Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Indrefilet av okse

Indrefeilet og ytrefeilet stod det på lappen hos den nye lokale kjøttbutikken. Hehe, men det var ikke mye feil med kjøttet, svært mørt og fint var det. Prisen var det ikke noe å si på, heller. Jeg kjøpte et helt ferskt lammelår derfra forrige uke som etter å langsomt ha grillet det på indirekte…

Les mer


Ytrefilet av svin med risotto

Ikke så mye smak i selve kjøttet sa kona, men veeldig god saus, risotto og purre da:) Må ha glemt å krydre kjøttet før det ble lagt i vannbad! Sjøl helte jeg godt med saus over og digget smakene det hele ga i harmoni, og når vinen spilte på lag som her var det greit å være fornøyd med resultatet.…

Les mer


Torsk med appelsinsaus

Det høres kanskje litt shady ut med appelsinsaus til torsk, men prøv det. Det var beint ut en smakfull rett med fin fylde fra smøret, salt fra soyasausen og syrlighet fra appelsinene. Jeg har prøvd appelsinsaus til forskjellige retter før og spesielt sjøkrepshaler i appelsinsaus med en godsak fra…

Les mer


d'Arenberg The Dead Arm Shiraz 2010

Denne ble anbefalt av en god vinvenn, takk for tipset Morten:) Det skulle vise seg å være en ordentlig godbit som jeg nøt til siste dråpe. Joseph Osborn kjøpte 25 hektar marker i 1912 i Maclaren Vale, en ca. 45 minutters kjøretur sør for Adelaide i Australia. Det var begynnelsen på et ikke så lite…

Les mer


d’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2010

Denne ble anbefalt av en god vinvenn, takk for tipset Morten:) Det skulle vise seg å være en ordentlig godbit som jeg nøt til siste dråpe. Joseph Osborn kjøpte 25 hektar marker i 1912 i Maclaren Vale, en ca. 45 minutters kjøretur sør for Adelaide i Australia. Det var begynnelsen på et ikke så lite…

Les mer


Kloster Eberbach

Jeg har sett flaskene til Eberbach på hyllene før, men det var ikke før en smaking med vinene deres i begynnelsen av mars i år at jeg fikk øynene ordentlig opp for de. I all hovedsak fikk vi smake viner fra 2009 til 2013 årgangene, men også noen godbiter som Ausmannshäuser Höllenberg Spätburgunder…

Les mer


Ch. Cambon 2013

Samme årgang av denne ble egentlig fort utsolgt i fjor, men så fikk importøren tak i 600 flasker til. Det er gode nyheter for de som liker en saftig og god rødvin til skarve 160.- kr! Gården til Marcel Lapierre, Chateau Cambon, ligger i byen Villiè-Morgon, ca. 45 minutters kjøretur nord for Lyon.…

Les mer


Pascal Clement Savigny-les-Beaune 1er Cru Aux Gravains 2012

Pascal Clement har ikke holdt på lengre enn siden 2012, men lager allerede viner som er verd å legge merke til. Jeg har riktignok kun smakt hans topp cuve, 1er Cru Aux Gravains, som også er hans første årgang, men når det allerede smaker som dette er potensialet enormt. Vinen er det bare å handle…

Les mer


Torsk med søtpotetpurè

Tidlig en lørdag morgen romsterte jeg gjennom mitt realtivt store utvalg av kokebøker og endte opp med en rett fra "Den beste Mat og Vinboken vi kunne lage. I stedet for gresskar ble det søtpotet, men ellers har jeg fulgt oppskriften på side 38. til 4 personer 600 g torskefilet 200 g rosenkål…

Les mer


Indrefilet av storfe

Metoden med å trekke kjøttet i kraft har jeg prøvd med hell før. Den gangen var det Brimis urtetrekte indrefilet, nå var det Gordon Ramsays forslag med å trekke kjøttet etter det var først brunet, i kyllingkraft. Resultatet ble også denne gang et saftig og velsmakende stykke kjøtt. Et digg måltid…

Les mer


Alberto Oggero Roero 2011

Dagens anbefaling er soleklar! Selv etter å ha stått åpen 2 dager i kjøleskapet byr den på fyldige og friske smaker. Jeg kan ikke annet enn å digge den mørke frukten og den fine syrligheten og tanninene som biter lett fra seg. En ting er sikkert, jeg skal bunkre opp med denne vinen. I byen Canale…

Les mer


Chassagne Montrachet 1 er Cru Les Macherelles 2011

Ikke akkurat en billig vin, og kanskje en av de dyreste jeg har anbefalt her på siden, men kommer ikke unna en klar anbefaling på den. Roux Père & Fils ble etablert i 1885 og er blant Burgunds 10 største vinmarkseiere med ca 70 hektar vinmarker fordelt på 56 ha i Côte de Beaune, 5,50 ha…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: