Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Giacosa Fratelli Barolo Bussia 2007

Jeg har tidligere skrevet om Fratellis Barbera Bussia som jeg kjøper ofte og har som hverdagsvin. Denne Baroloen er ikke en høydare men den er absolutt også en god vin, til en meget god pris for å være en Barolo. Jeg ble kjent med Fratellis viner på en smaking av alle hans viner for 3 år siden og…

Les mer


Aliara 2008

Denne vinen gleder fra topp til bunn med sine myke, mørke, krefter. Det er ingen overraskelse at 2008 årgangen er den beste på 10 år. Robert Parker har for eksempel gitt den 92P. Fra 1980 har bergenseren og skipsrederen Dan Odfjell bygd opp et vinimperium på 115 hektar egne vinmarker i tillegg til…

Les mer


Kjøttboller i rødvinssaus

til 4 personer 600 g kjøttdeig av lam 50 g spekeskinke 4 skiver loff 2 dl rødvin 1 dl melk 1 ss kapers 1 løk 1 gulrot 10 g salt 2 hvitløksbåter 2 ss olivenolje 1 ss fennikkelfrø 1 stilk stangselleri 2 ss nyrevet parmesan 1 bunt basilikum 10 salvieblader 1 boks hele tomater uten skinn Skjær bort…

Les mer


Nyheter fra Moestue, mars 2013

Etter å ha "slitt" meg gjennom 40 viner på nyhetssmaking hos Moestue nylig, har jeg her plukket ut et lite knippe viner som jeg spesielt likte. Fellesnevneren for alle vinene er at de er av høy kvalitet, men med varierende priser. De rimeligste vinene er listet først. Nervi Gattinara 2005 Moestue…

Les mer


Pasta med laks og asparges

Ferdig middag på 40 minutter. til 4 personer. 600 g laksefilet 500 g fersk tagliatelle 1 bunt asparges 16 små tomater 3-4 ss soyasaus 2-3 ss taggiasche olivenolje 1/2 sitron salt og pepper Tørk av laksen og legg den på en ildfast form enten med bakepapir under eller smurt godt med smør i bunnen.…

Les mer


Jean Paul Brun

Jeg fikk gleden av å møte Jean Paul Brun under hans første besøk til Norge nylig. Det skulle bli et hyggelig møte med den joviale vinmakeren og hans matvennlige viner. -  -  - Jean Paul holder til i Charnay, en landsby i den sørlige Beaujolais like nord for Lyon, i et vakkert område kjent som…

Les mer


Vianvang 2006

En av grunnene til at jeg i det hele tatt begynte denne bloggen var inspirasjoner jeg fikk under filming av, blant andre, matprogrammene med Arne Brimi og Lars Lian. Opptakene ble gjort på Vianvang våren 2006 sammen med Per Yngvar Holm og Dag Vidar Hopøy fra Parkas Productions. Nylig fant jeg frem…

Les mer


Parmesanchips med syltede tomater og parmaskinke

Dette er deilig fingermat som er superlett å lage. 250 g parmesan 300 g pomamore 200 g parmaskinke rapsolje Finrasp parmesanen og bruk en liten rund form til å plassere parmesanen i et tynt lag på et stekebrett med et lett oljet stekepapir. Dytt parmesanen litt ned med en skje slik at den får en…

Les mer


Taggiasche – kanskje verdens beste olivenolje

Jeg har smakt mange gode olivenoljer men etter jeg fikk denne flasken til jul kommer det neppe andre, bedre, på mitt bord. Den har en fyldig og fruktig, men ikke for dominerende smak av oliven som bare varer og varer. Etter kort tid øker kraften og smaken av krydder noe uten at det blir for sterkt.…

Les mer


Whiskey Sour

4 cl Four Roses - Whiskey 1-2 cl Monin gommesirup 3-4 dråper angostura bitter 2 cl sitronjuice 1 ss eggehvite Sett drinkeglassene inn i fryseren. Tas ut når drinken er klar. Ha whiskey, ferskpresset sitronjuice (siles godt, det skal ikke være fruktkjøtt i drinken), gommesirup, angostura bitter og…

Les mer


Von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Riesling 2010

Vingården Von Winning ble etablert i 1849 av Leopold Von Winning i hjertet av byen Deidesheim i Pfalz, ca en halvtimes kjøretur fra Mannheim. I 2007 fikk gården ny eier og fra 2008 årgangen ble det innført forsiktig bruk av ny eik i vinifikasjonen. Siden da er alle vinmarkene dyrket økologisk og…

Les mer


Indrefilet med rødvinsglasert løk

til 4 personer 800 g indrefilet okse 20 hele pepperkorn rapsolje 20 stk stjerneløk 5 ss sukker 2 ss balsamico eddik 5 ss rødvinseddik 1 dl rød matvin 2 ss usalted smør 1/2 l oksekraft 20 stk knekkbønner Skrell og kok løkene i lettsaltet vann i noen minutter til de begynner å mørne. Avkjøl i kaldt…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: