Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Estero Russian River Valley 2013
13. august 2016
Selv om du må jobbe litt ekstra for å få tak i denne vinen, er det lurt å gå den ekstra milen, for den er spesielt god. Liocos Chardonnay finner du på tilleggslisten (TU) på vinmonopolet, noe som betyr at du må bestille den i en av vinmonopolets butikker. Minste bestilling er på en kasse 6/12…
Kamskjell i erter
10. august 2016
Dagens måltid er sunt og svært godt. Saftige og gode smaker som blir understøttet og perfekt ledsaget av en frisk og fruktdrevet vin. til 4 personer 150 g spekeskinke olivenolje Del spekeskinken i passe store biter, forvarm en stekepanne med litt olivenolje i og stek skinkebitene til de er…
Heidi Schröck Rosé Biscaya 2015
6. august 2016
Fra Burgenland i Østerrike kommer det en skikkelig godbit i Rose Biscaya. En rosevin som minner meg litt om tidligere årganger kultvinen, Il Mimo, den gang den hadde hadde litt mer fylde og kraft. Heidi Schröck lager de deiligste søte viner i hjertet av byen Rust i vinområdet Burgenland ved…
Krabberisotto
4. august 2016
Krabberisotto med fennikel, sitron og basilikum viste seg å være en svært god og relativt kjapp middag å lage sånn midtveis i uken. Vinen var allerede bestemt, en Mersault fra Matrot, og etter en kjapp gjennomgang i Jamie Oliver sin app, "20 minute meals", fant jeg denne enkle, men superdigge…
Domaine de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2014
30. juli 2016
Chardonnay er en av de mest kjente vindruene og viner laget på denne druen kan være av varierende kvalitet, men denne vinen er definitivt en av de bedre. Til 270.- kr er den et meget godt kjøp, og jeg vil definitivt handle inn flere ved første leilighet. Nicolas Potel styrer to to gårder, Domaine…
Peay Vineyards Pomarium Pinot Noir 2013
2. juli 2016
Det finnes mange fine viner laget på Pinot Noir druen, denne fra Peay er eksepsjonelt god. Det er ikke den billigste vinen (466.-kr), men trenger du en ypperlig referansevin, bør du smake denne. Det er en opplevelse verd å ta med seg. Da Peay Vineyards ble kjøpt i 1996 var det en saueranch med…
Louis Jadot Saint-Aubin 2013
29. juni 2016
Mange viner av den forførende Chardonnay druen har gledet min gane i det siste, men denne fra Louis Jadot falt jeg pladask for. Også flere av vinene fra denne produsenten har blitt konsumert og blitt satt stor pris på, men når jeg fikk denne vinen i glasset var det ren nytelse fra begynnelse til…
Lavradores de Feitoria Meruge Tinto 2013
15. juni 2016
Jeg innrømmer gjerne at jeg smaker mye vin i løpet av en uke. Spesielt på pressesmakinger men også endel anbefalt av venner og bekjente. Alle som jeg skriver om her på bloggen er viner som jeg blir ekstra begeistret for, som denne fra Portugal! Det er riktignok en nyere årgang enn det som er…
Potetsuppe
8. juni 2016
Denne potetsuppen er mektig god, enten du har den som forrett eller hovedrett. Med den fine blandingsvinen, Rall White, fra Sør Afrika, har du et perfekt lite måltid å glede deg over. til 6 personer 600g poteter 300g sellerirot 2 store purrer 5 dl vann 1 buljongterning 1 kvist fersk timian 1…
Thorne and Daughters Rocking Horse Cape White 2014
28. mai 2016
Det er en bølge av nye, flotte, viner fra Sør Afrika som finner veien til Norge for tiden. Mange unge og flinke vinmakere derfra har de siste 10 årene sakte men sikkert begynt å lage viner som ikke står tilbake for det beste som produseres. John Seccombe er en av de. I Sør Afrika har…
Wagyu (Kobe) Entrecot
25. mai 2016
Jeg var innom den lokale slakteren, Strøm Larsen, her om dagen hvor det med store bokstaver ble annonsert at de hadde fått inn dette spesielle kjøttet fra Kobe i Japan. Etter å ha overveid frem og tilbake om jeg skulle ta meg råd til et stykke, tok nysgjerrigheten overhånd. Med 2200 kroner per…
Crystallum Peter Max Pinot Noir 2015
21. mai 2016
Crystallum lager svært gode viner, av de 3 som har funnet veien til det norske markedet er det spesielt Peter Max Pinot Noir 2015 som vinner min gane. Det er glede i hver dråpe og en vin jeg er glad for å ha blitt oppmerksom på. Kun 260 flasker tilgjengelig. Peter-Allan og hans bror Andreas…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.