Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Semifreddo
18. september 2011
til 8 personer 4 st eggehvite 4 stk eggeplomme 100 g sukker 1 stk vaniljestang 350 g kremfløte krokan 100 g mandler 100 g sukker 1 dl vann 25 g smør Pisk eggeplommene med 2/3 deler av sukkeret og vaniljefrø i en mikser på høyeste hastighet. Når eggedosisen er luftig piskes fløten til krem, vend…
Roche de Bellene Meursault les Charrons 2008
12. september 2011
Nicolas Potel startet Domaine de Bellene i 2005 og fremstiller vinene sine biodynamisk. Han høster mest lovord for sine hvite viner hvor druene ikke presses, men mosten får renne ned i ståltankene ved hjelp av egenvekt og tyngdekraft. Les Charrons er en nydelig og frisk hvitvin med en balansert og…
Kinn Bøvelen Trippel
7. september 2011
Kinn Bryggeri ble startet i 2009 av Espen Lothe i Florø. På bryggeriet i Strandgata i Florø gjæres alle øl i åpne gjæringskar. Ingen av ølene blir pasteuriserte eller filtrerte, her jobbes det etter inspirasjon fra Belgiske munker som lager det beste ølet i verden, Trappist. Trass i…
Blåskjellsuppe
31. august 2011
til 4 personer 1 kg blåskjell 0,5 kg ferske reker 1 dl hvitvin 2 ss smør 2 sjalottløk 2 fedd hvitløk 2 ss hvetemel 5 dl fiskekraft 5 dl blåskjellkraft 1 neve frisk timian 4 dl fløte salt & pepper Vask og rens blåskjellene. Fres litt av løken i en panne med 2 ss olje til den er blank, ha i vin…
Loosen Riesling Kabinett 2010
29. august 2011
Dr. Loosen har noen av de beste og rimeligste vinene på vinmonopolet. Denne koster til overmål kun 80,- kr! Igjen fremstår Loosens viner som friske og fruktige. Selv om den har relativt mye sødme i seg er den friske syren med å dempe søtheten slik at frukten og mineraliteten blir mer fremtredende.…
Stekt skulder av lam
24. august 2011
Oppskriften er beregnet for 4 personer 3 lammeskuldre 8 einebær 1 neve rosmarin 10 laurbærblader 10 hvitløk 1/2 sitron 1 dl vann 12 poteter salt & pepper Gni kjøtet godt med salt og pepper. Vask potetene og kutt de i ca 6cm biter, legg de i en ildfast form. Hell over vann, sitronsaft og…
Ch. K Blanc 2008
21. august 2011
Denne årgangen er Bergensjenten og vinmakeren, Katharina Mowinckel, sin favoritt, så langt. I 2008 regnet det mye på vårparten i Bergerac, men sommeren og høsten var varm og tørr, noe som resulterte i en perfekt modning og konsentrasjon som gav en lav avkastning men meget høy kvalitet på druene.…
Orzada Carmenère 2008
18. august 2011
Denne Carmeneren var overraskende kraftfull. Enda mer kraft og mystikk i denne enn Orzada Malbec 2008, selv om også den hadde mørke toner. Her er det smak av vått høstløv i fra de dype mørke skoger, saftig og kraftfull, søt men bitter, preg av eik, pepper, vanilje og en smak av malt. Myke tanniner…
Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2009
13. august 2011
Nok en utmerket hvitvin fra Dr. Loosen. Denne er en tanke søtere enn Graacher Himmelreich, men også denne har en fremtredende syre som balanserer sødmen ned og gjør at vinen fremstår frisk. I tillegg er den lett sprudlende med en smak av epler, honning og fersken, med en utpreget mineralitet og…
Helstekt Uer på en seng av salt
7. august 2011
Denne oppskriften er beregnet til 6 personer. 2 hele Uer (1,6kg pr stk) ca 3 kg havsalt bjørkeløv pepper Rens fisken godt og skrap av skjellene på skinnet (skrap fra halen mot hodet). Pass på at du ikke skjærer hull på skinnet, da slipper saltet inn i kjøttet og ødelegger smaken. Ha på pepper i…
Loosen Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2010
3. august 2011
2010 årgangen har vist seg til å bli et topp år for Tysk vin. Ekstremvær med mye regn og kjølig sommer og en varm høst har gitt rekordlave avlinger, noe som har ført til den sjeldne kombinasjonen av høy syre og høyt sukkerinnhold i druene. Dr. Loosen leverer jevnt over meget gode viner, og…
Chateu Laroque 2006
26. juli 2011
2005 årgangen av denne er regnet for å være den beste, ved siden av 2004 og 2006, så langt. På en vinsmaking med Laroque 31/10 i år, fikk vi smake 2008, 2007, 2006, 2005, 2003, 2001 og 2000 årgangene. 2005 årgangen ble bekreftet å være århundrets årgang, men selv om den var meget god synes jeg at…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.