Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Svinesautè
23. april 2014
Har du alle ingrediensene klare tar det bare en times tid å lage denne fine og lett spicy retten. Dette er en enkel, smaksrik og rask hverdagsrett. Skeier du ut med litt vin til, for eksempel en Riesling Kabinett, får du et fullendt måltid. til 4 personer 800 g indre- eller ytrefilet av svin 8 dl…
Lakseconfit i soppolje
19. april 2014
Jeg tok sjansen på å lage denne retten fra Eivind Hellstrøms bok, Verdens Beste. Règis Marcon hadde laget en lakserett som så overkommelig ut til å gjenskape. Med noen justeringer ble jeg noenlunde fornøyd med utseende og veldig fornøyd med smaken. Jeg hadde "tilfeldigvis" noen viner til test som…
Noen gode og rimelige viner
15. april 2014
Sommeren nærmer seg og det er snart på tide med en god rosèvin, for ikke å snakke om lette og gode hvitviner! Jeg har på nytt smakt meg gjennom en god del viner på diverse smakinger hos de norske importørene og har plukket ut noen viner som ikke står tilbake kvalitetsmessig, selv om de er ganske…
Malvirà San Guglielmo Langhe 2004
12. april 2014
Jeg ble hektet på Malviras viner etter å ha smakt Roero Superiore 1999 for ikke lenge siden. Den vinen er ikke å få tak i lenger, men jeg fant nylig denne flotte, 10 år gamle San Guglielmo Langhe vinen. Den er det verd å stikke innom Skøyen VP for å plukke opp et par av de, eller eventuelt…
Iskake med multer
9. april 2014
Denne iskaken fikk jeg servert hos min søster Janne i fjor jul, en kake som ga mersmak. Selv om det ikke er multesesong nå (brukte frosne bær), var det på tide å få laget min egen versjon av den. Resultatet ble at jeg ikke klarte å beherske meg og forspiste meg grundig! nøttebunn 250 g mandler 200…
Brocard Chablis Boissonneuse 2011
5. april 2014
Jean-Marc Brocard laget sin første vin så sent som i 1974. I dag har vinhuset hans ikke mindre enn ca. 120 hektar vinmarker. 35 hektar av disse dyrkes i dag biodynamisk, og andelen vil bare øke i de kommende årene. Totalt sett produserer Brocard 1,8 millioner flasker vin i året, hvorav 800 000…
Brownies med bringebær og hvit sjokolade
2. april 2014
Eivind Ell har igjen pønsket ut en eminent oppskrift! Mange har laget brownies før og noen har vært bedre enn andre, men ingen har vært så god som denne! 8 egg 125 g mel 250 g smør 800 g sukker 500 g mørk sjokolade (Valhrona Manjari 64%) 100 g hvit sjokolade (Valhrona Ivoire 35%) 1 kurv frosne…
Weingut Holger Koch Pinot Noir *** 2012
29. mars 2014
Denne produsenten er fra mars i år tilgjengelig på Vinmonopolet. Jeg smakte tre av hans viner på en nyhetssmaking for en tid tilbake og likte spesielt denne Pinot Noir *** 2012, som nå er å finne på bestillingsutvalget. De andre to av hans viner, Grauburgunder *** 2012 og Pinot Noir * 2012 blir å…
Grasso Barbaresco 2007
26. mars 2014
Jeg kom over denne Barbarescoen på en nyhetssmaking for en tid tilbake, og den satte såpass dype spor at den måtte smakes på nytt. Som sagt så gjort, og den skuffet absolutt ikke! Gode viner, som denne, fortjener å bli fremhevet! Fratelli Grasso holder til i landsbyen Treiso i Lange distriktet,…
Torsk i potetsuppe
21. mars 2014
I søken etter nye retter å lage finner jeg gjerne gode forslag fra uventet hold. Denne gangen fant jeg forslaget til torsk i potetsuppe i gratisbladet "Glad i Mat" som matkjeden ICA gir ut. Jeg gjorde bare noen få justeringer, resultatet ble en veldig enkel, veldig god og veldig sunn rett! til 4…
Chateau Bazin 2011
18. mars 2014
Denne vinen kom jeg over på UBI France messen i Oslo hvor jeg også plukket ut Chateau Meyre sine viner. Chateau Bazin satte sine spor i mine smaksløker, noe som gjorde at jeg ønsket å smake den igjen. På oppfordring fikk jeg tilsendt tre årganger av vinen, 2010, 2011 og 2012 fra produsenten (som…
Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling 2012
14. mars 2014
Første gang jeg besøkte Rüdesheim am Rhein var jeg 16 år gammel og på korpstur. Den gangen ble det ikke noe besøk hos Leitz, men jeg fikk min aller første omvisning på en vingård som produserer brandyen Asbach! Forhåpentligvis blir det et besøk hos Leitz neste gang jeg er i området. Hos Leitz har…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.