Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
La Montesa, Cantena Alta og Felton Road Pinot.
4. desember 2013
Palacios Remondo La Montesa Crianza 2010 Hvis det er noen som virkelig er en representant for og beviser sjelen og grunnlaget for ”Det nye Spania”, er det Alvaro Palacios. Han mener selv at det er hans druesammensetning, spesielt Garnacha, som gjør hans viner til noe spesielt. Druene er…
Boffa Carlo Barbera d'Alba Buschet 2011
29. november 2013
Dagens Barbera heter Buschet. Det er bare å merke seg navnet, og vinen med det samme. 2009 årgangen av denne var fyldig og god, 2010 litt mer syrefrisk og slank, men 2011 årgangen er bare strålende! I hjertet av Barbaresco, kun 15 minutters kjøretur norvest for byen Alba i Piemonte, finner du…
Boffa Carlo Barbera d’Alba Buschet 2011
29. november 2013
Dagens Barbera heter Buschet. Det er bare å merke seg navnet, og vinen med det samme. 2009 årgangen av denne var fyldig og god, 2010 litt mer syrefrisk og slank, men 2011 årgangen er bare strålende! I hjertet av Barbaresco, kun 15 minutters kjøretur norvest for byen Alba i Piemonte, finner du…
Torskeloin med blomkålpurè
26. november 2013
Denne enkle og sunne forretten tar ikke lange tiden å lage. Gode råvarer og 1 1/2 times tid på kjøkkenet er alt som skal til. Å tilberede fisken og grønnsakene tar kortest tid, så begynn gjerne med sausen. 400 g torskeloin grønne erter brekkbønner 1 neve sukkererter Tørk av torskeloinen med et…
Andebryst med pærer og neper
22. november 2013
Det nærmer seg tid for guttegjengen å møtes for middag og vin. 5 retter, enda flere viner, god stemning. Denne anden ble testet i forkant av den store kvelden, og den skuffet ikke. Super mørt kjøtt som smelter på tungen, saftige biter med pærer, aromasopp, blomkålpurrè og en himmelsk rødvinssaus…
Rødvinssaus
20. november 2013
Oppskriften på denne sausen kom jeg over på Husrems Kjøkken, og for en saus! Det må være en av de beste sausene jeg har laget. I hovedtrekk holdt jeg meg til oppskriften, men i stedet for å bruke fiskekraft, brukte jeg kraften fra dampede blåskjell og hadde også i litt Fungi. Jeg hadde sausen til…
Gulrotkake
16. november 2013
Min venn, Eivind, har snekret sammen denne supre oppskriften på gulrotkake. Det er en mektig og saftig kake med fin sødme og syrlighet fra sitron og appelsinen. Sammen med dessertvinen er dette en herlig avslutning på et måltid, eller server kaken (med vinen), når som helst på dagen. Mektig godt!…
Nye franske vinbekjenskaper
12. november 2013
Der jeg spradet mot den Franske Ambassaden følte jeg meg ganske heldig, som blir invitert på disse smakingene hvor jeg får muligheten til å bli kjent med viner, som jeg ellers kanskje ikke ville ha kommet over. Denne dagen var det samlet et titalls produsenter hvor mange var på søken etter norske…
Entrecot de beuf
8. november 2013
For en tid tilbake var jeg på et kurs hos Kulinarisk Akademi i regi av Aperitif. Der lærte jeg blant annet denne supre metoden for å lage entrecote, en av de absolutt bedre oppskriftene på entrecote er jeg har kommet over. Jeg har stekt/bakt entrecoten på denne måten mange ganger etter kurset og…
Nyheter fra Autentico og Unico Real Wines
5. november 2013
Yamada Pecorino 2012 Cantina Zaccagnini er godt representert på Vinmonopolet med ca 17 viner. Jeg har langt fra smakt alle, men Montepulciano d´Abruzzo Riservaen deres har jeg nylig skrevet om. På nyhetssmakingen til importøren for ikke lenge siden ble jeg gledelig overrasket over denne friske og…
Novembernyheter fra Gaia Wine & Spirits
1. november 2013
Det lanseres cirka 700 nyheter på dagens novemberslipp på Vinmonopolet. Vin, brennevin og hele 83 juleøl fra inn- og utland. Jeg har smakt endel av vinene hos forskjellige importører som vil bli lagt ut på bloggen fortløpende. Vinarius sin California satsning og OMAs vin er allerede lagt ut.…
OMA Barbera D`Alba 2012
29. oktober 2013
Det har etterhvert blitt endel kjente personer her til lands som har fått produsert sin egen vin, men av de jeg har smakt tidligere er det bare Hellstrøm og Wongraven sine viner som har vært verd å nevne. Inntil nå. Jeg fikk nemlig smake Ole Martin Alfsen (OMA) sin vin nylig, den er det verd å ta…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.