Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Cascina Ebreo Sinche 2006

Jeg har vært så heldig å ha smakt alle vinene til Cascina Ebreo; Sinche, Torbido! og Segreto, i flere årganger, både under og etter mitt besøk på gården i 2012. Det er spesielt gledelig at vinene nå er tilgjengelig her til lands etter lenge å hatt kultstatus i USA og blitt solgt på fasjonable og…

Les mer


Fanny Sabre Volnay 2012

Jeg oppdaget Fanny Sabres Fanny Sabre Bourgogne Blanc 2013, i fjor høst. Vinen gjorde et sterkt inntrykk og smakene fra den sitter fremdeles godt i hukommelsen. Når jeg nå også har smakt hennes Volnay er jeg overbevist om at vinene hennes ikke bare individuelt er gode, men at hun også lager viner…

Les mer


Årets mest minneverdige måltider

Det har vært mange gode måltid gjennom året og mange som minnes med glede. Det er ikke lett å kun plukke ut en håndfull retter, men de som er tatt med her, har gitt noen de beste kombinasjonene mellom mat og vin. Kveitefilet i kremet spinat Ikke bare er den en fryd for øyet, den er en ordentlig…

Les mer


Årets mest minneverdige viner

Alle vinene som jeg har nevnt i løpet av året har vært spesielt gode, men hvis jeg skulle ha plukket ut noen som har satt litt dypere spor må det være de som jeg nevner under. Alle, bortsett fra Sainte Croix, er fremdeles tilgjengelig på VP basis eller bestillingsutvalget (står det…

Les mer


Rippon Mature Vine Pinot Noir 2012

Det er ikke lenger bare fra Burgund det kommer topp Pinot Noir viner, det dukker stadig opp nye viner fra Østerrike, Tyskland, USA, Australia, Chiler og New Zealand. Dagens vin kommer fra New Zealand, og er et superflott eksempel på at det finnes topp Pinot viner også her. Vi er så heldige at det…

Les mer


Streuselkuchen

foto © Aneta Kisielewska (smaacznykasek.blogspot.no/) Krumlekake, eller "Streuselkuchen" gir gode minner fra farmors kjøkken. Det var ikke store kjøkkenet, men farmor hadde den plassen hun trengte og ut kom de herligste retter til glede for hele familien. Denne kaken var en gjenganger som var godt…

Les mer


Habrard Crozes Hermitage 2012

Endelig fikk jeg somlet meg til å skrive om en vin fra Laurent Habrard. Det er på høy tid for jeg har satt pris på hans viner ved flere anledninger. For et halvt år siden var det Saint Joseph 2012 som giret meg skikkelig opp, men siden den ikke var å få tak i på Vinmonopolet ble det ikke noen…

Les mer


Balthasar Ress Hattenheim Nussbrunnen Riesling Spätlese 2001

For en flott vin! Sa jeg flott? Jeg mente stunning! Det er ikke hver dag en kan få fingrene i en 13 år gammel hvitvin på Vinmonopolet. Ikke bare er den 13 år gammel, men den er også et klassisk eksempel på en vin som har kommet inn i et stadie av opphøyelse og pur glede. Weingut Balthasar Ress er…

Les mer


Talenti Rosso di Montalcino 2012

Et raskt besøk på Røa VP var alt som skulle til, av mange nyheter var det èn som ble spesielt anbefalt. Rett ut av esken på vei til hyllen, havnet det et eksemplar av denne i kurven min også. Når jeg sjekker notatene mine ser jeg at jeg tidligere smakt både 2011 årgangen av Rossoen, og storebroren…

Les mer


Konfiterte kyllinglår

Inspirert av Hilde Gulbrandsen på Appetitt.no havnet det ferske kyllinglår på bordet i helgen. Det var guttas kveld, øl og vin på bordet, pent oppdekket med sedvanlige blittslamper hengende rundt om på begge sider av bordet. Romantisk opplegg med andre ord! Men det hindret oss ikke å nyte maten og…

Les mer


Scherrer Big Brother Pinot Noir 2009

Det kommer mye godt fra over "dammen" for tiden, og her får du servert nok et utmerket eksemplar av en vin fra USA som setter spor etter seg. Ikke bare er det en god vin, men også en god årgang for vinen. Fred Scherrer har vokst opp i en familie med lange vinmakertradisjoner. Hans foreldre eier og…

Les mer


Ridge Cabernet Sauvignon Estate 2011

Jeg kommer over mange gode viner på smakinger rundt om men innimellom finner jeg noen spesielt gode, som denne Caberneten fra Ridge. To flasker ble "testet" med korte mellomrom og flere har havnet i vinskapet. Er du rask på labben kan du kanskje få tak i noen av de få flaskene som er igjen på…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: