Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Tesch Karthauser Riesling Trocken 2010
16. august 2014
Er dette Martin Tesch sin beste vin? Jeg mener det. Etter å ha smakt den igjen for noen dager siden med minnene fra smakingen av den, og resten av hans viner, under besøk på gården hans både i 2011 og i fjor, og det er klart at denne har utviklet seg positivt siden da. Den har fått mer karakter og…
Pulled pork sandwich
12. august 2014
Det finnes mange oppskrifter på Pulled Pork derute og jeg lurte en stund på om det var nødvendig med en til. Men jeg fant ikke den som passet meg best, så etter endel prøving og feiling, kom jeg frem til en kombinasjon som smaker supergodt. Fordelen med å ha brukt litt ekstra tid på denne er at…
Tre fine Pinot Noir
7. august 2014
Visste du at det plantes nesten like mye Pinot Noir druer i USA som i Frankrike (30 569 mot 29 784 hektar)? I New Zealand er det plantet kun 4309 hektar av sorten, men av de tre vinene jeg testet her, var det nettopp Cloudy Bay fra New Sealand som kom best ut. Utvalget mitt var ganske tilfeldig…
Brownie med karamell og mandler
4. august 2014
Etter et bedre måltid med Kongekrabbe og Rigatoni, ble det lagt innpå noen store stykker av denne kaloribomben av en brownie til dessert! Det siste året har jeg blitt bitt av landeveisykling og frekventerer stadig vekk sykkelsider på nett hvor jeg fant denne oppskriften på brownien hos Sykkelerik.…
Aprikosmimosa
25. juli 2014
Dette er fin drikk å servere som velkomstdrikk på varme sommerdager eller som aperitif til selskap. 4 modne aprikoser 1 rosmarinkvist 1 dl sukker 1 dl vann prosecco eller champagne Kok opp vann, sukker og rosmarin i en liten kjele. Rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl og fjern rosmarinen. Del…
Blåskjellsuppe
17. juli 2014
Det er ikke så langt ned til sjøen på landstedet hvor vi har en liten åpen plastjolle vi kan dra ut og fiske, eller i dette tilfelle, plukke blåskjell fra. Her om dagen dro jeg ut klokken åtte på kvelden og plukket et par kilo blåskjell, og hadde laget ferdig suppe til klokken halv ti! Suppen ble…
Erpacrife Moscato Metodo Classico 2010
11. juli 2014
Skal du ha mascarponeterte, belgiske vaffler med bærkrem, fruktterte, sjokolade- og bærpavlova eller kun jordbær til dessert? Da er det bare å bestille denne nydelige Moscatoen med en gang! Det blir ikke mye bedre enn dette, både med og uten mat til. Moscato laget på champagnemetoden. Erpacrife er…
Domaine Bott Geyl
3. juli 2014
Jeg besøkte nylig produsenten Bott-Geyl i Alsace og falt langflat for hans flotte søtere viner. Viner som; Pinot Gris Sonnenglans 2008, Pinot Gris Sonnenglans GC 2008, Gewurztraminer GC Schlossreben 2011, Gewurztraminer Sonnenglans 2008 og 2011 og Gewurztraminer Sonnenglans GC 2008. Men selv om…
Et besøk til Alsace
28. juni 2014
Domaine Weinbach Vinranker hos Domaine Weinbach Smaking på Millesime Alsace Kientzheim Domaine Ostertag Smaking hos Domaine Ostertag Nothalten by i bakgrunnen Muenchberg vinmarker Rieslingspirer på Muenchberg vinmarkene Utendørs…
Lag din egen energibar!
25. juni 2014
Lørdag er den store dagen for Styrkeprøven, Trondheim-Oslo. Siden jeg ble bitt av sykkeldillen i fjor sommer har det store målet vært dette løpet. Jeg er ikke akkurat en ungfole lenger og må kaste meg over utfordringene før kroppen ikke vil mer:) For å ha krefter til å holde ut distansen er det…
Pasta Bolognese
22. juni 2014
Etter en lærerik og fin tur til Alsace med mye god mat og vin er det godt å komme tilbake til eget kjøkken og få prøvd nye oppskrifter. Denne fant jeg i bladet "Delicious" hvor de hadde hatt en konkurranse om den beste bolognesen. Rosie Ramsden vant og her kommer oppskriften med mitt eget vinvalg…
Despagne-Rapin Les Piliers Maison Blanche Montagne-Saint-Emilion 2010
15. juni 2014
Straks før jeg reiser en tur til Frankrike og gjør et dypdykk i viner fra Alsace, tar jeg med denne rimelige (187.-kr) godbiten av en vin fra Bordeaux. Vingården Despagne Rapin har vært familieeid siden 1812, og ligger i den sørøstlige delen av Saint Emilion. Her har de 32 hektar med vinmarker…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.