Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Beyer Riesling les Ecailler 2009
25. januar 2017
Med 8 år på baken får du en veldig bra og moden Riesling i denne kameraten her. Jeg var egentlig på jakt etter en bra orangevin, men ble anbefalt Beyers Riesling etter litt frem og tilbake. Heldigvis for det. Det var nemlig den som reddet kvelden. - - - Maison Léon Beyer holder til i Eguisheim,…
Olivier Leflaive Puligny-Montrachet 2013
21. januar 2017
Jeg smakte nylig 3 av de 15 vinene Leflaive har tilgjengelig på Vinmonopolet og sitter igjen med en følelse av velbehag etter å ha latt smaksløkene leke med Puligny-Montrachet 2013. Den er ikke av de billigste (420.- kr) og langt fra den dyreste (3200.- kr), men den gir en liten følelse av storhet…
Rocca di Frassinello
14. januar 2017
Etter å tilfeldig kommet over Ornello og digget den ordentlig, var jeg på pressesmaking hvor jeg fikk smake resten av vinene deres og falt også langflat for toppvinen deres, Rocca Frassinello 2011. Rocca di Frassinello er en av 4 gårder under paraplyen til Domeni Castellare di Castellina. De fire…
Sukkerinnhold i vin
11. januar 2017
foto @ Jørn G. Broll Rødvinene jeg drikker inneholder normalt sett kun 1-2 gram sukker per liter, godt innenfor det en kan forvente av en tørr rødvin, men erfaringen jeg gjorde på vintur til sør Portugal i høst var overraskende. I løpet av smakingene hos de 10 produsentene vi besøkte ble det klart…
Årets mest minneverdige måltid
4. januar 2017
Det har blitt færre delte matoppskrifter i året som gikk enn det som er vanlig. Det er delvis fordi noen av bildene ble vraket (er blitt for selvkritisk!), noen ganger har jeg vært fornøyd med kun å lage et godt måltid til familie og venner, og så må jeg medgå at jeg har konsentrert meg litt mer…
Årets mest minneverdige viner
28. desember 2016
Enda et år er snart tilbakelagt og det er på tide med et tilbakeblikk på de mest minneverdige vinene jeg har smakt i løpet av året. Nå har jeg smakt drøye 3000 viner dette året så det er et snevert utvalg som tas med her nå, men alle vinene som er nevnt her representerer meget gode opplevelser. De…
Matthiasson Napa Valley Cabernet Sauvignon 2013
21. desember 2016
Årets Vinmaker i 2014 i USA, Steve Matthiasson, er kanskje best kjent for sine hvite viner, men denne blandingsvinen med 85% Cabernet setter USAs vestkyst ganske greit på vinkartet. En superfrisk sak som er en sann glede å drikke, med og uten mat til. Det hele begynte i det små. Mens Steve jobbet…
Hvordan gjenkjenne feil på vinen
18. desember 2016
foto © Jørn G. Broll Det kan være vanskelig å vite eller og sette ord på hva som kan være feil med en vin. Synes du den lukter og smaker uventet rart? I gjennomsnitt er det noe feil med èn av tyve vinflasker, noen vinfeil er lette å kjenne igjen, andre er mer sjeldne og vanskelige å oppdage. Her er…
Vinpakke del 2
14. desember 2016
Dagens vinpakke er en spesielt god en, det er snart Jul og jeg har tatt meg råd til å være litt flott med gjestene. Det merkes i lommeboken men det gir samtidig en spesielt god smaksopplevelse for alle rundt bordet. Spesielt hvis dere er opptatt av god mat og gode viner. Charles Heidsieck Brut…
Et knippe gode viner
10. desember 2016
I det siste har jeg smakt i overkant mange viner, viner som jeg har likt svært godt. Skulle jeg ha skrevet like utfyllende som jeg pleier om hver og en av de kunne jeg ha holdt på et halvt år med det jeg har på blokken. I stedet serverer jeg i dag en liten samling gode viner på ett brett. Dr Gänz…
Quinta de Sant’Ana Pinot Noir 2012
3. desember 2016
Hvem skulle trodd at en skulle finne en liten perle av et vinhus like nord for Lisboa i Portugal? Det kom uventet men var et særs hyggelig og godt møte med James Frost og hans viner forrige uke på en pressetur til arranger av Vinkonsortium CVR Lisboa. Gården er en perle av et sted med eget kapell…
Mullineux White Blend 2014
30. november 2016
Når jeg først saumfarer viner fra Sør-Afrika er det ikke til å komme forbi Mullineux og denne flotte hvitvinen som er laget på Chenin Blanc, Clairette Blanche, Viognier og Semillon Gris. Den er rett og slett knallbra. Mullineux Family Wines ble etablert i 2007 og drives i dag i hovedsak av Chris…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.