Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Østers naturell med Sjelefred fra Kinn

  Sjelefred fra Kinn er intet mindre enn en supergod match til Østers naturell. Den lette bitterheten og runde fylden på ølet skyller østersen ned og pakker den pent inn samtidig som smaken av østersen kommer frem. Høres det ikke fristende ut? Jeg har servert dette som forrett ved flere…

Les mer


Feudi di San Gregorio

Foto: Feudi de San Gregorio Det er ikke mange viner produsert på Aglianico druen tilgjengelig på vinmonopolet, men det er en drue jeg har begynt å sette stor pris på. Den har en kraft og fruktighet samt en behagelig syrlig balanse som også er en flott følgesvenn til mat. Feudi di San Gregorio ble…

Les mer


Espresso Martini

3 cl hvit creme de cacao 3 cl kald espresso 4 cl vodka 4,5 cl kahlua 1/2 cl vaniljesirup 1,5 cl helmelk Bland det hele sammen, ha is i en shaker og shake dyktig i vei. En frisk drink som godt kan serveres som aperitif, mellomdrikk (hovedrett og desserter) eller som en "etter maten" drikk. Espresso…

Les mer


Ølbiff med søtpotet og fennikel

til 4 personer 800 g ytrefilet av okse 1 flaske Aass bayer øl 1/2 ts salt 2 ss smør 10 hele pepper Legg biffene i en zipplockpose med øl, salt og pepper. Sug ut luften med et sugerør og la den marinere i kjøleskapet over natten. Tørk av biffene, krydre de med pepper og stek de i olje og smør i en…

Les mer


Scarzello Barolo Vigna Merenda 2006

Vigna Merenda er Federico Scarzellos monopol CRU vin som bare produseres i de beste årgangene. Han mener selv at denne årgangen er en av de 10 beste som er laget. 2005 årgangen fikk 94 poeng hos Wine Spectator, personlig synes jeg 2006 årgangen er hakket bedre. Federico ble uteksaminert som Ønolog…

Les mer


Syltede sitrusskall

1 appelsin 1 sitron 1 lime 600 g sukker 3 dl vann 125 g mørk sjokolade Del appelsinen, sitronen og limen i åtte båter og skjær vekk fruktkjøttet. Gå så over en gang til, legg kniven flat på skallet og skjær forsiktig mer av den den hvite "hinnen" bort. Legg skallet i en gryte med kokende vann i 30…

Les mer


Poderi Sinaglio Barbera d'Alba Vigna Erta 2009

Poderi Sinagli er endelig tilbake i utvalget på Vinmonopolet med Vigna Erta. I 2007 ble Vigna Ertas 2004 årgang valgt som best i test på Aperitif, men har siden ikke vært tilgjengelig i Norge. Før nå:) Poderi Sinaglio er en liten gård 15 minutters kjøretur fra Alba by. Gården ble etablert i 1995 og…

Les mer


Scarpa Barbera d'Asti La Bogliona 2007

Dette må være den ultimate Barberaen! Den er ganske enkelt fantastisk! Ønologen Antonio Scarpa, opprinnelig fra Veneto, grunnla huset Scarpa som nå er en av Piemontes eldste produsenter (1854) i byen Nizza Monferrato. Familien Scarpa er ikke lenger en del av vinhuset, fra 2004 har Martina Piera…

Les mer


Ytrefilet av hjort

til 4 personer 800 g ytrefilet, hjort 10 stk hele pepper, sort 10 stk hele pepper, rød 5 stk hele einebær 2 ss sitron-olje 1 kvist frisk timian salt Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca 1 1/2 time før det skal stekes. Støt pepper og einebær i en morter og bland inn finkuttet timian, salt og olje.…

Les mer


Ovnsbakt Kveite med potetstuing

til 4 personer 800 g kveite 1/2 kg mandelpoteter 3 fedd hvitløk 1 flaske Wit øl 2 dl vann 2 dl matfløte Vask og tørk kveiten, og del i passe tynne fileter. Smør en ildfast form med smør, ha i litt olje og salt i bunnen. Legg i filetene og sett til side. Skrell potetene og del de opp i terninger…

Les mer


Rolly Gassmann Sylvaner Réserve Millésimé 2010

Rolly Gassmann holder til i Rorschwir, Alsace, nordøst i Frankrike. Her har de vært uavhengige vinmakere siden 1611. I dag er det Marie-Thérèse Rolly og Louis Gassmann og deres sønn, Pierre Gassmann, som driver vingården. Her produserer de 40 forskjellige viner hvert år på 12 appellasjoner hvor…

Les mer


Falesco Montiano 2009

Falesco er en stor familiedrevet vingård som ligger midt på grensen av Lazio og Umbria, ca 80 km nord for Roma. I dag styres gården av Riccardo Cotarella, hans bror Renzo og hans datter Dominga. Flaskeproduksjonen er nå på ca 55 000 flasker av Montiano, mens den totalte produksjonen er på ca 3…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: