pinot Gris og Gewurztraminer. Dagens vin, Les Elements 2013, imponerer nok en gang! Andre viner som du definitivt ikke bør gå glipp av er Domaine Weinbach som akkurat har…
Vinpakke del 3
14. februar 2017
Det er sesong for skrei og dagens vinpakke passer fint til et lett og godt måltid basert på sjømat, med en deilig, ikke for tung, men søt avslutning. - - - Pierre Gerbais L’Osmose Blanc de Blancs 2011 (370.- kr) Et utvilsomt godt kjøp er denne fine Champagnen som er laget på 100% Chardonnay (Blanc…
Ytrefilet av elg
8. februar 2017
Da ble det suksess på matfronten igjen! Det har gått en stund uten for mange matinnslag på bloggen, middagene har vært gode men det er først nå ble jeg fornøyd nok med bildene som ble tatt. Elgretten ble superb, vinen var eksepsjonell! Hovedoppskriften fant jeg hos Smedstuen Gård mens sjysausen…
Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2016
4. februar 2017
Kuhling-Gillot leverer igjen en rimelig og god vin. Kanskje er 2016 årgang bedre enn 2015 årgangen, det mener i alle fall vinmakeren selv. Uansett, skal du ha noe rimelig (145.- kr) som også har kvaliteten i behold, så er det denne Rieslingen. - - - Kuhling-Gillot holder til i kommunen Bodenheim i…
Latour a Civitella 2014
1. februar 2017
"Latour en Civitella" er den første vinen i Lazio som noen gang har fått "Tre Bicchieri" prisen, ikke så rart tenker jeg etter nå å ha smakt den, den er farlig god. Den burde absolutt vært tilgjengelig på Vinmonopolet, men er det ikke desverre. Kanskje en av våre importører ser sin besøkelsestid og…
Brio de Cantenac Brown 2009
28. januar 2017
Det kommer riktignok mange fine viner på Burgundslippet nå på torsdag, men allerede i dag har du muligheten til å slå kloen i en super vin fra Bordeaux til en relativt god pris! Og jeg kan røpe med det samme at den er ekstremt godt! Når en kommet over viner som denne er det bare å stå i givakt!…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.