Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Honningglasert laks
1. oktober 2014
Kjøper du gode råvarer og legger det lille ekstra i det å lage mat, får du også det lille ekstra tilbake. Fersk laks fra Fiskeriet og wakame tang fra Asia Supermarked er hovedingrendiensene til denne retten. Synes du det ikke høres så godt ut med tang til fisken? Vær ikke redd for å prøve det,…
Weinbau Heidi Schröck
27. september 2014
Heidi Schröck Heidi Schröck er den første, og så langt den eneste, kvinnelige vinmaker i Østerrike som har mottatt prisen "Winemaker of the year" (2003) av bladet Falstaff. Ikke så rart, hun lager nemlig de deiligste, søte viner som finnes. De er som små kunstverk som en kan ha i glasset, godt…
Wongraven Morgenstern Riesling 2013
23. september 2014
For viner av denne kvaliteten må du vanligvis betale mye mer, men denne har Sigurd Wongraven priset så lavt det lar seg gjøre. Til glede for oss konsumenter. Vinen er en blend som Sigurd Wongraven (Satyricon) har laget på Estate Riesling, Erste Lage Herrgottsacker og Grosse Gewächs Ungeheuer hos…
Weingut Hirsch
17. september 2014
Johannes Hirsch På bloggen fremover vil det med ujevne mellomrom dukke opp videosnutter med vinmakere som jeg har filmet på mine turer rundt omkring. Først ut er vinmakeren, Johannes Hirch, fra Weingut Hirsch i Kamptal, Østerrike. Weingut Hirsch ligger i den lille landsbyen Kammern i vinområdet…
Lammestek i erter
16. september 2014
Jeg liker å prøve nye matsammensetninger, og når det gir et så godt resultat som her, er det moro. Det saftige lammekjøttet, den fyldige smørsausen og et friskt spark fra salsa verden, gav absolutt gjenklang i smaksløkene rundt bordet! Ikke tok det noe tid å tilberede maten heller, 1 time er godt…
"Erste lage" – 2013
13. september 2014
Utsikt mot Krems-Stein, © Regionales Weinkomitee Kremstal Etter å tilbragt 5 dager i Østerrike på vintur til Kremstahl, Kamptal, Niederøsterreich, Wien og Carnuntum, med smakinger av modne viner og 2013 årgangens "Erste Lage" med journalister fra hele verden, samt intervjuer med mange av vinmakere,…
Von Winning Forster Ungeheuer Riesling trocken GG 2013
10. september 2014
Etter å ha smakt 72 viner på en nyhetssmaking for noen uker siden var det spesielt to viner som stakk seg ut. Den ene var denne fine vinen fra Von Winning og Wongravens nye Riesling fra samme produsent. Sistnevnte kommer i egen sak her på bloggen om ikke lenge. Weingut Von Winning ble grunnlagt…
Weingut Malat
6. september 2014
Michael Malat, Weingut Malat Etter noen dagers smaking i og rundt Wien og Krems i regi av Wine&Partner og Ôsterreichische Traditionsweingüter i forrige uke har jeg funnet mange nye skatter fra mange gode Østerriske produsenter som jeg kommer til å skrive litt om her på bloggen fremover. Først…
Andre Perret Condrieu 2012 og Condrieu Chery 2012
2. september 2014
Tidligere har disse to godbitene vinene kun vært tilgjengelige på spesialutvalget og spesialbutikker, men fra fredag den 5. får vinelskere en sjelden mulighet til å handle disse to gjennom Bestillingsutvalget (BU) på Vinmonopolet. De er ikke de billigste vinene, men det er en sjelden mulighet til…
Planeta Passito di Noto 2012
27. august 2014
Mellom vinsmakingslagene for høstens nyheter denne uken drar jeg frem en fin dessertvin fra Sicilia som kom i ny årgang på Vinmonopolet i mai i år. Jeg har smakt flere årganger siden 2009 av denne og 2012 årgangen står ikke tilbake, tvert imot er 2012 et hakk hvassere. Vingården Buonivini, er en…
Oksehalegryte
24. august 2014
Oksehale får du til en rimelig penge hos slakteren eller i frossen tilstand hos OBS for eksempel. Koker du kjøttet over lang tid får du et herlig måltid, som her. Fyr opp gryten en formiddag, dra på trening, les en bok eller finn en vin som kan gå til maten, mens kjøttet lager seg selv. Det er i…
Sainte Croix Pourboire Nature 2011
21. august 2014
Er du glad i vin er dette den ene vinen du ikke må la ligge i fred. Få viner i dette prissjiktet (170.-) har gitt meg en så fin smaksopplevelse. Fra første slurk til tom flaske, pur glede. Domaine Sainte Croix eies og drives av Jon og Elizabeth Bowen som opprinnelig kommer fra England men som slo…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.