Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Ovnstekt svinenakke
12. november 2014
Svinenakke kan brukes til mer enn bare pulled pork. Her har den fått 2 timer i ovnen med hvitvin og urter. Resultatet ble et utsøkt måltid om jeg må si det sjøl. Kjøttet ble mørt som bare det og sausen overraskende fyldig og frisk på en gang. Sammen med resten av tilbehøret og vinen ble det i…
Adelina Wines and Some Young Punks!
8. november 2014
De er ikke bare bråkete rebeller som har kvapsete vin, tvertimot har de mange svært gode viner som du vil ha stor glede av å drikke. Ingen skal beskylde de for å lage kjedelige etiketter heller. De er i høyeste grad blikkfang, morsomme og lekende, men det morsomste av alt er at innholdet er av…
Barth Charta Riesling 2012
5. november 2014
På Chaeos Import er det ikke mye kaos, men etterhvert mange gode viner fra nye og ukjente produsenter. Some Young Punks og Barth, er noen av de. Begge produsentene får plass på bloggen, men først ut er denne fine Rieslingen fra produsenten Barth fra Reingau i Tyskland. Weingut Barth ble startet av…
Zio Porco Wines
1. november 2014
Det er alltid en stor glede å oppdage nye produsenter som lager gode viner. Disse to økologiske nyhetene på Vinmonopolet ble først smakt på Skanlogs nyhetssmaking i forrige uke, og selv om det var mange andre gode viner fra samme importør stoppet jeg kontant opp ved disse to. Etter å ha smakt…
Triacca San Domenico Sforzato di Valtellina 2009
29. oktober 2014
Det er kommet en ny produsent til lands som innbyr til tre viner hvor en av de var så god at jeg ikke kan unngå å nevne den her spesielt. Det er en ordentlig gavepakke av en vin som gir mye glede til den som er i enden av flasken. Siden 1897 har familiebedriften Triacca vært i vinindustrien. I dag…
Wine & Soul Pintas 2012
25. oktober 2014
Har du fått penger igjen på skatten og setter pris på spesielt fine viner, er denne portugiseren et must! Her får du en frisk og mørk vin som setter sine spor i smaksløkene, men det koster. Sandra Tavares og ektemannen Jorge Serôdio Borges og hennes søster Andrea (økonomi) startet Wine&Soul i…
Wine & Soul Pintas 2012
25. oktober 2014
Har du fått penger igjen på skatten og setter pris på spesielt fine viner, er denne portugiseren et must! Her får du en frisk og mørk vin som setter sine spor i smaksløkene, men det koster. Sandra Tavares og ektemannen Jorge Serôdio Borges og hennes søster Andrea (økonomi) startet Wine&Soul i…
Kyllingpai
21. oktober 2014
Da anledningen bød seg til å teste oppskriften til denne retten sist helg, fikk jeg og eldstesønnen, Emil, oss en overraskende god og morsom rett til middag. Den er nesten for pizza å regne, men den kunne like godt ha fungert som forrett eller dessert også. Uansett var det en superdigg rett med…
Chakana Malbec 2013
18. oktober 2014
Jeg tar med denne, mildt sagt, rimelige vinen fra Argentina fordi den faktisk har noen gode kvaliteter som jeg satte pris på. Her får du mye vin for pengene. Vinmaker Gabriel Bloise var nylig på visit i Oslo, og jeg fikk møte han og vinene fra Chakana. Så langt er kun Chakana Malbec tilgjengelig i…
Avocadopasta med knasende god kylling
12. oktober 2014
Ideen til denne retten fant jeg på bloggen til Findingelina. Med hjemmelaget pasta og knasende god kylling ala Brimi, ble dette en spesielt god matopplevelse. Veldig enkelt å lage, veldig godt og spise. fersk pasta 600 g durumhvete (Semolato) 2 ss olivenolje 1 ts salt 6 egg Ha durumhveten i en…
Quinta de la Rosa 2008
9. oktober 2014
Denne godbiten fra Portugal er en super vin til å ta med seg inn i høstmørket og kose seg glugg ihjel med! Quinta de la Rosa har vært eid av Bergquistfamilien siden 1815. Frem til år 1930 ble det produsert portvin her før de harde 30 åra kom og de besluttet å legge ned produksjonen av egen vin. I…
Sjokolade- og karamellterte
4. oktober 2014
Denne karamellterten er bare vilt god! Den kunne ha sett bedre ut på bilde, med ujevn deig (fant ikke kjevlen) og noe rennende fyll. Ingen unnskyldning, men det er sånn som skjer når en starter litt for sent med å lage den og herskapet venter. Fyllet hadde ikke satt seg, men smaken var det…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.