Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Tenuta il Sogno Barbera d’Asti Superiore Bricco Soria 2007

Jeg skrev om Tenuta Il Sognos Due Brenton 2008 for en uke siden, men Bricco Soria 2007 fortjener også å bli fremhvet. Eli Anne Langen og Frode Refstad slo seg ned i Piemonte på vingården Tenuta il Sogno i 2002. Her jobber de i pakt med jorden, alt er biodynamisk drevet og de gjør alt for hånd.…

Les mer


Hjemmelagde fiskekaker

Det er ikke mye som overgår hjemmestekte fiskekaker laget på selvfisket fisk. Rett fra havet, tilberedt samme dag, servert med nypoteter! <ahref="https://www.matogvinnett.no/wpcontent/uploads/2012/10/Fiskekaker_.jpg">til 4 personer 500 g filet av hyse, torsk, pale eller sei 2 ts salt 3-4 dl…

Les mer


Tenuta il Sogno Due Brenton 2008

I 2002 overtok det norske paret Eli Anne Langen og Frode Refstad vingården Tenuta il Sogno som ligger ved landsbyen San Marzano Oliveto, i Asti-Provinsen i Piemonte. De startet opp som økologiske vinprodusenter, men gikk over til å arbeide biodynamisk i 2005. Eli Anne og Frode gjør all jobben på…

Les mer


Oslo Buco

Dette er en knallgod Oslo-versjon av Osso Buco, med lam i stedet for kalveskank. til 4 personer 1 kg lammebog 1 løk 5 ss mel 4 tomater 1 dl olivenolje 5 hvitløksfedd 3 dl god rødvin 200 g sellerirot 4 gullerøtter 1 appelsin 4 ss sukker 3 bokser plommetomater fersk bladpersille fersk oregano Gjør…

Les mer


Unn deg en magnum

Antinori Chianti Classico Riserva 2007 (75cl), Voerzio Sarmassa Barolo 2008 (150cl)og Alsace Trimbach 2002 (150cl) Hvorfor i all verden skal du kjøpe en Magnum eller en dobbelt-Magnum for den del? Ganske enkelt fordi vinene i større flasker utvikler seg og modnes langsommere og bedre på en stor…

Les mer


Ovnstekt Lammecarè

Til 4 personer 800 g lammecaré 1/2 rødløk 1 gul squash 1 stk purre 10 dadler 20 g mandler marinade 5 fedd hvitløk 1 banansjalottløk 2 ts black pepper 2 ss olivenolje 2 ss fersk salvie 1 ss tørket appelsinskall Skjær carèen på langs, slik at mesteparten av kjøttet blir eksponert. Bland sammen…

Les mer


Bakt torskeplomme på ruccola

til 4 personer 250 g torskeplomme 1/2 granateple Ruccola extra fine olivenolje 100 g usaltet smør 4 ss soyasaus 3 cm ingefær 2 stk sjalottløk 1 stk lime gressløk Torskeplomme er torskens indrefilet. Får du tak i hele fisken sitter den øverst i ryggen. Skyll og tørk torskeplommen, skjær i passende,…

Les mer


Kamskjell i fløtesaus

Her er det bare å ha gjestene klare ved bordet, for denne forretten er ferdig på 3 minutter, og den skal serveres straks. til 4 personer 8 kamskjell (m/rognpose) 2 dl fløte 2 ts safran 1 ss smør 1 sjalottløk 1 dl hvitvin 2 ss solsikkeolje Salt og pepper Bruk gjerne ferske skjell selv om de er…

Les mer


Domaine Huet Le Haut-Lieu Demi-Sec 2007

Domaine Huet er et av de ledende vingårdene i Vouvray. Gården, som ble grunnlagt i 1928, ligger i utkanten (øst) av byen Tours, ved elven Loir i nord-vest Frankrike. Den har 35 hektar vinmarker fordelt på tre hoved-appelasjoner: Le Haut-Lieu (9 hektar), Le Mont (8 hektar) og Le Clos du Bourg (6…

Les mer


Urtemarinert Salma

til 4 personer 1 hel Salma filet 1 ss gressløk 1 ss kapers 1 ss chili 1 ss fersk ingefær 1 ss fersk timian 1 ss sitronsaft 1 ss olivenolje 1 ts salt 1 ts nykvernet pepper Del salmaen i 4 porsjonsstykker på ca 150g. Finhakk gressløk, kapers, ingefær, chili og timian. Bland alt sammen med salt,…

Les mer


Guiseppe Rinaldi

Guiseppe (Beppe) Rinaldi har to døtre, Marta og Carlotta, som begge tar del i vinproduksjonen på gården. Marta jobber nå side om side med sin far, Guiseppe, og er med i administrative og produksjonsmessige beslutninger, mens Carlotta hjelper til ute i markene. Etter Marta begynte å ta mer del i…

Les mer


Molino Real 2007

Dette er en topp dessertvin som går kjempegodt til søte fruktdesserter. Den har en flott sødme med sydlandske smaker som søt ananas, aprikos, appelsin, og et lett preg av fat. Den har en fin mineralitet av skifer og balanserer flott mellom en meget frisk syre og en mild sødme som sitter lenge i og…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: