Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Osso Buco in bianco
11. mars 2014
Osso Buco ("bein med hull") er en spesialitet fra Milano som er laget på kalveskank. Her er retten presentert på den originale måten, jeg har tidligere også laget den med lam og tomatsaus. Oppskriften til den versjonen finner du her. til 4 personer 1 kg kalveskank 2-3 ss hvetemel 1 stor løk 3…
Chateau Meyre Gallen Margaux 2011 og Haut Mèdoc 2011
5. mars 2014
For en liten stund tilbake var jeg på en økologisk vinmesse hvor jeg blant annet smakte Chateau Meyre sine 2 viner, Haute Medoc 2011 og Gallen Margaux 2011. Begge vinene overrasket og gledet stort. Nå har jeg smakt begge igjen, sammen med Haute Medoc 2006 årgangen. Store viner som jeg gjerne…
Raspeballer (Klöße)
26. februar 2014
Hvor mange ganger jeg har tatt heisen opp i 6 etasje i den ene av de tre høyblokkene i på Helleneset i Bergen for å besøke min farmor, Rose Marie, eller "Olle Brolle" som vi kalte henne, vet jeg ikke. Men det var ikke få ganger. Besøkene og middagene jeg fikk der sitter som et kjært og godt minne,…
Von Hövel Scharzhofberg Riesling Spätlese Feinherb 2010
22. februar 2014
Her om dagen laget jeg en sufflë med blåskimmelost og hvitvin som jeg hadde jeg plukket ut en Scharzhofberg Riesling fra Von Hövel til. Sufflêen falt sammen, men vinen var en åpenbaring! Det er lenge siden jeg har smakt en så elegant sødme i en vin. Weingut von Hövel holder til i Oberemmel like…
Kylling Cacciatore
19. februar 2014
Denne italienske retten Cacciatore ("jeger") er ikke så ulik den franske retten, Coq au vin. Den eneste forskjellen er vel at franskmennene bruker fransk vin, og italienerne italiensk vin. Retten skiller seg også ut i Italia ved at norditalienerne helst bruker hvitvin, mens søritalienerne helst…
Jean-Paul Brun Beaujolais L´Ancien 2012
15. februar 2014
Jeg traff Jean Paul under en pressemiddag i fjor, og ikke bare likte jeg vinene hans men fikk også et meget godt inntrykk av han som person og fagmann. L`Ancien er nå kommet i ny årgang, og er en mer tiltalene og fruktig vin enn 2011 årgangen. Det er en super hverdagsvin og til prisen (152.-) er…
Pape 2008
12. februar 2014
Jeg ganske enkelt digger denne vinen. Alle årgangene siden 2003 er blitt smakt og den har aldri skuffet. Da jeg for ikke lenge siden hadde et gledelig gjensyn med den på en smaking hos importøren, syntes jeg det var på tide med en oppdatering om denne gode 2008 årgangen. Àlvaro Castro overtok…
Kylling i Vin Jaune med morkler
9. februar 2014
Valg av fjærkre vil for min del heretter falle på Holte Gård. Ikke bare smaker de uovertruffent men levevilkårene til kyllingene deres er av de aller beste. De har godt med plass når de vokser opp, 7 kyllinger per kvadratmeter, de får leve lenger (58-100 dager), de får ikke antibiotika og de…
To flotte Barberaer som kan lagres
5. februar 2014
Barbera er ikke en utpreget lagringsvin, vanligvis bør de drikkes unge og helst innen 4-5 år, men noen produsenter lager altså viner som kan lagres lengre. Spesielt lagringsdyktige er Superiore viner, som får sin betegnelsen Superiore fordi den må lagres på fat i minimum 12 måneder under…
Røkt Hyse med stekte poteter og spinat
1. februar 2014
Her om dagen hadde jeg nok et hyggelig besøk av Geir fra "Far min sitt kjøkken". Denne gang hadde han med seg selvrøkt Hyse, som vi sammen lagde et fellesmåltid av. Oppskriften er like enkel, som den er god. Selve røkeprosessen kan snart leses om på bloggen til Geir. - - - til 4 personer saus 80…
Torre Muga Reserva 2009
29. januar 2014
Denne spanske godbiten er nå kommet i ny årgang og jeg har rukket å smake den et par ganger allerede, senest til rådyrsmedaljong ala Brimi. Jeg smakte også to andre viner til den, men det var Muga som var den perfekte matchen. Selv uten mat var den en super følgesvenn. Torre er Bodegas Mugas…
Tenuta Cantagallo Millarium Vin Santo Riserva 2008
25. januar 2014
Denne sødmefulle godsaken av en dessertvin fra Cantagallo er noe av det mer friske jeg har smakt av dessertviner på en stund. Flere eksemplarer av denne har allerede blitt et kjærkomment tilskudd i vinskapet mitt. Tenuta Cantagallo er en familiedrevet gård som holder til i Montalbano, mellom…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.