Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Tenuta Montanello Crocetta Barbera 2010
26. mai 2013
Tenuta Montanello med La Morra i bakgrunnen. Tenuta Montanello ble grunnlagt i 1864 av Bartolomeo Racca, og ble det første kooperativet i Langhe I Piemonte. På 1960 tallet leide Alberto Raccas far ut gården til Fratelli Monchiero, og tok med seg familien til Torino. Men da leieavtalen på eiendommen…
Rabarbra financier
23. mai 2013
Denne desserten fikk jeg servert på Solstrand Hotel for en tid tilbake. Den smakte kjempegodt og selv om jeg ikke fikk vridd oppskriften ut av kokken, har jeg endelig funnet frem til en fullgod erstatningsoppskrift som gir ca 10 stk financierer. Det ferdige produktet her gir ikke kred til den…
Boeckel Riesling 2011
18. mai 2013
Jeg har lenge vært, og er fremdeles (og kommer til å være det lenge) en stor fan av Tyske Riesling viner. Men jeg har for alvor fått øynene opp for Rieslinger fra Alsace gjennom Zind Humbrecht, Rolly Gassman, Domaine Weinbach og nå også Boeckel. Familiebedriften, Boeckel, drives i dag av brødrene…
"Naturligvis" vinmesse
15. mai 2013
På gårsdagens vinmesse "Naturligvis" var det mange utstillere med enda flere gode naturviner. Det var ikke mulig å få smakt gjennom alle vinene på den tilmålte tiden, derfor er dette et sterkt redigert utvalg av viner som jeg synes fortjener å bli nevnt. Som denne Baroloen (se over) fra…
«Naturligvis» vinmesse
15. mai 2013
På gårsdagens vinmesse "Naturligvis" var det mange utstillere med enda flere gode naturviner. Det var ikke mulig å få smakt gjennom alle vinene på den tilmålte tiden, derfor er dette et sterkt redigert utvalg av viner som jeg synes fortjener å bli nevnt. Som denne Baroloen (se over) fra…
Ovnstekt Stangekylling med sopprisotto
11. mai 2013
Jeg har tidligere laget en meget god rett, Indisk kyllingsuppe, innsendt av Marius Søbye. Denne gangen er det hans oppskrift på ovnstekt kylling med risotto som gleder smaksløkene. 1 hel Stangekylling (ca. 1,7 kg) 2 kvister fersk rosmarin 1 ts paprikapulver 1 ts chilipulver 200 g godt smør 4 fedd…
"The Others" – Spätburgunder og Silvaner
9. mai 2013
Her kommer noen gode bekjenskaper etter tirsdagens smaking med "The Others" i regi av Tysk Vininformasjon, på Onda Bar og Grill. På formiddagen ble det holdt et foredrag og smaking av Spätburgunder og Silvaner, av Tysklands dyktigste sommelierer og Master og Wine student, Romana Echensperger.…
«The Others» – Spätburgunder og Silvaner
9. mai 2013
Her kommer noen gode bekjenskaper etter tirsdagens smaking med "The Others" i regi av Tysk Vininformasjon, på Onda Bar og Grill. På formiddagen ble det holdt et foredrag og smaking av Spätburgunder og Silvaner, av Tysklands dyktigste sommelierer og Master og Wine student, Romana Echensperger.…
Tors Hammer Barleywine
7. mai 2013
Med sine 13,5% alkohol er dette er et helt spesielt og godt sterkøl. Det rare er at alkoholen ikke skjemmer bort ølopplevelsen, i stedet er den godt integrert og balansert. Den har en seigere konsistens enn annet øl jeg har smakt, med en mørk, søt og fylde av malt og modne epler og en fin…
Pai med bacon og spinat
4. mai 2013
Denne paien er det kona som skal ha æren for å ha laget, en fantastisk sunn og god pai. Den ble fortært sist helg på en dag som ga lovnader om en snarlig sommer. bunn 150 g meierismør 3 dl hvetemel 2 ss vann Bland romtemperert smør, hvetemel og vann sammen og elt med hendene til en fast og fin…
Carres Olivastro Bobal 2009
1. mai 2013
Aldri hørt om druen Bobal før? Ikke jeg heller, før jeg kom over denne vinen. Når jeg googlet druen så jeg at det er Spanias 3. mest plantede druetype, bare overgått av Tempranillo og Airén, og burde vel derfor ha hørt om den før. Men så har jeg ikke hørt om Airèn før heller, selv om det er…
Mat i New York
27. april 2013
Da er tiden kommet for å dele materfaringene min kone, våre to tenåringsgutter og jeg, gjorde oss på vår påsketur til New York. Med et stramt budsjett var det ikke rom for å spise på de dyreste stedene, men vi fant frem til noen hyggelige steder med god mat og hyggelig betjening. The Bowery Diner…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.