Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Scarzello Erpacrife Nebbiolo Metodo Classico 2008

Unik musserende vin for varme sommerdager. Erpacrife har et sprudlende fruktig anslag, etterfulgt av en lett syrlig smak av grønne epler med en spesiell og smakfull anelse av nebbiolo druen. Fra midtpartiet og ut har den en fin tørrhet og et lett tanninsk bitt pent innpakket av en florlett…

Les mer


Fruktterte

oppskrift: Eivind Landsvik bunn 220 g mel 200 g mykt smør 100 g mandler 100 g melis 20 g kakao Mal mandlene, tilsett alt det tørre og til slutt smøret. Elt deigen for hånd til den har en fast konsistens. La den så hvile i kjøleskapet i 30 min. Bak ut deigen og trykk den ut i en terteform. Stek…

Les mer


Anselmann Riesling Eiswein 2009

Weingut Anselmann lager hele 11 sorter Eiswein. Denne, som er laget på Riesling, har en nydelig sitrussødme, lett og tung på en gang, med en frisk smak av aprikos, grapefrukt og appelsin, smaker som sitter lenge og som er vanskelig å glemme. Anselmann familien har dyrket vin i flere generasjoner,…

Les mer


Oliventrekt skrei

til 4 personer oppskrift: Stig Juelsen 800 g skreifilet 3 dl olivenolje 1 dl hvitvin Salt fisken godt og la den ligge i ca 5 min. Tørk av saltet, kok opp hvitvinen og ha i oljen. Legg fisken forsiktig i oljen og la den trekke i ca 5-7 min eller til den er ferdig. Ta ut fisken og legg den i…

Les mer


Tysklands andre vinsorter

Tyskland produserer noen av de beste vinene i verden. Den mest kjente druen er Riesling (22%), men det finnes også andre spennende vinsorter. Fra gårsdagens smaking kan jeg spesielt anbefale; Koehler-Ruprecht Philippi Pinot Gris 2000 og Schloss Proschwitz Grauburgunder 2010 (Schloss Proschwitz).…

Les mer


Villsvinstek med hasselbackpoteter

til 6 personer 1,2 kg villsvin NB! På grunn av faren for trikiner må kjøttet fryses (-20° i 2 uker) og/eller gjennomstekes ved at det får en kjernetemperatur på mer enn 68°. Krydre steken med ferskvernet pepper og sett den i stekeovnen på 80° i 10 timer til steken har en kjernetemperatur på 70°.…

Les mer


Bouvier Bourgogne Aligoté Vieilles Vignes 2009

Jeg har tidligere smakt meg frem på Marsannays Pinot Noir viner fra forskjellige produsenter og fant at Bouvier er en av de mest spennende. Denne hvitvinen, laget på druen Aligotè, er intet unntak. Domain Renè Bouvier ble etablert av Henri Bouvier i 1910 og har vært i familien i tre generasjoner.…

Les mer


Naboens ostekake

oppskrift: Kåre Sponberg 1 beger lettrømme 1/3 liter kremfløte 500 g snøfrisk 1 pk sitrongele (freia) 1 pk Bixit havrekjeks 200 g smør 3 egg Sett smøret til smelting, og knus kjeksene med hendene i mellomtiden. Bland inn smøret og jevn blandingen inn i en kakeform. Kok opp halvparten av vannet…

Les mer


Elgbiff med bacon

til 4 personer 700 g elgbiff bacon pepper & salt Skjær stykker av indre eller ytrefileten i omtrent samme tykkelse som baconstrimlen. Trekk baconstrimlen rundt biffen og fest med en tannpirker. Husk å bruke tannpirker uten fluor. Ha på pepper og salt på biffene og brun de på en panne med litt…

Les mer


Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Bussia 2010

Denne vinen vender jeg stadig tilbake til. Det er en deilig og rimelig barbera med flott frukt, lett eiket og friske tanniner som passer godt til fredagspizzaen. Her får du mye vin for pengene. En av de beste årgangene av denne er 2007. Kommer du over noen er det bare å kjøpe det du får tak i!…

Les mer


Kalvegryte

1 kg mørt kalvekjøtt 3 ss olivenolje 3 ss rødvinseddik 1 dl rødvin 2 ss tomatpurè 3 laurbærblader 1 kvast rosmarin 1 kanelstang 9 dl vann 8 stk småløk 2 ss brunt sukker nykvernet pepper salt Skjær kjøttet i store terninger. Ha olivenoljen i en jerngryte og brun kjøttet. Ta det ut og la det hvile…

Les mer


Massolino Barbera d’Alba Gisep 2008

Av Barbera d`Alba viner er dette en av de aller beste. Denne vinen har masser av kropp, sjel og frukt. Deilig myk og mørk inngang, lett saftig, sort pepper, kirsebær, moreller, undertoner av lakris, vanilje. Selv om det er mye eik, balanseres den fint. Bløte tanniner, sitter veldig lenge.…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: