Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Vincent Pinard Charlouise Sancerre Pinot Noir 2012
27. juni 2015
Mitt generelle syn på viner fra Sancerre var stort sett at det var lette og slanke, syrlige, hvite viner som skulle drikkes unge en sommersdag. Men etter nylig å ha romstert rundt dernede på en 12-13 vingårder og smakt noen hundre viner på 4 dager, er oppfatningen, gledeligvis, en annen. Det vil…
Robert Weil Kiedricher Gräfenberg Riesling Erstes Gäwechs 2007
24. juni 2015
2008 årgangen av denne ble smakt i 2010 og var den gang en imponerende vin. 2007 årgangen er regnet som et enda bedre år for denne Rieslingen og etter 8 års hviletid fremstår denne som en helt nydelig og velutviklet vin. En perle i min bok. Weingut Robert Weil ble grunnlagt i 1875, i byen Kiedrich…
Sjokosjokk
13. juni 2015
Sjokoladekake uten sukker? Joda, og supergod er den også! Her får du en dessertoppskrift du ikke må la stå uprøvd! Med vinvalget til ble det en perfekt match. sjokoladekake 240 g smør 360 g sjokolade (70% kakao) 5 store egg bringebær Fyll et ildfast fat halvfullt med vann og sett inn i ovnen på…
Et møte med Sancerre
10. juni 2015
I påvente fra en mer utfyllende rapport fra min nylige vin tur til Sancerre, serverer jeg noen bilder å hvile øynene på så lenge. Sancerre i det fjerne Det spirer og gror hos Domaine Pabiot Flaskehals Silex markene like utenfor hovedhuset til Dagueneau Jean Laurent Vacheron Vinkjeller hos Domaine…
Ettore Germano Hérzu Langhe Riesling 2013
6. juni 2015
Dette er en av nyhetene på Vinmonopolets mai slipp. Den er verd å legge merke til for selv om jeg har smakt veldig mange gode Riesling viner, legger denne seg lett inn i rekken av de mer minneverdige. Familiebedriften Azienda Ettore Germano holder til i Serralunga d`Alba i Piemonte, et kvarters…
Rall White 2014
3. juni 2015
Det er en gryende oppblomstring av unge vinmakere i Sør Afrika for tiden. De siste 10 årene har de funnet en rimelig vei inn på markedet ved å kjøpe druer fra vinbønder som før leverte druer til kooperativene. De eldre vinmakerne får da bedre betalt for druene og slipper å replante de gamle…
Pepperkrabbe med tagliatelle og blomkål
30. mai 2015
Det får ikke hjelpe at bildet denne gang er tatt med en Iphone 5S! Maten og vinfølget var helt konge. Det går en stund mellom hver gang jeg oppnår en såpass solid match, både på mat og vin! Ørjan Johannessens oppskrift på kongekrabben, lett komplementert med hva jeg hadde i kjøleskapet, var intet…
Clotilde Davenne Chablis Grand Cru Bougros 2012
23. mai 2015
Jeg har smakt endel Chablis før uten å bli helt frelst, ikke før denne fra Clotilde. Den var intet mindre enn supergod. Det er fremdeles en litt ung vin, men lar du den ligge noen år får du full valuta for pengene. Du finner gården, Les Temps Perdus, i byen Prehy ca. 10 minutters kjøretør sørvest…
Grillet indrefilet av svin med plommekompott
20. mai 2015
Dagens enkle, men dog så gode rett, er hentet fra siste utgave av Maison Mat & Vin. Det var lørdag og jeg trengte noe passende mat til nabofestens 17. mai bord. Det tok ikke lang tid å bestemme seg for å lage retten, og som tenkt ble det en flott rett med en innertier av en øl til. til 4…
Delas Freres
16. mai 2015
Det hender jeg får vareprøver fra importører, noen viner blir skrevet om, langitfra alle. Av 4 viner smakt fra Delas overrasket 3 av de med å være av høy kvalitet, og i tillegg er de rimelige/fornuftig priset. Med andre ord får du her mye god vin for pengene. Vingården Delas Freres ble grunnlagt i…
Grillet tunfisk med gnocchi
13. mai 2015
Oppskriften hadde vært klar lenge, nå fant jeg endelig noen stykker tunfisk som var så innbydende at jeg ikke kunne la de ligge urørt. Prøv gulrotpurè til ropte fiskehandleren etter meg. Det hele ble et festmåltid som garantert vil bli laget igjen! til 4 personer 900 g tunfisk 300 g gnocchi 10 små…
Von Buhl Forster Musenhang Riesling Trocken 2013
9. mai 2015
Jeg har smakt hele rekken av Von Buhls viner og plukket ut nyheten Forster Musenhang 2013 som den som imponerte meg mest. Den ble lansert på Vinmonopolet i går, og hele 3000 flasker (43% av den totale produksjonen) har funnet veien til Norge. Reichsrat von Buhl ligger i byen Deidesheim en liten…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.