Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Schug Carneros Heritage Reserve Pinot Noir 2011

Når jeg først er i gang med anbefalinger av vinene til Schug, er denne Pinot Noiren ikke til å komme forbi. Også den er Heritage Reserve, av spesielt utvalgte druer, lengre modnet og spesielt god. Schug Winery ligger i Sonoma, bare en times biltur nord for San Francisco. Gården er familiedrevet og…

Les mer


Sjømatrisotto

Ideen til dagens rett kom fra en oppskrift på hjemmesiden til Schug, jeg har kun lagt til en egen versjon av tilberedningen av rekene. Resultatet ble en lett tung og saftig, litt spizy rett som kan fungere like godt som forrett som hovedrett. Når du først har begynt å spise blir det vanskelig å…

Les mer


Porcone 'Butchers' Reserve IGT Veneto 2010

Det er ikke første gang jeg drar frem viner fra Zio Porco, og garantert ikke siste gang heller. Marco Giovanni Zanetti er en kul fyr som lager mange gode viner. Marco er oppvokst i Tyskland, men familien er fra Veneto. Den unge vinmakeren er tidligere butler, vinkelner i noen av Europas beste…

Les mer


Porcone ‘Butchers’ Reserve IGT Veneto 2010

Det er ikke første gang jeg drar frem viner fra Zio Porco, og garantert ikke siste gang heller. Marco Giovanni Zanetti er en kul fyr som lager mange gode viner. Marco er oppvokst i Tyskland, men familien er fra Veneto. Den unge vinmakeren er tidligere butler, vinkelner i noen av Europas beste…

Les mer


121 b.C. Time flows Bianco 2012

Oransjevin har vært vanskelig for meg å like, bare ved et par anledninger har de falt i smak. Den første var Terra Harmoge 2012 fra Walter Batte, den andre er denne, 100% Vespaioloen, fra Soarda. Vinhuset Vignaioli Contrà Soarda eies og drives av ekteparet Gloria og Mirco Gottardi. Slekten hadde…

Les mer


Bava Piano Alto Barbera d'Asti 2000

Av og til er det ålreit å dra frem en av de ekstra gode vinene. Den koster litt mer, men å sitte igjen med følelsen av å ha smakt en vin av ekstra storhet, er verdt pengene. Det er ikke hverdagskost å kunne handle en 15 år gammel vin på Vinmonopolet, ferdig modnet, klar for akkurat din gane.…

Les mer


Busch Riesling Marienburg G.G. Rothenpfad 2007

For 6 år siden smakte jeg denne Rieslingen som fremdeles er å få på Vinmonopolet. Den har utviklet seg videre og viser seg nå fra sin beste side. Den er i tillegg satt ned i pris siden produsenten har fått ny importør og selger ut varelageret. Weingut Clemens Busch ligger i Mittelmosel ved den…

Les mer


Caiarossa Pergolaia IGT 2010

Den 3. september ble det lansert hele 188 italienske viner i de 7 spesialbutikkene på Vinmonopolet. En av nyhetene er denne fine og biodynamiske vinen fra Toscana. Flere fra slippet vil fortløpende bli nevnt her. Caiarossa ligger i hjertet av Val di Cecina, på den toskanske vestkysten, ca. 1,5…

Les mer


No soup for you!

Vi var 5 til middag og selv om det ble gjort gode innhogg i gryteretten, ble det nok restemat til 2 personer. Nam, nam og atter nam! Jeg sender en takk til Al Yeganeh som er opphavet til oppskriften til denne digge kyllingsuppen. Al startet The Soup Kitchen International som var inspirasjonen til…

Les mer


Sakte Ørret

Sakte og sakte fru Blom, er ikke sikker på om 30 minutter i ovnen kvalifiserer til sakte stekt, men det klinger i det minste bra og så smakte fisken bedre enn noensinne også! Fordelen med å lage "sakte fisk" er at det er lettere å lage den perfekt stekte fisken, og så blir den så utrolig fint og…

Les mer


St. Urbans-Hof Wiltinger Alte Reben Feinherb Riesling 2014

Vinregionen Mosel er kjent for å ha noe mer restsødme i Rieslingvinene sine enn de andre regionene i Tyskland. Men når sødmen er så nennsom som i denne Feinherben fra Nik Weis, er det bare en glede å drikke. Spesielt til kremete sauser eller til milde asiatiske retter. St. Urbans-Hof  har vært i…

Les mer


Laksetartar med mango og avokadosalsa

Øyvind Hjelle har skrevet en bra kokebok, "Gourmet for nybegynnere", som jeg har hentet endel oppskrifter fra tidligere. Denne laksetartaren kan fint bli en hoved eller forrett som jeg kommer til å lage ofte fremover. til 4 personer 300 g laksefilet 2 ss gressløk 1/2 ts salt 2 ss olivenolje Skyll…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: