Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Tom Ka Gai (Thailandsk kyllingsuppe)

4 stk kyllingfileter 2 bokser kokosmelk 1 stk lime, saft og skall 6 stk vårløk 3 fedd hvitløk 1 rød chili 1 gulrot 6 sjampinjonger 1 stang sitrongress 3 cm galangal 3 ss olje til steking 2 dl vann 1 hønsebuljongterning 3 ss soyasaus frisk koriander Skjær kyllingfiletene i tynne strimler, bland i…

Les mer


Italiensk landbrød

gir 3 brød 7 dl vann 1 kg hvetemel 200 g durumhvete 100 g sammalt rug 40 g havsalt 20 g fersk gjær rugmel til strø Varm vannet til 30, smuldre gjæret i og rør til alt er løst opp. Bland alle ingrediensene og spe på med vesken mens du elter godt. Kjør deigen i 3 min., øk hastigheten og elt videre i…

Les mer


Viña Tondonia Reserva 1992

Hvitvinene fra López de Heredia regnes som en av verdens beste hvitviner. Ikke så rart at jeg helst skulle se at denne flasken aldri ble tom. Hos Vina Tondonia har de dyrket vin i 135 år og har nå 170 hektar med vinmarker. Vinen lagres 6 år på 225 liters Franske eikefat før den lagres 10år på…

Les mer


Nøttekake med sjokolade og krem

bunn 5 mellomstore egg 4 dl melis 2 ts bakepulver 5 dl hasselnøtter Kjør nøttene uten skall (blansjerte) i en kjøkken-maskin til de er grovmalte. Bland sammen nøtter, bakepulver og 1 dl melis. Pisk eggene til eggedosis sammen med resten av melisen. Vend nøtteblandingen inn i eggedosisen med en…

Les mer


Keller Westhofen Kirchspiel Riesling Spätlese 2009

Kun 60 flasker av denne vinen fant veien til spesialpolet på Vika for et år siden. Jeg var heldig og fikk tak i en av dem like før jul. Westhofen er en landsby i Rheinhessen, Tyskland, som ligger mellom Worms og Alzey i Bereich Wonnegau. Selv med en befolkning på bare 3200 mennesker er Westhofen…

Les mer


Andebryst med olivensaus

til 4 personer 2 andebryst (à 150g) 2 ts korianderfrø 2 ts svart pepperkorn 2 ts maldonsalt 2 hvitløksfedd salt Gni andebrystene inn med en blanding av knust pepper, korianderfrø og salt. Ta skallet av og knus hvitløken med flatsiden på en kniv. Varm opp en stekepanne på middels varme med smør,…

Les mer


Chateau Musar 2003

Denne rødvinen skuffer sjeldent. Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 og regnes som Libanons ledende vingård. På 180 hektar mark i 1000m høyde, nord for Beirut i Bekadalen, har druene perfekte vekstvilkår fordi Bekaa er så å si sykdomsfri og har nesten aldri frost. Dette sammen med en…

Les mer


Semifreddo

oppskrift: Eivind Landsvik til 10 porsjoner 125 g rosiner 50 g mørk sjokolade 75 g sukker 250 g mascarpone 2 egg 2,5 dl fløte 2 dl Amaretto Hell rosinene i en bolle og hell over amaretto til det dekker. La det marinere i 1-2 døgn. Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk fløten til krem. Vend…

Les mer


Lucky Jack

Lucky Jack er det første ølet fra Lervigs nye bryggerimester Mike Murphy. En Pale Ale som ble lansert under Gladmaten 2010. Amerikaneren beskrives av ølkjennere som en kunstner, en som lager ufattelig bra øl. I perioder har etterspørselen vært så stor etter den amerikanske Pal Ale’n, at ølfatene i…

Les mer


Bakt ishavsrøye på asparges

til 4 personer 400 g ishavsrøye-filet 4 ss lakserogn kål og asparges 1 lite kålhode 12 grønne asparges 1/2 lime 1 dl hvitvin 1 dl fløte 50 g usaltet smør 2 ss hakket gressløk Kok inn hvitvinen til det nesten ikke er noe igjen. Ha i fløte og kok opp. Ha i finsnitted kål og hele asparges og la det…

Les mer


Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2010

Nydelig frisk og saftig økologisk vin fra Kühling-Gillot. 2010 var preget av en lang vinter som ga en sen start på veksten. Storm og haggel i juni med regn og kulde videre ga ytterligere forsinket vekst. Ikke før i oktober kom varmen for fullt. Riesling druene ble plukket så sent som 22. oktober.…

Les mer


Stekt torsk på potetpurrè

for 4 personer Det ser kanskje ikke så godt ut som det faktisk smaker. Men fersk torsk på potetpurè og en salt saus, sammen med en kraftig barbera fra Renato Ratti ble en mektig god opplevelse. 800 g torskefilet 600 g poteter 12 hvitløksfedd 1 dl melk 2 dl fløte 100 g smør Kok potetene møre sammen…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: