Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Røstipoteter med ishavskaviar

Superenkelt å lage men også en velsmakende forrett. Basta! til 4 personer 8 rå poteter ishavskaviar 2 ss usaltet smør seterrømme 1/2 rødløk pepper salt Skrell og riv de rå potetene. Legg de revne potetene i et rent kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken. Bland potetmassen med smeltet smør,…

Les mer


Kyllingklubber med asiatisk barbecuesause

Det var noe ekstra godt med smakene når kyllingklubbene ble stekt på denne måten. Chilioljen ga litt ekstra varme uten at det ble for mye og søtpotetene var perfekt saltet og stekt. Når en i tillegg får viner som passer til blir det et tipp topp måltid, enten som hovedrett eller tapas. til 4…

Les mer


Vinpakke del 1

Når jeg spiser et bedre måltid ute på restaurant velger jeg som regel vinpakke for å teste vinvalgene andre har satt sammen, noen ganger oppdager jeg nye supre sammensetninger mens andre ganger erfarer jeg hvilken jeg ikke skal bruke sammen:) Det er ikke lett å finne den ene vinen som gir den…

Les mer


Schloss Gobelsburg Ried Heiligenstein 2011 / 2015

Jeg har smakt de før, men blir ikke lei av vinene til Gobelsburg. De holder en jevn høy kvalitet og har smaker som jeg setter pris på. 2015 er i tillegg en spesielt god årgang i Østerrike og ellers i Europa. Jeg fikk smaksprøver av den tilsendt av produsenten da den dessverre ikke er tilgjengelig…

Les mer


Tyske viner

Riesling, foto © Jørn G. Broll Det er ingen hemmelighet at jeg digger tyske viner og kanskje spesielt Riesling. Det er få andre druesorter som er så takknemlige å finne matfølge til som riesling. Friskheten, mineraliteten og fruktigheten gir et vell av muligheter innenfor gastronomien. I dag tenkte…

Les mer


Heidi Schröck Beerenauslese 2014

Heidi Schrock er dronningen av de søte edeldråper, sånn er det bare. Få andre klarer den ekstremt fine balansen mellom det friske og det søte som gjør at du blir sittende igjen med en symfoni av sødmefulle smaker. Weinbau Heidi Schröck ligger i hjertet av byen Rust i vinområdet Burgenland ved…

Les mer


Årets drikkeblogg 2016 !

foto © Randi Helland Jeg var nominert som en av tre finalister til årets drikkeblogg og var egentlig fornøyd med å ha kommet så langt, at jeg i tillegg ble kåret som vinner av denne kategorien av en fagjury gjorde meg både stolt og ydmyk. Spesielt hyggelig var det å motta prisen av forrige vinner…

Les mer


Segni di Langa Greta Barbera d’Alba 2015

Gian Luca Colombo er en vinmaker i startgropen, men det er bare å merke seg navnet med det samme. Vinen hans ble solgt ut på en time på slippdagen i går, men den dukker garantert opp på hyllene til noe utvalgte vinmonopol snart. Kun 180 flasker ble tatt inn i første omgang, men importøren…

Les mer


OMA Barolo 2012

Ole Martin Alfsen (OMA) er den eneste kjendisvinmakeren, foruten Wongraven da, som går så til de grader helhjertet inn for oppgaven med å lage egen vin og så til de grader klarer å lykkes. Tidligere har det blitt Barbera d`Alba, Langhe Nebbiolo, Barbaresco, Riesling og Rosèvin. Nå på fredag (4/11)…

Les mer


Bak fasaden

foto @ Pål Laukli Hva får en mann i begynnelsen av 50 årene til å hamre i vei om mat og vin i tide og utide? Jeg er ikke utdannet kokk eller sommelier, ei heller har jeg tatt WSET eller andre høytrangerende mat eller vin-diploma. Derimot har jeg en genuin interesse for, og glede av å dele mat og…

Les mer


Rall Cinsault 2015

Da jeg kom over et eksemplar av Rall sin Cincault her om dagen var jeg ikke i tvil, den måtte smakes. Siden jeg møtte Donovan på en smaking i fjor har jeg vært en stor fan av hans viner, Cinsault er ikke noe unntak. Donovan Rall er en av de som jeg synes har fått det ganske bra til på de 8 årene…

Les mer


Sandrone Barbera d’Alba 2013

I 2012 durte 4 glade gutter rundt i Piemonte på produsentbesøk. På vei mellom to besøk passerte vi Sandrone, HAU! STOPP bilen! Selv om vi ikke hadde noen avtale der måtte det i det minste kunne bli noen bilder. Neste gang skal vi definitivt ta oss bedre tid til et lengre besøk hos en av de…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: