Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Sitron-risotto med erter, asparges og reker
8. januar 2022
Jeg har laget risotto i mange variasjoner men aldri uten parmesan, dette er i tillegg første gang jeg har laget med mascarpone, men supergodt godt var det. Fulltreff med vinvalget var det også, Mayacamas Chardonnay fra California. Nam! Oppskrift inspirert fra Food52. - - - til 4 personer reker…
Røkt Kolje med salat og sennepssaus
29. desember 2021
Jeg fikk servert en forrett med røkt kolje på Dekka Bord og likte den så godt at jeg måtte prøve å sette sammen min egen lille versjon av den. Nydelig kolje ble handlet inn hos Hallen Spiseri og Fiskeutsalg på Vippa og resultatet, sammen med vinen fra Zind Humbrecht ble en stor suksess! - - -…
Gylden kylling med salsa verde
28. september 2021
Denne nye kyllingretten som jeg fant oppskriften på hos Food&Wine var vanvittig god i kombinasjon med rødvinen fra Stella di Campalto. Vinen er ikke billig men den gikk som hånd i hanske til denne kyllingretten! Opprinnelig var oppskriften kun på kyllinglår, men jeg kjøpte like godt en hel…
Alberto Oggero Roero Rosso 2018
28. august 2021
Det er nøyaktig 10 år siden jeg smakte hans første årgang av denne vinen, de(n) har ikke vært å få tak i i Norge siden 2013, men nå blir vinene til Alberto Oggero tilgjengelig på VP fra 1/9! De har vært savnet, men etter å ha smakt 4 av vinene hans på en pressesmaking nylig er gleden over å ha…
Chanin Los Alamos Pinot Noir 2017
21. august 2021
Jeg liker alt av Gavin sine viner, det er en spesielt jevnt god kvalitet over alt han lager, selv hans "enklere" Pinot Noir fra St.Rita Hills er en gjenganger i mitt glass. Los Alamos er en spesielt god vin som blir tilgjengelig på bestillingsutvalget (BU) fra 1/9. - - - Gavin Chanin er født og…
Weil Kiedrich Turmberg 2016, 17, 18 og 19
14. august 2021
En ny vertikalsmaking er gjennomført, denne gangen med Robert Weil sin Kiedrich Turmberg Rieslinger. Å smake samme vin over flere årganger er en god anledning til å bli kjent med hvordan vekstforhold, vær og eventuelle endringer i teknikker gir utslag på smakene fra år til år. - - - Weingut…
Tesch Riesling 2020
7. august 2021
Det er en stund siden jeg besøkte Martin Tesch, men hverken han eller vinene har jeg glemt. Jeg synes de representerer det nye av friske, tørre, klokkeklare og drikkevennlige vinene fra Tyskland. Når jeg fikk muligheten til å smake hans nye 2020 årganger (25ml flasker) sendt direkte fra gården var…
Fanny Sabre Beaune Clos des Renardes 2018
31. juli 2021
Fanny studerte egentlig jus da faren plutselig døde og hun måtte ta over vingården. Det har resultert i mange flotte viner, spesielt denne delikate Pinot Noiren. Den koster litt, men jeg er glad for at jeg unnet meg en flaske av den. - - - Fanny Sabre er bare 42 år gammel, men på tross av sin…
Garnachas Salvaje del Moncayo 2019
10. juli 2021
Dette er en av seks smakfulle viner fra Vintae i nord Spania som i tillegg til å være ganske god også er vegansk. Visste du at det er mulig å søke etter spesielle viner som glutenfri, naturvin, oransjevin, vegansk, kosher, blant annet, under filteret; øko/etisk/annet? - - - Arambarri familien…
Mas Janeil Sarrat del Mas Vin Orange 2019
3. juli 2021
Oransjevin er en type hvitvin som lages ved at grønne druer (hvitvinsdruer) får en ekstra lang maserasjon (skallkontakt) slik at mosten får trekke ut mer smaks- og aromastoffer fra skallet. På gården Mas Janeil har de her laget en knallvin av sorten som gleder i hver munnfull. - - - Domaines…
Massolino Barolo DOCG 2017
19. juni 2021
Et bedre Barolo kjøp skal du lete lenge etter! Og dette er til og med base Baroloen til Massolino. En svært tilgjengelig vin i en fin årgang. - - - Giuseppe Massolino etablerte Azienda Agricola Vigna Rionda di Massolino Giuseppe e Figli i 1896. I dag drives gården av Franco Massolino, 4.…
Sandrone Barbera D`Alba 2016
12. juni 2021
Jeg verdsetter vinene fra Piemonte svært høyt, spesielt Barbera, Barolo og Barbarescoene. Vinmakerne som produserer viner på disse druene er det mange av, også de som lager svært gode, men så er det de som jevnlig lager de aller beste vinene. Sandrone er en av de aller beste. - - - Luciano…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.