Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Svinecarre

Den lammecarreen var jammen svær tenkte jeg, der fikk jeg jaggu mye for pengene. Glad og fornøyd dro jeg hjem og dro den ut av pakken før jeg stusset litt. På med brillene og leste at det sto svin! Jaja, da lager vi svinecarre i stedet:) Godt ble det og da var det jo ikke så galt allikevel! til 4…

Les mer


Chowder med mais

Skal du først lage en høstsuppe må du prøve denne chowderen til Henrik Henriksen som jeg fant oppskriften til i A-Magasinet for et par uker siden. Jeg har kun gjort små endringer på oppskriften og resultatet ble en fyldig og god suppe og alt ble spist opp med stor innlevelse. til 4 personer 4…

Les mer


VDP smaking 2016

VDP smaking 2016 I august i år var jeg invitert av Tysk Vininformasjon sammen med 16 andre vinjournalister til Tyskland på produsentbesøk, med innlagt kurs om organisk vin på Geisenheiminstituttet, sektsmaking og til avslutning selve rosinen i pølsa - VDP smaking i Wiesbaden. VDP smakingene er den…

Les mer


Fersk kreps, spagetti og blåskjell!

Nå er det tredje gang jeg lager denne retten på kort tid og det er ikke til å komme forbi, det er diggedidiggbart og smaskens godt! Ohhh, det spises i timesvis, at maten blir kald, det gjør ingenting! God vin til og måltidet er komplett! Dessert? Neitakk, er mett og god! Retten satte jeg sammen…

Les mer


Silvia Rivella Langhe Nebbiolo 2013

Det er ikke uten grunn at vinene til Guido Rivella høster mange lovord hos presse og andre som smaker vinene hans. De stikker seg absolutt frem mellom mange andre gode viner fra Barbaresco, spesielt hans Langhe Nebbiolo 2013 og Barbaresco 2011. Guido Rivella var Angelo Gajas vinmaker i 46 år, helt…

Les mer


Sør-Afrikanske viner i medvind

foto © Bouchard Finlayson Visste du at Sør-Afrika er det 8. største vinproduserende land i verden i dag? De siste 10 årene har vært en revolusjon for sørafrikanske viner i Norge og rundt om i verden forøvrig. Unge vinmakere dukker opp med den ene godbiten etter den andre, samtidig som de etablerte…

Les mer


Dominio do Bibei Lalama 2011

En spansk lekkerbisken som leverer hver gang, gjennom den ene årgangen etter den andre. Med 6 år på baken har Lalama fått en fin moden frukt som gleder fra begynnelse til slutt. Dominio do Bibei holder til i Galicia nordvest i Spania. Gården ble startet i 1999 ved hjelp av Sara Pérez (Clos…

Les mer


Cantina D’Isera Pinot Grigio 2015

Pinot Grigio gir ofte slanke viner og er vanligvis ikke en vin jeg drikker mye av, men nerven og den ekstra kompleksiteten i denne tiltalte meg såpass at jeg gjerne smaker flere. Pinot Grigio er synonymt med Pinot Gris (Frankrike) eller Grauburgunder (Tyskland) og er en klone av Pinot Noir. Druen…

Les mer


Blain-Gagnard Chassagne Montrachet 1er Cru Boudriottes 2014

Det er ikke ofte en blar opp 500.- kr for en flaske vin så når en først skal gjøre det, bør det være for en spesiell god vin. Og det er akkurat hva dette er. Domaine Blain-Gagnar holder til i Chassagne-Montrachet, omtrent 15 minutters kjøretur sør for Beaune i Burgund. Gården drives av ekteparet…

Les mer


Anselma Langhe Nebbiolo 2012

Jeg har satt stor pris på Anselma sine Barolo de siste årene og da jeg smakte 2012 årgangen av deres Langhe Nebbiolo fant jeg enda en grunn til å nyte mer av vinene deres. Med så gode viner er det ikke så rart at vi importerer mesteparten av produksjonen deres til Norge. Anselma holder til midt i…

Les mer


Bret Brothers Mâcon-Villages Cuvée Terroirs du Mâconnais 2014

Det høres nesten ut som det er en Australsk eller Amerikansk produsent, men neida, den kommer fra Burgund. Jeg liker meg i Burgund når vinene smaker som denne, og ikke minst siden den er såpass rimelig også. Familien Bret har vært eiere av La Soufrandière siden 1947, da bestefaren til brødrene…

Les mer


Libanesisk brødsalat med knasende god kylling

Inspirert av Ole Martin Alfsens oppskrift i "Hverdagsmat" ble denne friske og gode brødsalaten kombinert med knasende god kylling som jeg med hell har laget ved flere anledninger tidligere. Maten ble matchet til både rød og hvitvin, begge supergode valg. til 4 personer 900 g kyllinglår 2 pitabrød…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: