Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Lam i appelsinsaus
25. juni 2012
700 g ytrefilet av lam 4 fedd hvitløk 1 ss rosmarin 1 ss timian 1 ss merian salt & pepper appelsinsaus 3 appelsiner 1 dl sukker 4 ss balsamicoeddik 2 ss smør pepper salt Bland sammen krydderne i litt olje og gni det godt inn i steken. Ha en en blanding av rapsolje, smør og pepper i bunnen av…
Salma Chef 2012
20. juni 2012
MatogVinnett skal velge ut de tre beste bidragene til SALMA Chef konkurransen for Østlandet! Foto: SALMA I perioden 23. mai til 29. juli oppfordres alle til å sende inn sine beste SALMA oppskrifter. De kan være rå, bakt i ovnen, stekt, grillet eller dampet/posjert – velg dine favoritter!…
Dönnhoff Riesling 2011
18. juni 2012
Weingut Hermann Dönnhoff er regnet for å være en av de ypperste vinmakerne i Tyskland. Vingården ligger i Mittleren Nahe-regionen, en landlig og ekstremt sjarmerende dal mellom Bad Kreuznach og Schloßböckelheim. Hermann Dönnhoff har de siste 15 årene bygd ut vingården fra 12 til 26 hektar, samt…
Appelsinsaus
15. juni 2012
3 appelsiner 1 dl sukker 4 ss balsamicoeddik 2 ss smør pepper salt Fordel sukkeret utover stekepannen og sett platen på medium varme. Når sukkeret begynner å smelte kan du forsiktig helle i balsamicoeddiken. La det koke inn til sirup. Spe på med ferskpresset appelsin. La det koke opp, hold varm i…
Künstler Riesling trocken 2011
11. juni 2012
Dette er et av de beste kjøpene i denne prisklassen (nedsatt fra 136.- til 110.- kr) på vinmonopolet nå. Men vær rask ute det er ikke mange flaskene igjen. Gunter Künstler (45) overtok vingården etter sin far i 1992 og har gradvis utvidet vinmarksarealet til dagens 37 hektar. Hele 76 prosent av…
Maximin Grünhaüser Riesling Qba Feinherb 2010
6. juni 2012
Weingut Maximin Grünhaüsers er eid og drevet av Dr. Carl von Schuberts familie siden 1882. Byen ligger ved foten av en lang, bratt sørvendt skråning på venstre bredd av Ruwer elva, om lag to kilometer oppstrøms fra der den møter Mosel. Den er delt inn i tre separate, men sammenhengende…
Grillet indrefilet, okse
1. juni 2012
til 4 personer 1 kg indrefilet okse salt og pepper Tørk av kjøttet, gni inn nykvernet pepper og salt. Legg kjøttet på grillen, på svak varme, med lokk over i ca. 20 minutter. La den hvile i ca 15 min. uten å dekke den til før du skjærer den opp. Mens jeg ventet på at kjøttet skulle bli ferdig ble…
Robinot Fêtembulles 2010
28. mai 2012
Jean-Pierre Robinot holder til i Chahaignes i Loire. Her kultiverer kultiverer han 6,5 ha vinmark etter biodynamiske prinsipper. Alle hans viner er naturviner, han bruker ikke svovel og kun naturlig gjæring. Denne vinen tappes på flaske uten filtrering når det er ca 20g restsukker igjen, vinen…
Kylling med sataysaus og nudlesalat
24. mai 2012
5 kyllingbryst flytende honning frisk koriander 1 frisk rød chili 1/2 hvitløksfedd 3 ss grov peanøttsmør soyasaus ingefær 1 lime Ha koriander, chili, hvitløk, peanøttsmør, ingefær, soyasaus, revet limeskall og saften fra 1 lime, litt vann i en bolle og kjør med en stavmikser. Smak til med salt og…
Nyheter mai 2012
19. mai 2012
Her er et utvalg av viner jeg spesielt likte etter en nyhetssmaking jeg var på hos Moestue. hvitviner: 3 Winzer Riesling Trocken 2011 Denne Rieslingen er et resultat av et sammarbeid med tre barndomsvenner, Wittmann, Jochen Dreissigacker og Stephan Wintner. Frisk og god vin med fin fylde, smak av…
Lammeskank med stekte rotgrønnsaker
16. mai 2012
En rimelig og velsmakende rett som er lett å lage. for 4 personer 800g lammeskank 400g rotgrønnsaker (søtpotet, gullerot, kassava) 1 aubergin 2 dl hvitvin 4 dl lammekraft 3 ss smør salt og pepper olje til steking Skjær av kjøttet fra benet. Bruk gjerne benet til å lage kraft av til neste middag.…
Blanc Manger Coco
11. mai 2012
oppskrift: Eivind Landsvik Dette er en ekstremt enkel, veldig frisk og supergod dessert. 500 g kokosmelk 250 g fløte 250 g melk 200 g sukker 10 flak gelatin 1 stjerneanis 1 vaniljestang 1 halv kanelstang 1 halv ananas Legg gelatinen i vann. Kutt ananas i små terninger mens du koker opp resten av…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.