Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Viña Ardanza Reserva 2007
19. mars 2016
Av og til dukker det opp en godbit fra uventet hold. Denne rimelige (240.- kr) Reservaen fra Rioja som har fått 94 poeng av Robert Parker, gledet også mine smaksløker og anbefales å ta med seg inn i påskekosen. La Rioja Alta ble etablert av fem lokale vinbønder allerede i 1890 som et av de første…
Patrick Sullivan Jumpin Juice Half Full
16. mars 2016
Dette er en litt uvanlig vin med blant annet Moscato og Sauvignon Blanc i seg. Hvitvinsdruer blandet inn i en rødvin? Joda, og det har blitt en vellykket og morsom vin ut av det også. Patrick Sullivan og hans kone Megan bor og lager vin i Strezleki Ranges i Gippsland, Victoria, 1 1/2 times…
Lammecarrè med jordskokkpurè
12. mars 2016
Jeg blir aldri lei av lammercarè. Stekt riktig er det så mørt og godt som noe kan bli, dagens middag var intet unntak! til 4 personer potettårn poteter 1 rødløk 2 ss smør 1 fedd hvitløk, finhakket frisk timian salt og pepper Vi begynner like godt med potetene. Vask de godt og skjær de i tynne…
Novaia Amarone della Valpolicella Classico Corte Vaona 2009
9. mars 2016
Jeg er vanligvis ikke så stor fan av Amarone siden de ofte er veldig tunge og sødmefulle, men Corte Vaona fra Novaia er et gledelig unntak som overrasker med ekstremt nennsom frukt og lett saftig fylde. Gården Novaia holder til i Veneto, omtrent 30 minutters kjøretur nord for Verona, Italia, og…
Baklava
5. mars 2016
Første gang jeg ble introdusert til denne Tyrkiske desserten var da jeg jobbet i et fotostudio i Ballard, Seattle, back in the days (1989). Den var så søt og god at det var vanskelig å ikke like den. Jeg har spist det ved flere anledninger opp gjennom årene, men det var da jeg nylig var på…
Kyllinggryte med urter
3. mars 2016
Jeg har laget denne kyllingryten flere ganger i det siste inspirert av oppskriften til Anders Viestad, og det er ikke annet enn å si at det er en enkel og supergod rett. Spesielt sausen, tallerknene slikkes rene hver gang! til 4 personer 4 kyllinglår 2 ss hvetemel 6 ss klaret smør 1 løk 4 hvitløk…
Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1994
27. februar 2016
Jeg hadde denne liggende i vinskapet klar for en passende anledning, og hva var vel bedre anledning enn når Gunnar på Husets vin dro frem 1981 årgangen? Godbiten fra 1981 (75cl) ble utsolgt kort tid etter Gunnars anbefaling, men 1994 årgangen, som jeg personlig foretrekker, finnes det heldigvis…
Periquita 2010
24. februar 2016
La det være klart at dette er en masseprodusert vin, hele 1,2 millioner liter av den lages hvert år på en gård som er 650 hektar stor, og som totalt produserer omtrent 6 millioner liter vin i året. Men når det er sagt er det en overraskende god vin, til en meget god pris. 264.- kr for en magnum!…
Langtidsbakt oksenakke
17. februar 2016
Etter å ha vært en sving innom den lokale slakteren hvor jeg fant et ferskt og fint stykke oksenakke, kom inspirasjonen til dagens middag etter å ha bladd gjennom Klikk.no. Oppskriften er Bent Stiansen sin, mens jeg har gjort noen små endringer ettersom hva jeg hadde i skuffer og skap. Resultatet?…
Clotilde Davenne Bourgogne Rouge 2013
11. februar 2016
Clotilde Davenne leverer viner av ypperste klasse, bare så det er klart! Hun har 15 år bak seg som vinmaker for Jean-Marc Brocard, for eksempel. Men nå lager hun eksepsjonelt gode viner på egen gård. På Bourgogne-smakingen nylig fikk jeg bekreftet tidligere gode viner fra Clotilde og smakt noen…
Naked on Roller Skates 2014
6. februar 2016
Det drar seg mot mot varmere tider, kanskje til og med naken på rulleskøyter! Eller kanskje ikke, men i alle fall med en flaske Naked on Roller Skates innen rekkevidde. Vinene til Some Young Punks har en morsom profil, men viktigst av alt er det gode viner som kommer fra den kanten. Adelina Wines…
Frityrstekte torskeboller
3. februar 2016
Jeg har laget disse fiskebollene til flere anledninger nå og selv om ikke tilbehøret har vært like bra er disse bollene en vinner både hos store og små. Får du ikke foret minstemann med nok fisk i løpet av uken, vil han eller henne garantert sluke disse! til 6 personer 700 g lettsaltet torsk/eller…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.