Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Belgiske vafler med bærkrem og lønnesirup

25 g gjær 175 g smør 5 dl melk 1 dl vann 1/2 ts salt 2 ss vaniljesukker 1,5 dl perlesukker 2 store egg 500 g hvetemel til steking formfett perlesukker Smelt smøret og bland inn melk og vann. Varm opp til 37°C, og smuldre gjæren og ha i blandingen. Ha i salt, vaniljesukker, perlesukker og lett…

Les mer


Crostini med krabbe og paprikarøre

til 8 personer 8 stk krabbeklør 1 baguett (til crostinis) persilleblader paprikarøre 5 pimientos (syltet paprika) 2 ss majones 1 klype kajennepepper 1 ts sitronsaft 2 ss olivenolje Rens krabbeklørne og ha de i en bolle (pass på at du ikke får med biter av krabbeskjellet). Tørk paprikaen med papir…

Les mer


Bosco Agostino Barbera d'Alba Volupta 2009

Dette er den første vinen fra Bosco Agostino på det norske markedet, men forhåpentligvis ikke den siste. Vinene hans er altfor gode til at vi ikke skal få oppleve de. Bosco Agostino er en familiedrevet gård som holder til i LaMorra. Frem til 1970 ble druene herfra kun solgt som frukt, men med…

Les mer


Ingefærtriffle med pasjonsfrukt

Dette er en superenkel dessertkake som smaker helt utmerket og den tar ikke lang tid å lage. 500 g sukkerbrød 8 pasjonsfrukter 1,5 dl ingefærøl 1,5 dl sherry 6 dl kremfløte 4 ts melis vanilje-essens Bryt sukkerbrødet i biter og legg halvparten på et fat med lav kant. Hell halvparten av ølet og…

Les mer


Giacomo Conterno

Giacomo Conterno, på vestsiden av Monforte Vi er heldige som har fått audiens hos Roberto Conterno, en av Piemontes fremste vinmakere. Stephanie Flou, Robertos personlige assistent og oversetter, tar godt imot oss og etter en stund kommer Roberto inn. Vår ærefrykt er på bristepunktet, men vi finner…

Les mer


Frank Bruarøy ble vinner av Salma Chef finalen 2012

Av fire flinke finalister var det til slutt Frank Bruarøy fra Bergen som gikk av med seieren i Salma Chef finalen i går. Juryen mente at Franks rett skåret aller høyest på smak og hadde samtidig en meget bra presentasjon. Frank kan glede seg over premien som er en reise, med opphold for 2 personer,…

Les mer


Hilberg-Pasquero Nebbiolo d'Alba 2008

Denne godbiten, og en av nyhetene på Vinmonopolet i høst, er raskt blitt en av mine favoritter. Det er en nydelig vin som tar godt tak i smaksløkene og gir ikke slipp på lenge. Den har en insmigrende duft av kaprifoler, lær, eik og moreller. På smak er den kraftfull og leskende, med en anelse av…

Les mer


Hilberg-Pasquero Nebbiolo d’Alba 2008

Denne godbiten, og en av nyhetene på Vinmonopolet i høst, er raskt blitt en av mine favoritter. Det er en nydelig vin som tar godt tak i smaksløkene og gir ikke slipp på lenge. Den har en insmigrende duft av kaprifoler, lær, eik og moreller. På smak er den kraftfull og leskende, med en anelse av…

Les mer


Rabarbragrøt med krokan og vaniljeis

Hvert år vokser det opp en stor bunt rabarbra ute i byhagen vår, og hvert år prøver jeg å finne frem til en ny oppskrift. Denne har andre gjort før meg, men den er svært god. 1 kg rabarbra 125 g sukker 5 dl vann 1,5 vaniljestang 1 bit kanelstang bringebær Skyll stilkene godt og kutt opp i tynne…

Les mer


Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese 2007

Koehler-Ruprecht er en av topp- produsentene i Pfalz. I byen Kallstadt, 30 minutters kjøretur vest for Mannheim har Ruprecht 10,5 hektar vinmarker og produserer cirka 80 000 flasker hvert år. Vinrankene er fra 15-18 år gamle, hvor hoveddelen består av Riesling (56%), Spätburgunder (19%),…

Les mer


Grillet Salma med pepperrotkrem

Denne retten, innsendt av Stian Nilsen, er den tredje og siste av mine uttak til delfinalen til Salma Chef konkurransen 2012. Gratulerer!   1 hel Salma filet 2 stk sitron 1 pk fersk dill 1 liten pepperot 1 beger seterømme Grill Salma fileten raskt på en side for å få grillmønster. Legg den…

Les mer


Salma tartar

Denne retten, innsendt av Jana Mayorova, er den andre av mine tre uttak til delfinalen til Salma Chef konkurransen 2012. Gratulerer! 70 g Salma laks per person 1/2 agurk 3 ss finhakket frisk oregano 1 ss finhakket frisk chili 1 stor finhakket sjalottløk 1 ss sesamfrø 5 ss kikkoman soya 5 ss…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: