Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Sato Pinot Noir 2013

Det lages ikke mange av vinene til Sato, kun ca 400 kasser totalt årlig, en liten produksjon av gyldne dråper. Jeg digger ganske enkelt vinene til Yoshiaki og Kyoko Sato. Den første vinen til Sato Wines var nettopp denne Pinot Noiren. 190 kasser ble produsert i sin første årgang i 2009. I dag…

Les mer


Il Poggione Brunello di Montalcino 2010

Denne Brunelloen har nok falt under radaren til de fleste siden den fremdeles er å finne på Vinmonopolet. Vinen er valgt av Wine Spectator til å være den fjerde beste vinen, av 100, i 2015! Markedsprisen i USA er ca. 700.- kroner, her i Norge koster den 299.- kr! Hvis det ikke er nok gir…

Les mer


Hexamer Schlossböckelheimer Königsfels Riesling Trocken 2014

Er du lei av Riesling sier du? Jeg kommer nok aldri til å bli lei vinene på denne druen, spesielt ikke når det lages så fine eksemplarer som denne! Weingut Hexamer ble grunnlagt av Helmut og Elisabeth Hexamer i 1960. Gården ligger fint til mellom vindistriktene Rheingau, Rheinhessen og Mosel, i…

Les mer


Knasende god kylling med tikka masala

Komponert i en fei med tilgjengelig råvarer. Det høres lett og greit ut, men det ligger jo ørlite mer planlegging bak. 2 økologiske kyllinglår fra Holte Gård ble plukket opp på Meny for noen dager siden (gode råvarer tiltaler alltid), resten er laget av ting som mer eller mindre alltid finnes på…

Les mer


Chateau Laroque 2011

Etter noen år i skyggen av endel andre viner, kom denne flotte vinen under radaren igjen. En gave, et funn, en glede! Det er ikke første gang jeg smaker den og ikke første gang jeg skriver om den, og garantert ikke siste gang heller. Med sine gode smaker gleder den en vinøs mann. Chateau Laroque…

Les mer


Karamelliserte epler i pannekake

Jeg fikk denne variasjonen servert til dessert i Portugal nylig, og den var bare så god at jeg bare måtte gjenskape den hjemme på eget kjøkken. Den ble servert med vaniljeis i Portugal, som jeg også laget ved første forsøk, men andre gang prøvde jeg meg med mangosorbet. Jeg skulle holdt meg til…

Les mer


Kanonkop Pinotage 2013

Jeg er frelst, blitt Pinotage fan over natten. Jeg må kanskje endre navnet på katten vår til Pinotage, etter å ha smakt denne smekre vinen. Hm, hva sier du Gunnar? Du finner Kanonkop Estate i skråningene ved Simonsberg fjellet i regionen Stellenbosch, en halvtimes kjøretur øst for Cape Town i…

Les mer


Dom. Weinbach Cuvée Théo Riesling 2013

For et år siden hadde jeg gleden av å besøke Alsace og ble bedre kjent med vinene til Domaine Weinbach og den energiske og hyggelige Catherine Faller. Hele rekken av deres viner ble den gang smakt på Millesimes Alsace og jeg har siden også satt pris på vinene hennes mang en gang.  Domaine Weinbach…

Les mer


Portugal kaller

Innhøstningen var for det meste avsluttet da vi ankom Portugal i forrige uke, høsten hadde satt inn og strødde rundt seg med sin ødsel av farger. Vi var fire norske skribenter som satte foten på Portugisisk jord, invitert av Wines of Portugal for å oppleve noe av det beste vindistriktene i landet…

Les mer


Douro, Portugal

Før jeg reiser hjem fra en pressetur til Douro, i regi av Wines of Portugal, deler jeg inntil videre noen bilder fra turen. Innhøstningen er over her nå og fargene i markene er slående vakre. Vinranker hos Ramos Pinto Marker hos Murcas, sør langs Douro elven Jorge Serôdio Borges, Wine & Soul…

Les mer


Stuet kalvekjøtt med tagliatelle

Dette begynte som et toretters måltid med mye grisling på kjøkkenet. Den andre retten skulle bli rekesuppe. Innkokt på rekeskall, reker, vin etc. Det duftet godt og smakte bra underveis, men når den var ferdig var den beisk og uspiselig! Da ble heldigvis denne kalvekjøttretten redningen, med gode…

Les mer


Carl Loewen Riesling Alte Reben 2014

Snakk om å få valuta for pengene! Dette er en flott vin som byr på mange gode smaker og til 175.- kr er den et røverkjøp! Det er bare å laste opp! Weingut Carl Loewen er et familieforetag som har laget vin siden 1803 i byen Leiwen ved Moselelven, ca. 30 minutters kjøretur nordøst for Trier. Per i…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: