Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Enoteca Grandi Vini, Alba by, Piemonte.

Enrico Maccario Under vinturen jeg hadde til Piemonte med noen venner i august var vi også innom Enoteca Grandi Vini i Alba by. Enotecaen ligger i enden av gaten Via Vittorio, like før en kommer til Piazza Risorgimento. Her startet Enrico og hans far butikken for mer enn 25 år siden. I de 10 første…

Les mer


Gryterøkt elg med rotgrønnsaker

til 4 personer 1 kg ytrefilet av elg 2 ts grovmalt pepper 2 ts frisk rosmarin 5 ts salt aluminiumsfolie Pepre kjøttet og sett i ovnen i et ovnfast fat i 5 timer på 55 grader.  Når kjøttet har en kjernetemperatur på 58° kan den tas ut av ovnen. Sett den til side og la den hvile. Ta en svær…

Les mer


Ampeleia 2009

I 2002 ble vingården Ampeleia i Maremma til etter at tre venner, Elisabetta Foradori, Giovanni Podini og Thomas Widmann, fikk realisert ideen om å lage en vin som skulle være elegant, balansert, strukturert og gjenspeile terroir. De tre brukte lang tid på å kartlegge jordsmonnet og kom tilslutt…

Les mer


Sviskekompott med mascarpone

til 10 porsjoner sviskekompott 5 plater gelatin 5 dl vann 4 ss sukker 250 g steinfrie svisker 3 ss Bukkuram (eller portvin) 1 ss potetmel Legg gelatinen i bløt, i kaldt vann. Kok opp 5 dl vann og sukker. Ha sviskene i sukkervannet og kok til de er møre. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann og ha det…

Les mer


Zind Humbrecht Rangen de Thann Clos Saint Urbain Riesling 2010

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle smake en så god "ikke tysk" Riesling som denne. Men så ligger ikke Zind-Humbrechts gård i Alsace så langt fra elven Rhinen og Tyskland heller. Den ble først smakt under en “Asiatisk mat og viner fra Alsace” tilstelning med en super sjøkreps og mangosalat til, men nå…

Les mer


Blomkålsuppe med sjøkreps

til 4 personer 2 blomkålhoder 8 sjøkreps 1 L fiskekraft 2 ss olivenolje 3 dl fløte salt pepper Skyll blomkålhodene i kaldt vann og del opp i små buketter. Legg alt i en stor gryte sammen med fiskekraften og kok opp. Når kraften koker tar du ut 1/3 del av blomkålen, legg den på en tallerken så…

Les mer


Travaglini Il Sogno 2006

Travaglini er den største produsenten i Gattinara med 50 hektar vinmarker. Her har de produsert vin siden 1920, men det var ikke før i 1958 at den særegne flasken ble introdusert og som sammen med innholdet, gjorde vinhuset velrennomert.  Il Sogno (drømmen) var Giancarlo Travaglinis drøm om å lage…

Les mer


Ytrefilet av hjort

Til 4 personer 700 g ytrefilet av hjort olje smør 1 kvist frisk timian 2 gulerøtter 1 sjalottløk 1 ss smør grovmalt pepper salt Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca 1 ½ time før det skal stekes. Renskjær fileten for hinner. Varm olje i en stekepanne, tilsett 2 ss smør og stek fileten rundt på alle…

Les mer


Tiramisu

til 8 personer Start med sukkerbunnen, når den avkjøles kan du lage espressoblandingen før du går løs på mascarponekremen. sukkerbunn 2 eggeplommer 125g melis 3 eggehviter 2 ss sukker 100g hvetemel Pisk eggeplommene med 3ss av melisen til en luftig eggedosis. Pisk eggehvitene til skum. Ha sukkeret…

Les mer


Bonterra

Amerikansk vin er etter min erfarin ofte overeiket og med en i overkant høy alkoholprosent. Derfor er det godt å finne en vinmaker fra "over dammen", som beviser det motsatte. Det relativt unge vinhuset, Bonterra, ble startet i 1987 og den første årgangen kom i 1990. Bonterra har siden blitt USAs…

Les mer


Spicy høstsuppe

1 kg blåskjell 1/2 liter hvitvin 3 sjalottløk 3 stk vårløk olje Rens blåskjellene og finkutt løkene. Varm opp en panne med litt olje, ha i løk, hvitvin og blåskjell. Ha lokk på og la det hele koke i 3-4 minutter. Sil av blåskjellene og ta vare på kraften. 600 g reker 1 boks kokosmelk 1 liten rød…

Les mer


Tenuta il Sogno Barbera d'Asti Superiore Bricco Soria 2007

Jeg skrev om Tenuta Il Sognos Due Brenton 2008 for en uke siden, men Bricco Soria 2007 fortjener også å bli fremhvet. Eli Anne Langen og Frode Refstad slo seg ned i Piemonte på vingården Tenuta il Sogno i 2002. Her jobber de i pakt med jorden, alt er biodynamisk drevet og de gjør alt for hånd.…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: