Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Grillet indrefilet av svin
11. juni 2014
For en måneds tid siden marinerte jeg denne indrefileten og la det i frysen for å ha den til en passende grilldag. Og en bedre dag enn i forgårs (mandag) skal man vente lenge på. Etter en treningstur på racersykkelen til Moss og hjem (133km) på søndagen, var det helt greit med nok en fridag og god…
Nittardi Chianti Classico 2011 og Chianti Classico Riserva 2009
7. juni 2014
Jeg hadde den glede av å møte grunnleggeren av Nittardi, Peter Femfert, under et lunchbesøk i Oslo for en måneds tid siden. Et hyggelig møte med en hyggelig mann, som lager flotte viner! - - - Nittardis vinmarker er unikt plassert i åsryggene og skogene mellom Castellina in Chianti og Panzano i…
Grillet Kveite på en seng av grønnsaker
4. juni 2014
Noen kveiterester ble frosset ned etter siste blogginlegg og tatt frem igjen i går. Restemiddag laget på frihånd ga et supert og sunt måltid, en mandags ettermiddag. Kjapt og greit (45 minutter) og med veldig gode smaker. Og sunt! Ikke å forakte det heller. til 2 personer 400 g kveitefilet 1 bunt…
Kveitefilet i kremet spinat
28. mai 2014
Opprinnelig skulle det ha vært Slettvar til denne oppskriften, men flyndren var ikke å oppdrive nå sist lørdag, så da ble det noen fine Kveitefileer fra Flyvesfisken i stedet. Ikke et dårlig valg akkurat. Resultatet ble en smakfull og lett hoved- eller forrett. Som siderett hadde vi ganske enkelt…
Audoin Marsannay Clos du Roy 2011
24. mai 2014
Denne fine Pinot Noir vinen kommer fra en produsent som jeg har fulgt i noen år. En vin det er verd å stifte nærmere bekjentskap med hvis du ikke kjenner til de fra før. Domaine Charles Audoin er en liten familieeiendom på 14 hektar som ligger i landsbyen Marsannay helt nord i Côte de Nuits,…
Fiskecurry med sitronris
21. mai 2014
Det er veldig gøy å lage nye retter som gjør middagsopplevelsen til noe ekstra! Nigela Lawsons oppskrift ble halt ut av boken hennes "Smak av sommer", og disket opp på en travel hverdag i går! Alt jeg trengte å gjøre var å planlegge bittelitegrann dagen i forveien, handle inn på veien hjem og…
Masi Osar 2006
14. mai 2014
Jeg kommer stadig over nye gode viner på pressesmakinger rundt om hos de forskjellige importørene. Nå sist, under en gjennomgang av 65 viner, stoppet jeg blant annet ved Osar 2006. En vin som jeg også senere smakte en flaske av i ro og mak hjemme, og som ga gjenklang i smaksløkene. Den er ikke…
Dom. de Majas Rouge 2012
10. mai 2014
Rett vest for Pyreneene i Roussillon ved den lille landsbyen Caudiès de Fenouillèdes finner du vingården Domaine de Majas. Siden 1992 har ekteparet Alain og Agnes Carrère drevet vinproduksjon her. I mange år kultiverte de vinmarkene etter "lutte raisonné" prinsippet (mindre bruk av…
Fiskesuppe med Uer og Rouille
7. mai 2014
Midt i hektiske konfirmajonsforberedelser til vår yngste sønn, Ludvig, fant jeg oppskriften til denne suppen som Ole Martin Alfsen har snekret sammen. Maten tok en halvannen time å lage og resultatet ble noen mette og fornøyde familiemedlemmer rundt bordet. Ole Martin har også laget en god rød og…
Mascarponeterte
3. mai 2014
Denne friske og deilige terten fikk jeg første gang servert da jeg filmet en serie matprogrammer for TV2 på Vianvang med Arne Brimi og konditor Lars Lian i 2007. Terten har blitt laget mange ganger siden den gang og deles herved med dere. Oppskriften til terten er det Lars Lian som har stått for,…
Søtpotetsuppe
30. april 2014
Dæggern, dette var en god suppe. Sødmefull, lett spicy, frisk, fyldig og mettende! En stor mat- og vinopplevelse. Suppen ble servert til middag i går, tirsdag, som vi ble sittende i 3 timer og nyte. til 4 personer 1 kg søtpoteter 1 ss peanøttolje 1 stor rød chili 2 ts spisskummin 2 ss fersk…
Massolino Barbera d’Alba Gisep 2011
26. april 2014
Det finnes noen viner jeg gjerne betaler litt mer for for å få en ekstra god smaksopplevelse. Massolinos Barbera d`Alba Gisep 2011 er akkurat en slik vin og årgang. Unn deg det lille ekstra og opplev en spesiell vin! Giuseppe Massolino etablerte Azienda Agricola Vigna Rionda di Massolino Giuseppe…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.