Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016
9. april 2022
Giovanni Rosso lager noen flotte viner i Piemonte og denne Baroloen fra Serralunga som også hans billigste på Vinmonopolet, drikker i tillegg svært godt allerede. Her får du mye kvalitet for pengene! – – – Giovanni Rosso ble grunnlagt i 1930 av Tommaso Canale og hans kone Esterina i Baudana noen…
Tenuta Sette Ponti Crognolo 2016
2. april 2022
Crognolo er en av de rimeligere vinene fra Tenuta Sette Ponti i Toscana som også lager supertoscanerne Oreno og Orma. Crognolo er en blend av Sangiovese og Merlot som passer utmerket til påskelammet! - - - Arkitekten Alberto Moretti kjøpte de første 55 hektarene fra prinsessene Margherita og…
Giacometto Bruno Canavese Nebbiolo 2013
26. mars 2022
Det er ikke ofte du finner en pent modnet vin som i tillegg til å være pent priset også er svært god! Denne koster kun 263.- kr, så du får mye for pengene. 3000 flasker er laget hvorav omtrent 1200 er kommet til Norge. - - - I kjelleren på huset sitt, i hjertet av byen Caluso en halvannen times…
WillemsWillems Herrenberg Riesling 2016
19. mars 2022
Riesling er en populær drikk her i landet, men når det finnes hele 1586 forskjellige av sorten på Vinmonopolet skal det litt til å finne frem til den eller de som passer din gane! Da er det spesielt moro å finne en kvalitetsvin som denne pent modne Rieslingen fra WillemsWillems. - - - Carolin…
Cosse Maisonneuve Les Beraudies 2014
12. mars 2022
Les Beraudies er en moden og fin blandingsvin (Merlot og Malbeck) fra en av de fremste produsentene i Cahors i sør-Frankrike. En rimelig og matvennlig vin som vil passe meget godt til et saftig stykke kjøtt. - - - Domaine Cosse-Maisonneuve drives av Mathieu Cosse og Catherine Maisonneuve som…
Bergdolt Reiterpfad Achtmorgen GG 2019
26. februar 2022
Ikke la denne spennende produsenten gå upåaktet hen. Vinene til Carolin Bergdolt, den første kvinnelige vinmakeren av de 19 generasjonene som har drevet gården, lager noen absolutt flotte viner. Ikke minst denne Reiterpfad Archtmorgen Rieslingen i en spesielt god 2019 årgang. - - - Weingut…
Gobelsburg Tradition 3 og 10 år
19. februar 2022
I fjor (2021) feiret Schloss Gobelsburg sin 850 års dag for oppstarten av vinproduksjonen i Langenlois i Østerrike. De feiret blant annet med å slippe en 50 år gammel vin, Tradition Heritage, som inneholder viner fra de siste 50 årgangene fra slottet, inkludert rariteter fra så langt tilbake som…
Lammeskank med bakt hvitløk og tomater
12. februar 2022
Jeg har laget lammeskank på flere måter men denne oppskriften med bakt hvitløk var særdeles velsmakende. Langtidsbaker du hele hvitløk til de nesten er sorte utenpå men myke inni blir de gode og sødmefulle, iblandet i gryten gir den en spesielt god fylde. Oppskriften fant jeg i den fine boken…
Casa de Saima Garrafeira 2017
5. februar 2022
Casa de Saima holder til i den lille landsbyen Saima i hjertet av Bairrada-regionen en times kjøretur sør for Porto. Her har familien eid gården i 3 generasjoner. I dag er det Diogo Silva hans søster Raquel som styrer gården, men det var hans bestefar som startet det hele. Han var født og oppvokst…
Høyrygg av storfe
29. januar 2022
Høyrygg er billig i innkjøp men med denne fremgangsmåten får du et supermørt og saftig stykke kjøtt. Bare gi den 4 timer i ovnen og kjøttet vil bli så mørt at det nesten faller fra hverandre. Med potet og selleri-stappen og en himmelsk god saus, og ikke minst en perfekt vin til var det et måltid…
Lammekjøttboller med ricotta og rødbeter
22. januar 2022
Stadig på jakt etter nye smakskombinasjoner kom jeg over denne artige vrien til kjøttboller. Kokte rødbeter i Chardonnay og hønsekraft og kjøttboller med ricotta! Overraskende godt var det, moro å lage, godt og spise. Ikke minst med vinen fra Bernhard Hubert til, superdigg! - - - til 4 personer…
Koreansk sjømatsuppe
15. januar 2022
Jeg digger å finne nye vrier på velkjente temaer som fiske/sjømat-suppe. Denne koreanske tilnærmingen var spesielt god og sammen med vinen fra Hugel ble det en vinner her i gården. - - - til 4 personer 500 g scampi 400 g torsk 1 nett blåskjell 1 dl olivenolje 1 løk 2 vårløk 2 gullerøtter 6 fedd…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.