Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Blåskjell i tomatsaus
27. juli 2013
til 4 personer 1 kg blåskjell 2 bokser grovhakkede tomater 1 bunt vårløk 1 stor løk 3 glass hvitvin 2 gullerøtter 2 ss rapsolje 1 selleristang 2 fedd hvitløk 1 neve rosmarin 1 neve persille Skyll og rens blåskjellene. Ha oljen i en bra stor jerngryte på medium varme. Finhakk løk og hvitløk og ha i…
Indrefilet med hasselbackpoteter
15. juli 2013
til 4 personer 800 g indrefilet av okse salt og pepper Tørk av kjøttet og skjær vekk eventuelle trevler. Legg i ovnen på 90° C i ca 2,5 time til kjøttet har en kjernetemperatur på 64° C. Ta ut av ovnen og la hvile. saus 70 gr sukker 1 dl epleeddik 5 dl oksekraft 3 dl xx rødvin 8 stk sjalottløk 3…
Løksuppe
6. juli 2013
Helt utenfor sesongen vil noen si, men jeg kan lett spise denne tradisjonsrike franske suppen når som helst! Den er så rimelig og lett å lage, og smaker så godt. Når den settes sammen med en god vin, som den jeg hadde til her, blir det fest for smaksløkene! til 8 personer 5 store løk 4 store…
Bakt Lysing
3. juli 2013
Lysingkjøttet blir så fast og saftig når det tilberedes på denne måten. I tillegg er den super enkel å lage og supergod på smak. Siden fisken tar så kort tid i ovnen anbefaler jeg at du starter med å lage kraften, så begynne tilberedingen av fisken. Mens erteblandingen godgjør seg i pannen kan du…
Gode sommerviner
29. juni 2013
Etter denne ukes 3 pressesmakinger har jeg plukket ut noen spesielt gode viner som garantert vil være gode følgesvenner inn i sommervarmen. Hirschhof Kirchspiel Riesling Spätlese Trocken 2012 Produsenten Hirschhof er et nytt og hyggelig vinbekjennskap for meg. De holder til i Westhofen,…
Lakrispannacotta
27. juni 2013
Er du forsiktig med mengden av rålakris i blandingen får du en pannacotta med en mild smak av lakris. Rålakrisen jeg brukte her fant jeg tilslutt hos "Gutta på Haugen". til 8 porsjoner 6 dl fløte 100 g sukker 1 1/2 ts rålakris 2 stk vaniljestenger 4 stk gelantinblader Bløtlegg gelantinen i kaldt…
Roagna metoden
22. juni 2013
Castiglione Falletto. foto © Helge Hansen Roagna’s vinmarker er alltid lett gjenkjennelige. De ser ut som en upleiet skog full av ville gressorter, urter og bønner som nesten ser ut til å overmanne vinstokkene. Resultatet er viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.…
Lun chevre og fiken med sherrysirup
17. juni 2013
til 4 personer 150 g chevre 4 ferske fiken Skjær chevren i 2 cm tykke skiver og stek på medium varme i en tørr panne til de er lett karamelisert på den ene siden. Ta pannen av varmen og la de kjøle seg ned i pannen. Skyll fiknene i kaldt vann og skjær de i skiver. Legg de på et stekebrett og varm…
Mango og kyllingsalat
13. juni 2013
Her får du oppskriften til en kjempefrisk sommerrett. Jeg klarte ikke å stoppe å spise denne saftige og gode retten før tallerkenen var skrapet. til 4 personer 2 stk kyllingfileter 2 stk mango 1 vårløk 1 lime 1/2 fersk chili 1 neve fersk spinat 1 liten hjertesalat 1 neve koriander 2 dråper…
Grillet indrefilet av svin
9. juni 2013
Magasinet NORD er et fint blad hvor jeg finner mye gode matlagingstips. I siste nummer fant jeg oppskriften til potet og tomatsalaten. Med grillet inderefilet og hvitløk, ble det hele en velsmakende lørdagsmiddag. 800 g indrefilet av svin 1 hel hvitløk 1 lime rapsolje soyasaus ferskvernet pepper…
Ananas og mangocarpaccio
6. juni 2013
Dette var superdigge og friske smaker av saftige og leskende carpacciobiter av ananas og mango. De løvtynne bitene smeltet på tungen! Fin sødme i frukten og med god friskhet fra koriander, mynte, lime og ingefær. til 4 personer 1 stor ananas 1 stor mango 20 g frisk ingefær 2,5 dl vann 80 g sukker…
Espresso Brúlèe
1. juni 2013
Denne gode desserten har jeg laget mange ganger etter jeg fant oppskriften i boken ”Kaffe”. Oppskriften var en av de første jeg la ut på bloggen min i 2009, men jeg syntes den fortjener å bli nevnt på nytt. Så jeg laget den igjen og her kommer den med nye bilder, justert oppskrift og med…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.