Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Jos. Christoffel jr. Ürziger Würzgarten Riesling Auslese *** 2010
15. mars 2012
En mer elegant sødmefylt Riesling enn dette skal man lete lenge etter. Denne årgangen er utsolgt hos leverandør, og den lages kun i gode år, men de som leser dette innlegget kan like godt merke seg denne vinen, og produsenten. Neste gang den kommer på markedet er det bare å kjøpe det man kommer…
Sitronterte
12. mars 2012
til 8 personer 2 dl malte mandler 5 dl hvetemel 2 ss sukker 2 ts revet sitronskall 150 g smør 1 eggeplomme Bland malte mandler, hvetemel, sukker og sitronskall i en bolle. Smuldre inn smøret med hendene til en kornet blanding. Elt inn eggeplommen i deigen og tilsett litt vann hvis deigen blir litt…
Corino Barolo Vecchie Vigne 2004
7. mars 2012
Corino er et legendarisk lite vinhus fra 1952 i Annunziata nedenfor La Morra, som i dag drives av sønnen Giuliano og produserer ca 40 000 flasker på 8 hektar vinmark. Fra midten av 80- tallet fulgte de familiens nære venn Elio Altare’s mere moderne metoder med kortere maserasjon, «green harvest»…
Nyheter våren 2012
3. mars 2012
Her er et utvalg av viner jeg spesielt likte etter en nyhetssmaking jeg var på hos Moestue for en uke siden. hvitviner: Eric Rodez Cuvée des Grands Vintages 2004 Ikke så mange bobler i denne flotte Champagnen som har en fyldig smak av pære, fersken og aprikos. Frisk mineralitet og med litt…
Fontodi Vigna del Sorbo 2007
29. februar 2012
Fontodi lager noen av de beste vinene jeg har smakt. La ikke prisen skremme deg, du vil få en smaksopplevelse du sent vil glemme. Gården ligger midt i hjertet av Chianti Classico, rett syd for landsbyen Panzano, i “Conca d’Oro” (det gylne skjell). Fontodi har vært eid av familien Manetti siden…
Occhipinti Siccagno Nero d’Avola 2008
22. februar 2012
Jeg faller stadig tilbake til Ariannas viner. Vinene hennes er så elegante og full av sjel at det er vanskelig å ikke like de. Occhipinti er lokalisert i Vittoria, sørvest på øyen Sicilia. Ariannas omdømme som vinmaker vokser med hver årgang. Hennes første årgang var i 2004, men det var ikke før i…
Sjokoladeterte
19. februar 2012
oppskrift: Eivind Landsvik bunn 220 g mel 200 g mykt smør 100 g mandler 100 g melis 20 g kakao Mal mandlene, tilsett alt det tørre og til slutt smøret. Elt deigen for hånd til den har en fast konsistens. La den så hvile i kjøleskapet i 30 min. Bak ut deigen og trykk den ut i en terteform. Stek…
Weiser Küenstler
15. februar 2012
Jeg ble for 3 år siden kjent med produsenten, Weiser Künstler, gjennom den fantastiske vinen Enkircher Ellergrub. En bedre vin til blåskimmelost skal letes lenge etter. For kort tid siden var jeg så heldig å få tilsendt vinene under til en smaking. Smakingen bekreftet hvor stort savn det er å ikke…
«Perfekte kombinasjoner» – Jeanni Cho Lee
11. februar 2012
Fredag 3/2 var jeg på en vinkveld i regi av Tysk Vininformasjon på restaurant Hanami på Tjuvholmen. Jeanni Cho Lee, Kinas eneste Master of Wine, ledet oss gjennom kvelden med stor innsikt i hvordan man kan velge den beste vinen til nydelig asiatisk mat. Fra venstre: Manuela Liebchen - Tysk…
Urtetrekt indrefilet i rosmarinsjy
9. februar 2012
Trekt (kokt) indrefilet? Jeg var litt usikker på denne fremgansmåten til Brimi, men siden det nettopp var han som foreslo det, lot jeg det stå til. Resultatet ble en super saftig og mør stek. Med rosmarinsjy og Occhipintis Nero D`Avola til ble det et godt og harmonisk måltid. til 4 personer 800 g…
Boffa
5. februar 2012
Det er alltid interessant å smake flere av en vinmakers viner, og/eller flere årganger av samme vin, på en gang. Smakingen med Boffas viner var meget interessant fordi samtlige viner holdt en meget høy kvalitet. Vinhuset Boffa ble startet på 60-tallet av Pietro Boffa og drives i dag av sønnen Carlo…
Sainte Epine 2009
2. februar 2012
Domaine Romaneaux er en liten familiedrevet gård med totalt 8 hektar vinmark, hvor kun 1 hektar blir til rødvinen Sainte Epine. Gården ligger på høyre bredd av Rhône-dalen, midt imot Hermitage Hills. Jorden her har alltid vært anerkjent som en av de beste områdene for vinproduksjon, og med 100 år…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.