Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Ch. du Val de Mercy Petit Chablis 2010
14. juli 2011
Domaine du Château du Val de Mercy består av 30 hektar dyrket vinmark. 2/3 av vinmarkene har en beliggenhet innenfor AOC Chablis, og resten ligger i Chitry le Fort. En frisk og sommerlig Chablis med smak av sitron, fersken og grapefrukt med balansert syrlighet og fruktighet. En i utgangspunktet…
Occhipinti SP68 Nero d'Avola e Frappato 2009
5. juli 2011
2008 årgangen av denne vinen ble i en blindsmaking kåret til den beste vinen i klassen over 130 kr på Vinmonopolet. Selv om jeg likte Il Frappato 2007 svært godt har jeg her fått en ny favoritt blant Occhipintis viner. Arianna Occhipinti (28 år) lagde sin første årgang i 2004. Gården drives…
Lequin-Colin Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot Cuvee BTTR 2009
30. juni 2011
Viner av Rene Lequin-Colin frigjøres når Francois og hans far mener de er klare til å bli konsumert. Strukturen og kompleksiteten av vinene kommer fra lav ettergivende vingårder, generøse mengder ny fransk eik, naturlig gjærings metoder, ingen filtrering og tappet rett fra fat til flaske. BTTR…
Grillet breiflabb
27. juni 2011
800 g breiflabbfilet (4 pers) Marinade 1 dl olivenolje 1 stk sitron 1 ts salt 0,5 ts pepper 0,5 fedd hvitløk 1 ts estragon 2 ss persille 1 ss gressløk Skjær breiflabben i passe tykke (5cm) stykker, skyll i kaldt vann og tørk stykkene før de legges i marinaden i 1 time. Ta fisken opp av marinaden og…
Schloss Johannisberger Riesling Kabinett Feinherb 2009
25. juni 2011
Dette er en nydelig og lett søtlig Riesling, pent balansert av syren, og en smak av kiwi, eple og sitronskall. God mineralitet med en svakt krydret og lang ettersmak. Drue: 100% Riesling Drikkes utmerket alene. "Schloss Johannisberg is best known as the company that discovered Spatlese wines.…
Kremet jordbærostekake
20. juni 2011
150 g havre 100 g nøtter 1/2 ts kanel 125 g smør 10 gelantinplater 500 g kesam 120 g sukker 1 sitron (juicen) 500 g kremføte 250 g jordbær mynte til pynt Fordel nøttene og havren jevnt utover et stekebrett og ha litt sirup over. Riste blandingen i ovnen på 120° i ca. 10min til det blir litt…
Paolo Leo Primitivo di Manduria 2008
16. juni 2011
Denne minner veldig om Pape fra Dáo, Portugal, men har ikke på nær den samme dybden. Allikevel en vin som kan nytes med glede til mat og i sofakroken. Den er dyp mørk på farge, godt med eik på duft. God mørk smak av lakris, kaffe, solbær og pepper. Meget syrefrisk, med lite tanninsk bitt, men desto…
Texas brisket
12. juni 2011
1 kilo med oksebryst (brisket) 1 løk 1 selleristang 1 gulrot 2 fedd hvitløk 1 fl rødvin 0,5 l vann 1 neve rosmarin, timian og laurbær. Ha kjøttet i en gryte med grovkuttet løk, selleri, gulrot, hvitløk og urter. Hell over vinen og fyll på med vann til det dekker kjøttet. Kok eller ovnsbak på 120° i…
Tante Olgas rabarbradessert
7. juni 2011
oppskrift fra NRK 3 kg rabarbra 2 pk svisker 2 pk aprikoser 2 l vann 2 kg sukker Rabarbraen smaker best før jonsok! Rense, skylle og dele rabarbraen opp i biter på et par cm. Legg alt i en skål og fyll på med vann slik at det dekker rabarbraen og lå stå over natten. Sil så av det sure vannet. Del…
Battenfeld Spanier Hohen-Sülzen Grüner Sylvaner 2010
1. juni 2011
Denne nydelige, økologiske, vinen er laget av Hans Oliver Spanier (39) fra Hohen-Sülzen i Tyskland. Vinene hans er laget av senthøstede, håndplukkede druer, og han tilsetter ikke industrigjær. Han lar heller vinene spontangjære, siden dette gir mer komplekse og intense viner. Denne vinen er laget…
Stekt isgaltfilet med kjempereker
29. mai 2011
400 g isgaltfilet 2 stk kjempereker salt & nykvernet pepper solsikkeolje 2 ss smør Skyll fisken i kaldt vann og tørk av med kjøkkenpapir. Vri av hodet på reken og ta av skallet (skallet brukes i sausen) og ta bort tarmen. Sørg for at fisken er fri for skinn og ben. Gni fisken og rekene inn med…
Orzada Malbec 2008
23. mai 2011
Chile er et spennende vinland som jeg har fått opp øynene, og ganen, for. Både Odfjell og Alexander Vik har satset stort og gjør det sterkt i Chile, sammen med flere andre gode produsenter (se eksempler under). Av 446 Chilenske viner ble 2006 årgangen av Orzada Malbec kåret til Chiles beste vin.…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.