Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Terra Montosa Riesling 2013
28. januar 2016
Jeg har ikke vært i Rüdesheim siden jeg som 17 åring var på turnè der med Skjold Skoles musikkorps. En minneverdig tur med karrierens første smaking på en vingård, Asbach. Lite visste jeg om vingårder som Leitz, Balthasar Ress eller Georg Breuer den gangen, men håpet er at neste vintur vil…
Gaia Agiorgitiko 2013
23. januar 2016
Gaia Estate har mange gode viner på Vinmonopolet, en av dem som jeg har omtalt tidligere er den flotte Assyrtiko Wild Ferment som har gledet ganen til mange, ofte. Agiorgitiko er en av nyhetene på Vinmonopolet nå, er absolutt også en diggbar vin. Agiorgitiko er den mest plantede røde druen i…
La Staffa
20. januar 2016
Jeg hadde ikke hørt om Riccardo Baldi eller gården hans, La Staffa, før jeg ble bedt på tur til vindistriktet Marche av Ancona Chamber of Commerce. Men på bussen sammen med en liten gjeng vinentusiaster, like før vi ankom gården hans, fikk vi vite at vi skulle møte en 25 år gammel vinmaker som…
Scarzello Diferènt 2013
13. januar 2016
Rosèvin vinterstid? Ja, hvorfor ikke. Denne vinen er for god til å la gå fra seg usmakt, og nå er den på sitt beste. Jeg smakte den igjen i begynnelsen av desember i fjor, i godt selskap med produsenten, Federico Scarzello. Vinen har utviklet seg til det bedre og fremstår som en knallgod…
Sjokoladefondant
9. januar 2016
Helt siden jeg fant oppskriften på denne sjokoladefondanten på andymat.no for noen år tilbake, har den vært et kjærkomment tilskudd på dessertfronten. Det er en mektig fondant som smelter i munnen og sammen med Ben Rye dessertvinen gir deg en reise i sødme og litt friskhet som du kommer til å…
Perfekt risotto med entrecot fra reinsdyr
6. januar 2016
Jeg har laget risotto på mange forskjellige måter, men har ikke fått et like godt resultat som når jeg laget den etter Damiano Albertis metode. Ikke bruk kraft, kun lettsaltet vann og en stekepanne med teflon. Enkelt, men genialt. Med langstekt entrecot av reinsdyr, som smelter på tungen, fersk…
Årets mest minneverdige viner
30. desember 2015
Når jeg ser tilbake på året som har gått og minnes viner som jeg smakt, er det noen som har satt spesielt gode spor etter seg. Egentlig er alle vinene som jeg har nevnt i løpet av året vært spesielt gode, men hvis jeg skulle ha plukket ut en håndfull må det være de som jeg nevner under. …
Årets mest minneverdige måltider
26. desember 2015
Mens julefreden har senket seg og mange har spist pinnekjøtt, ribbe, torsk og lignende julemat i tråd med tradisjonene, har jeg gjort et dypdykk i årets oppskrifter her på Matogvinnett. Det har vært mange gode måltider gjennom året og mange som minnes med stor glede. Det var ikke lett å kun plukke…
Iskake med multer
20. desember 2015
Jeg fikk servert denne friske og mektige iskaken til Jul hos min søster, Janne, for et par å siden. Kaken ga mersmak og har blitt laget flere ganger i mitt eget kjøkken. Etter etter en tur i Marka på sensommeren i år, fant min kone og jeg masse modne multer som ble frosset ned og tatt frem igjen i…
Stella di Campalto Brunello di Montalcino 2008
16. desember 2015
Hvert kvartal holdes det større pressesmakinger i regi av Skanlog, en av Norges største distributører for vinimportørene. Sist jeg var på denne smakingen, blant de 100 vinene jeg rakk å smake på, var det Stella di Campalto sine to viner som overrasket og gledet meg mest. Spesielt denne Brunelloen,…
Glimt fra Marche, Italia
6. desember 2015
I skrivende stund er jeg i byen Ancona i vindistriktet Marche i Italia. Kanskje ikke det mest kjente område for mange der hjemme, men visste du at organisk vinproduksjon har tredoblet seg her bare de siste tre årene, til 40%? De siste tre dagene har jeg smakt meg gjennom et hundretalls viner og…
Earl Grey sjokoladedessert
28. november 2015
Eh, Earl Grey!? Jadda. Vaniljeekstrakt og Earl Grey te i sjokoladen. Uvant kombinasjon kanskje, og kan kanskje høres ut som noe en ikke har lyst å lage, men da går du glipp av noe som faktisk smaker supergodt! til 4 porsjoner 250 g Valrhona Guanaja 1,5 dl Earl Grey te 1 ss pistasjenøtter 2 ss…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.