Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Valpolicella Ripasso Torre del Falasco 2006 og 2009
1. november 2011
Dette er en god og rimelig Valpolicella fra cooperativet Valpanenta, nordøst i Italia. Ripasso-metoden innebærer at Valpolicella-viner av svært god kvalitet får gjære på bunnfallet av Amarone-fat. Dette gir en kraftigere vin, med mer alkohol, tanniner og høyere syre. 2006 årgangen smakt 24/1-2009…
Grillet breiflabb med paprikasaus
31. oktober 2011
til 4 pers 800 g breiflabbfilet marinade 1 ss pesto 1½ ss olivenolje 1½ ss sitronsaft salt og pepper pesto 1 bunt frisk basilikum 2 ss pinjekjerner 2 fedd hvitløk 1 dl olivenolje 50 g revet parmesan salt / pepper Bland sammen pesto, olje, sitron, salt og pepper til marinade. La fiskeskivene trekke…
Pelassa Nebbiolo d’Alba Sot 2007
26. oktober 2011
Pelassa er en liten gård i Nord-vest Italia som ligger mellom Asti og Alba. Her har de siden 1960 laget vin på sine 12 hektar. Størsteparten av vingården er i Sot og San Pancrazio området hvor de lager viner på druesortene Barbera, Nebbiolo og Arneis. Disse druesortene trives spesielt godt i det…
Weingut Tesch
21. oktober 2011
Martin Tesch tar selv imot vår lille gruppe og leder oss opp en smal vindeltrapp i det nyoppussede og moderne huset i byen Langenlonsheim, i Nahe. Martin, egentlig utdannet mikrobiolog og kjemist, overtok farens vingård i 1998. Vingården som opprinnelig ble startet i 1723 og som den gang laget…
Crema Catalana
18. oktober 2011
til 8 personer 1 appelsin 8 dl kremfløte 2 dl melk 150 g sukker 4 kanelstenger 10 eggeplommer Vask appelsinen godt, tørk den og rasp av skallet (bruk kun det oransje da det hvite er bittert). Kok opp fløte og melk med halvparten av sukkeret, kanel og appelsinskall. Skru ned varmen og la fløtemelken…
Weingut Karl-Heinz Gaul
13. oktober 2011
Det neste stoppet på turen tok oss til vingården Karl-Heinz Gaul i Grünstadt, Sausenheim, Pfalz (7/10). Gården ble i 1993 startet av Karl-Heinz Gaul, men i 2008 måtte døtrene Karoline og Dorothee overta familiebedriften da faren plutselig døde. Begge søstrene gikk på vin-college i Geisenheim på…
Ærfugl
11. oktober 2011
til 2 personer 2 stk ærfuglbryst 1 ts spisskummin 2 ss godt smør salt og pepper Salte og pepre kjøttet før det freses på middels varme i smør og spisskummin i en stekepanne. Gi det 1 min på hver side. Ta kjøttet av pannen og la det hvile mens ovnen varmes opp til 200°. Sett kjøttet i ovnen og la…
Weingut Louis Guntrum
7. oktober 2011
I dag besøkte jeg sammen med en gruppe bloggere fra hele verden vingården Guntrum i Nierstein. Weingut Louis Guntrum ble startet i 1648 og er den eldste vingården i Reinheissen. De eksporterer til over 50 land rundt om i verden og lager noen av de mest komplekse Rieslinger bl.a. takket være det…
Bakt Lysing
6. oktober 2011
4 personer oppskrift fra Dinmat.no 500 g lysing 10 amandinepoteter 20 shitake sopp 1 bunt reddikk 2 vårløk 1 bunt klasetomater 1 ts sitronskall, revet 2 ss olivenolje meierismør 1 ts sherryeddik maldonsalt 1/2 dl vann Del fiskefileten i porsjonsstykker, behold skinnet på. Ha på salt og pepper.…
Hellstrøm Bon Vin Rouge 2010
2. oktober 2011
For en tid tilbake (5. september) var jeg så heldig å få være tilstede under lanseringen av Helstrøms Vin Rouge på Skaugum. Ikke bare var vinen meget god men det ble det også servert en nydelig entrecot til vinen. Jeg klarte ikke å matche den gode retten som ble servert, men prøvde meg med min egen…
Helstekt Entrecot
27. september 2011
til 4 personer 1 kg entrecot smør salt & pepper Gni kjøttet med salt og pepper, brunes i en stekepanne med smør og olje. La den hvile noen minutter mens ovnen forvarmes til 115°. Stek kjøttet i ovnen i 20 minutts intervaller. Totalt skal det stå i ca 1,5 time, men ta det ut hvert 20…
Allram Grüner Veltliner Eiswein 2008
19. september 2011
Weingut Allram holder til i Kamptal i Østerrike, der familien har røtter i vinbransjen helt tilbake til 1794. Michaela Haas-Allram med familie overtok foreldrenes vingård i 1992 og i dag regnes de som en av de beste vinmakerne i Kamptal. 2008 var et spesielt vanskelig år med mye nedbør. For at…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.