Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Momento Chenin Blanc Verdelho 2014

Det kommer mer og oftere gode viner fra Sør Afrika for tiden og det er vanskelig å ikke la seg begeistre av de. Spesielt denne supre blandingen av Chenin Blanc og Verdelho. Vinmaker Marelise Niemann sin drøm var å starte sin egen vingård, noe som også skjedde i 2014. Da hadde hun allerede laget…

Les mer


Kyllingpai

Jeg reposter like godt denne superdigge pai/pizza retten som fungerer like godt som hovedrett, forrett eller dessert. Den er lett og fyldig på samme tid med mange spennende smaker, og kommer her med nytt vinforslag til. Takk til Katharina Korinek for oppskriften:) kakebunn 200g usaltet smør 300g…

Les mer


Clos du Moulin aux Moines

To nye Chardonnay seiler frekt og freidig inn i det norske markedet, og de blir lagt merke til for å si det mildt! Av mange gode viner på siste Skanlog smaking stod disse to godsaker fra Burgund frem som noen av de bedre. Det gjør ikke noe at de er å få til en overkommelig pris heller! Grunnlagt i…

Les mer


Biecher & Schaal

At ikke denne produsenten ikke har importør i Norge er vanskelig å skjønne, jeg har smakt hele rekken av vinene hans ved flere anledninger og har sjeldent smakt så imponerende viner. Vingården Biecher & Schaal ble startet så sent som i 2011 av Olivier Biecher og Julien Schaal. De holder til i…

Les mer


Perticaia Umbria Rosso 2014

Viner fra Umbria har kanskje ligget litt i skyggen av naboen i nord, Toscana, men denne viner fra Perticaia er et overraskende flott eksemplar fra området, og kan raskt bli en ny hverdagsvin her i huset. At Montefalco Sagrantino fikk den ettertraktede DOCG-statusen i 1992, har nok også bidratt til…

Les mer


Fernand & Laurent Pillot Saint-Aubin 1er Cru Sentier du Clou 2014

For øyeblikket har jeg hengt meg litt opp i Chardonnay viner. De banker på døren min, ber om innpass og får det. Jeg er ikke vanskelig å be spesielt ikke siden så mange av vinene har en delikat fylde og frisk eleganse som ikke mange andre viner har. Saint Aubin fra Pillot er et spesielt flott…

Les mer


Red Car Sonoma Coast Chardonnay 2014

Red Car ligger ved Sebastopol, en drøy times kjøretur nord for San Francisco, i den vestlige delen av Sonoma County i California. Her startet Carroll Kemp, Mark Estrin og Richard Crowell sin første årgang i år 2000, med 50 kasser vin basert på innkjøpte druer. I dag råder Red Car over totalt 25…

Les mer


Pichler-Krutzler Frauengärten Grüner Veltliner 2013

Fra Østerrike kommer det et flott eksemplar av en Gruner Veltliner, og en matvin deluxe. Vinmakeren selv, Erich Krutzler, sier at 2013 årgangen er den beste han har laget så langt! Weingut Pichler-Krutzler holder til i Dürnstein, Wachau, omtrent en times kjøretur vest for Wien, Østerrike.…

Les mer


Skrei med ertepurè

Oppskriften til denne retten er fra Øyvind Hjelle. Han har opprinnelig brukt rørosrømme, mens jeg endte opp med lettrømme, noe som gjorde blandingen noe mer flytende, men det funket helt utmerket for meg. Dette er en rett jeg garantert kommer til å lage igjen! til 4 personer 800g plomme av skrei…

Les mer


Pascal Clement

Fra jeg smakte Pascals viner for et år siden til jeg nylig fikk smake alle vinene hans igjen, har det skjedd mye positivt. Jevnt over holder alle vinene hans høy kvalitet, mens toppvinene hans er eksepsjonelt gode. De koster også noe mer, helt på smertegrensen min egentlig, men jeg ville ikke vært…

Les mer


Videointervju med Olek Bondonio

foto © Jørn G. Broll Jeg var en tur til Piemonte nå i påsken og besøkte blant annet Olek Bondonio som holder til i Barbaresco. Det er ennå en måned til full blomstring i vinmarkene, men vi kunne allerede nå se knoppene røre på seg. Ved siden av å glede seg over begynnelsen til en ny blomstring i…

Les mer


Marokkansk fisk

Forrige lørdag var det igjen duket for middag for og av 14 godt voksne menn. Temaet var Nord-Afrika og Mellomøsten og et av mine bidrag var skrei på Marokkansk vis. En annerledes måte å tilberede fisken på og resultatet ble en lett krydret og saftig fiskerett som frister til gjentagelse. til 4…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: