Om meg

MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.

Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.

Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…

Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.

Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.

Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.

Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.

Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no

Nøttekake

til 6 personer 150 g hasselnøttkjerner 110 g sukker 4 egg 15 g rosiner 5 cl cognac La rosinene trekke i cognacen noen timer, minst. Helst over natten. Rist nøttene i ovnen i ca 20 min på 180°. Ta de ut og gni av skallet med et håndkle. Kjør nøttene i en kjøkken-maskin til de er grovmalte. Evnt. kan…

Les mer


Grotte Alte Cerasuolo di Vittoria Clasico DOCG 2006

Arianna Occhipinti har raskt blitt en av mine favorittvinmakere. Grotte Alte er den første årgangen av denne vinen, en vin du sent vil glemme.   Occhipinti er lokalisert i Vittoria, sørvest på øyen Sicilia. Ariannas omdømme som vinmaker vokser med hver årgang. Hennes første årgang var i 2004, men…

Les mer


Bruno Giacosa Barbera d'Alba Falletto Serralunga d'Alba 2008

Bruno Giacosa lager noen av de beste viner som er å oppdrive. Vinen er gjæret i rustfrie ståltanker for å bevare den intense aromaen, typisk for denne druen. Maserasjon varer i 14 dager med omrøringer daglig for å gi vinen dypere farge. Deretter lagres vinen på store franske eikefat i 11 måneder,…

Les mer


Sennepssaus

1 dl appelsinsaft 1 dl gulrotsaft 1-2 dl fiskebuljong eller fiskekraft 1 ss grov helkorn sennep 2 ss kaldt usaltet smør salt/pepper cayennepepper sitronsaft Kok inn appelsinsaft, gulrotsaft og fiskebuljong til det halve. Tilsett sennep og pisk inn smøret. Smak til med salt, pepper, cayennepepper og…

Les mer


Honninglasert elgstek

for 4 personer 600 g elgstek 5 fedd hvitløk 1/2 løk akasie honning salt & pepper Brun smør sammen med rapsolje i en panne. Tørk godt av steken og stek den på høy varme sammen med noen kvister rosmarin, i 1 min. på hver side. Ta ut steken og massèr inn honning, salt og pepper. Ha den i en…

Les mer


Odfjell 2005

Dette er Odfells signaturvin. 2005 årgangen er regnet som den beste årgangen så langt, selv om den fortsatt er veldig ung. Vinen og drueblanding er basert på den beste druekvaliteten dette året (Carignan). En deilig vin, mørk og tung med fin balanse, myke tanniner, pepper, bringebær, bjørnebær,…

Les mer


Lonardo Aglianico 2008

Contrade di Taurasi er en 5 ha, familieiet vingård som først i 1998 kom med en egenprodusert vin på markedet. Før denne tid solgte de druene sine til et kooperativ. Contrade de Taurasi er også de eneste i verden som selger hvitvinen Grecomust' IGT Campania, laget på druen Grecomust. Aglianico er…

Les mer


Scarzello Barolo Vigna Merenda 2005

Dette er CRU vinen til Scarzello som bare blir produsert i gode årganger. Vigna Merenda er også en enkeltmarksvin som Scarzello har monopol på i Sarmassasonen. Den får ca 30 dager maserasjon før den lagres på 25hl slovanske eikefat i 2 og et halvt år. Når Federico føler det er riktig, "klarer" han…

Les mer


Ovnsbakt Kje

til 2 personer 0,8 kg kje (killing) 1 neve frisk ingefær 1 lime 1 ss persille 1 ss havsalt sort pepper 1 ts korianderfrø 1 ts fennikelfrø 2 gullerøtter 2 rødløk 2 persillerot 2 søtpoteter 150 g sellerirot 2,5 dl vann 1 ts salt Sett stekeovnen på 210°. Riv limeskall og press saften. Skrell og riv…

Les mer


Ch. K Rouge 2008

Det er spesielt moro å finne en vinmaker som lager så gode viner som Katharina Mowinckel gjør. Ikke bare lager hun gode viner, men hun kommer fra min hjemby, Bergen, også. Nå bor hun i Le Fougueyrat, 15 km from Bergerac og 80 km øst for Bordeux i Frankrike. Det har på kort tid blitt mange…

Les mer


Scarzello Barbera d’Alba Superiore 2007

Det er bare å merke seg navnet, Scarzello. Den 5 hektar store, 3 . generasjons drevne vingården i hjertet av Barolo lager noen ganske spennende viner. En del af druematerialet stammer fra bunnen av Barolo-marken "Vigna Merenda" på Pajagallo og Sarmassa. Kun få drueklaser per vinstokk høstes (green…

Les mer


Weingut Kruger-Rumpf

Turen går opp langs Rhinen fra Mainz, vi skal til Kruger-Rumpfs vingård i Münster-Sarmsheim, Nahe (8/10). Stefan og Georg Rumpf tar imot oss på tampen av årets innhøstning. Georg er en energisk og jordnær person som i 2004 overtok ansvaret på gården fra faren, Stefan, som startet gården i 1984.…

Les mer


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: