Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Sjokolade og karamellterte
22. januar 2014
Ideen om å lage denne kaken kom under en nyhetssmaking hos vinimportøren Autentico, men oppskriften denne terten er basert på fant jeg hos Kitchenkaos. Resultatet ble en mektig god dessert, som ikke ble stående i kjøleskapet for lenge! Den er ikke vanskelig å lage, og selv om den totalt skal stå 8…
Kyllingconfit med risotto
19. januar 2014
Gårsdagens lørdagsmiddag ble tilberedt på under 2 timer, til glede for et par sultne personer. Vinvalget gjorde nok en gang retten komplett. til 2 personer 2 kyllinglår 2 ss salt 1/2 kg andefett 5 fedd hvitløk 1 kvist rosmarin Confiterer du kyllinglårene selv må du nesten starte dagen før.…
Travaglini Gattinara Tre Vigne 2008
15. januar 2014
Jeg har tidligere smakt og skrevet om Travaglini Il Sogno og Gattinara fra denne produsenten. Tre Vigne er en ny bekjentskap som i dag kommer i ny årgang. Ikke bare er den en superflott vin, den er også nedsatt fra 369.- kr til 299.- kr og er et av de bedre kjøpene på Vinmonopolet akkurat nå.…
Scampi med Prosciutto og grillsaus.
11. januar 2014
På nyttårsaften møttes noen naboer i lystig spleiselag hvor alle tok med noen enkle retter. Mine bidrag var denne smakfulle fingermaten og ribberester. Gode smaker, lett å lage. grillsaus 1 ss extra virgin olivenolje 1 middels stor løk, halvert og finsnittet 1 ts hakket rosmarin blader 1 ts hakket…
Poderi Sinaglio Langhe Rosso Sinaij 2010
7. januar 2014
Det er nå 2 år siden jeg besøkte Poderi Sinaglio og fikk smake alle deres viner. Den gangen var produksjonen av viner på halv maskin da økonomien i Italia var dårlig og gården hadde lite eksport. I dag er trenden heldigvis snudd, og vi har igjen fått muligheten til å smake deres viner i Norge.…
Kyllingsuppe
5. januar 2014
Eivind Ell har nok en gang bidratt med en super oppskrift, denne gang på kyllingsuppe, som han har laget på frihånd. Det er bare å følge oppskriften, så får du en deilig, medium sterk, suppe å kose deg med en regntung dag for eksempel. til 4 personer 4 kyllingbryst 2 bokser kokosmelk 1 chilli 1…
Helstekt kalkun
2. januar 2014
Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middels stor kalkun på 5-6 kg. Fuglen kan bindes opp og stekes hel, eller stek lår og bryst hver for seg. Steker du fuglen hel, kan du ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg ved 160 grader.…
3 gode spanske viner; Tres Uves, Los Frutales og Ariyanas.
30. desember 2013
Barranco Oscuro Tres Uves 2010 Denne naturvinen kommer fra Cerro Las Monjas, to mindre parseller som er på total 1,5 hektar. Vinrankene her er plantet mellom 1985 og 1990 på 1340 og 1360 meter høyde, i jord av skifer. På etiketten er det avbildet de tre druetypene som er brukt i denne vinen. Fra…
Kveite med gressløkssmør
20. desember 2013
Oppskriften til denne deilige fiskeforretten er hentet fra Eyvind Hellstrøms bok, "Bagateller for Livsnytere". En inspirerende bok med mange fine retter og gode vinforslag. Kveiten kan serveres som forrett eller hovedrett. Som hovedrett ville jeg ha doblet størrelsen på fiskestykkene og servert…
Weingut Siener
17. desember 2013
Bilder fra et besøk hos Weingut Siener i Tyskland, august 2013. Weingut Siener. Birkweiler, Pfalz. Peter Siena i Kastanienbusch. Rotliegend jordsmonn. Kastanienbusch. 11 år gamle marker, med Rotliegend jordsmonn. Utsikt fra Taschberg mot Birkweiler. Nyplanting i…
Bosco Agostino Barolo Neirane 2008
11. desember 2013
Jeg har vært så heldig å ha smakt Boscos Neirane 2008 ved flere anledninger. Første gang var på gården hans, da var den nettopp tappet på flaske, men jeg noterte allerede den gang at det var en meget lovende vin! Nå, snart to år senere, er den fremdeles ung, men har utviklet seg til å bli en…
Pasta med trøffelsaus
7. desember 2013
Forrige helgs herremiddag startet med denne forretten. Etter at alle hadde slikket tallerkene rene, var det vanskelig å se for seg hvordan neste rett kunne bli like god eller bedre! Men både torskeloinen, andebrystet og sitronpannacottaen gjorde middagen til en fest for smaksløkene. til 6……
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.