Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Viberti Giovanni Barolo Buon Padre 2011

Det er ikke ofte du finner en Barolo til skarve 300.- kr som faktisk er av god kvalitet, men denne fra Viberti er ikke ueffen! Den har sine begrensninger, men her er mange gode smaker en kan glede seg over. Azienda Viberti Giovanni holder til like ovenfor Barolo by bare et stenkast unna G.D.Vajra.…

Les mer


Hjemmelaget likør

Til venstre: Bacardi og modne kirsebær, til høyre vodka med ripsbær og jordbær Den våte og kjølige sommeren etterfulgt av mye sol og varme har gitt optimale vekstvilkår for frukt og bær rundt omkring i landet. I byhagen vår bugner det av plommer, rips, epler, kirsebær og etter en tur i marka ble…

Les mer


Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2014

Etter å ha feriert i Hellas i fjor sommer uten å finne en vin jeg likte var det gledelig å smake Assyrtiko hos importøren i januar. Nå, etter den har fått nesten et år på baken, synes jeg den drikker enda bedre. Bare de siste par ukene har det gått med endel flasker, og flere skal det bli! Gaia…

Les mer


Olek Bondonio Barbaresco 2012

Oleks viner har på kort tid rukket å bli lagt merke til og godt likt i Norge. Mange har fått øynene opp for hans supre viner, og det er ikke uten grunn. Når jeg drar frem hans nye Barbarescoen er det fordi det er en liten juvel som ble sluppet nå i juli mens de fleste var på ferie. Det er nok…

Les mer


Sitronbakt Piggvar

Jeg har laget Piggvar før, det har vært godt, men denne gangen smakte flyndren helt perfekt. Den var fast og fin i kjøttet, selv med tilbehøret kom den gode fiskesmaken frem. Morsomt også med godt selskap som gjorde det mulig å smake flere viner til maten. til 4 personer 2,4 kg hel piggvar tomater…

Les mer


Hvitløksstekte scampi med tomatvinagrette

En lett og fin fingerrett nå når, forhåpentligvis, solen og varmen kommer. Rieslingen som er anbefalt til her er en skikkelig godbit. 500g scampi 2 dl olivenolje 6 fedd hvitløk 1 fersk chili salt og pepper 2 ss limesaft 1 salathode koriander 1 ts cayennepepper noen klyper salt Det beste er om du…

Les mer


Viner fra Loire, del 2. Domaine Vacheron

Jean-Laurent Vacheron Vi er litt forsinket til møtet hos Domaine Vacheron, telefonen ringer og sjåføren kjører det han er god for gjennom de smale gatene i sentrum av Sancerre. Vi tar inn en blindvei, må snu og tar til høyre i stedenfor venstre, det bannes, så er vi der plutselig. Det er hektisk i…

Les mer


Viner fra Loire, del 1. Didier Dagueneau

Etter mitt besøk i begynnelsen av juni i år til 12 produsenter i Sancerre og en gjennomgang av områdets viner hos "Les Vins de Centre Loire", er det spesielt 2 produsenter som, etter min mening, står frem som de beste. Didier Dagueneau og Domaine Vacheron. Midt i smørøyet av Frankrike i Loire…

Les mer


Logan Pinot Noir

Her kommer det to unge friske, rimelige og lettdrikkelige sommerviner fra Australia. Begge er laget på 100% Pinot Noir og drikkes best lett avkjølt alene eller til maten anbefalt under. Du finner Logan Winery i Orange distriktet, 3,5 timer nordøst for Sydney i Australia. Den ble startet av Peter…

Les mer


Grillet lammelår med grillet papaya, mango og ananas til

Denne saftige og gode salsaen har jeg med stort hell laget noen ganger. Den har smakt fortreffelig til både hjemmelagde pølser, helgrillet lam og grillet lammelår, men den går superfint til hvit fisk også. til 4 personer 2 kg lammelår 2 hvitløksbunter 2 store ss ramsløkpuré 2 store ss salt…

Les mer


Hvordan handle på bestillingsutvalget.

Det forundrer meg egentlig at trenden er nedadgående for bestilling av viner på Bestillingsutvalget (BU). Det er enkelt å bestille, det er ofte mer spennende viner der og man kan hente vinene kjapt og enkelt på polet eller til og med få de sendt rett hjem. Du finner for eksempel ca. 1 500 varer på…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: