Om meg
MatogVinnett ble til en dag i 2007. Nødvendigheten av å ha et sted og samle dessertoppskrifter ble stadig større siden jeg stadig vekk rotet bort papirnotatene mine. Etterhvert har nettsiden vokst til også å omfatte andre oppskrifter jeg har støtt på underveis, kombinert med en stadig økende interesse for vin og gleden ved å gi gode vinanbefalinger til mat.
Min utdannelse og bakgrunn er som filmfotograf og er medeier av Krypton Film som også er dagjobben min. I min tid som fotograf har jeg vært så heldig å ha stått med kamera rett over grytene til kokker og matformidlere som Arne Brimi, Andreas Viestad, Lars Lian, danske Claus Meyer og svenske Tina Nordstrøm. Kunnskapen og formidlertrangen til alle disse har smittet og gitt meg inspirasjon til denne bloggen.
Selv har jeg tatt diverse vinkurs på Vinfagskolen og kokkekurs på Gastronomisk institutt. Jeg er ofte på vinsmakinger, kokkelerer hver eneste helg og ikke så sjelden i ukedagene heller. Alle oppskriftene har jeg selv prøvd ut og bildene tar jeg i badekaret hjemme, mens familien lurer på hvor maten blir av…
Alle anbefalinger kommer som resultat av egne preferanser og egen smak. Jeg drikker alltid hele flasken før innholdet anbefales eller blir nevnt på bloggen. Oftest smaker jeg og mine bordvenner på flere viner til matrettene for å finne best mulig vinfølge.
Aller helst skriver jeg om viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, eller tar for meg spesialbestilte viner. Det gjør jeg fordi svært mange spennende viner ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Av samme grunn tar jeg meg kun bryet med å anbefale viner jeg synes er virkelig gode. Viner jeg ikke liker blir utelatt.
Vininteressen er absolutt en dyr hobby. 98 prosent av vinene har jeg selv kjøpt inn, mens jeg en sjelden gang mottar vareprøver fra importører. Jeg mottar ingen form for godtgjørelse for omtalene på bloggen. Fra høsten 2012 til sommeren 2014 bidro jeg med å plukke ut «Vinblogger» på magasinet «Vin & Brennevin«, og fra sommeren 2015 har mine artikler vært å finne på Norske Vinklubbers Forbund.
Jeg håper du som er innom denne siden har glede av oppskriftene eller anbefalingene. Jeg tar gjerne imot ros eller ris.
Jørn G. Broll
jorn@matogvinnett.no
Picariello Aglianico Zi Filicella 2008
19. mai 2011
Ciro picariello sin første egenproduserte vin kom for salg i 2004. Vingården er på beskjedne 8 hektar stor, med vinstokker som er 50 til 80år gamle. Uten hjelp fra ønolog eller konsulent, har Aglianico laget alle vinene sine selv. Produksjonen er på ca. 15 - 20 000 flasker i året. Dette er en…
Markus Molitor Niedermenniger Herrenberg Riesling Spätlese 2003
14. mai 2011
2001, 2003, 2005, 2007, 2009 er kjent for å være meget gode år for Riesling druen, spesielt i Mosel, Nahe og Rheingau. Wine Spectator gir 2003 årgangen 94 poeng. Denne Spätlesen er en særdeles god hvitvin med elegant sødme. Selv om det er en Spätlese blir den ikke for søt fordi syren i vinen…
Sjokolade- og bærpavlova
12. mai 2011
marengsbunn 6 eggehviter 300 g sukker 3 ss kakaopulver 1 ts rødvinseddik 50 g mørk sjokolade pynt 5 dl kremfløte 300 g bringebær 300 g jordbær 3 ss grovrevet mørk sjokolade Pisk eggehviten til den danner silkemyke topper, pisk inn sukkeret en spiseskje av gangen til marengsen er stiv og blank. Sikt…
Musella Valpolicella Superiore Ripasso 2007
9. mai 2011
Det var en varm vinter for denne årgangen så det blomstret tidlig. Fra juni av var det mye regn og en haglstorm ødela 40% av druene, men fra August bedret været seg og selv om innhøstningen var liten, ble kvaliteten god på de resterende druene. Denne Valpolicellaen er innbydende fruktig på duft.…
Markus Molitor Riesling Trocken 2009
28. april 2011
Markus Molitor (44) er den største vinprodusenten i Mittel-Mosel med en like imponerende bredde som kvalitet. Molitor kan i en enkeltårgang presentere en palett med 46 forskjellige viner, hvorav 35 oppnådde 90 poeng eller mer i Eichelmann Deutschlands Weine." -Recordvin Frisk smak av eple, pære…
Thanish Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2007
21. april 2011
Denne minner meg mye om Einkircher Ellergrub. Nydelig sødme og frukt. Smak av melon, honning, epler, blomster, fin mineralitet og en upåklagelig balanse. Drikkes med stor glede og med et ønske om snarlig gjensyn. Passer til blåskimmelost, sursøte kinesiske retter og fruktsalat. Kan drikkes nå…
Gratinert sjøkreps med urtesmør
17. april 2011
4 rå sjøkreps 250 g smør 1 sitron 2 hvitløk 1 chili, rød 1 neve fersk timian, basilikum, estragon salt & pepper Del krepsen i to langs midten. Ta bort paven, magesekken (som ligger øverst i hodet), og tarmen. Ha smøret i en kjele og la det smelte litt. Finhakk hvitløk, chili, timian,…
Andebryst med appelsinsaus
12. april 2011
til 4 personer 4 andebryst druekjernolje smør salt og pepper Tørk og krydre andebrystene, skjær tre snitt i skinnsiden, og la de ligge i romtemperatur. Ha smør og olje i en stekepanne og sett den på sterk varme. Stek brystene med skinnsiden ned i 6min før du snur de og steker videre i 5 min. La de…
Vigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2009
11. april 2011
Litt for ofte mangler det opplysninger om viner kjøpt på Vinmonopolet. Av en eller annen grunn klarer de ikke å oppdatere hjemmesiden sin med riktig årgang selv om den finnes i basisutsalget. Så også med denne vinen. 2008 årgangen omtales, men ikke 2009 årgangen. Det er ganske spesielt siden denne…
Bouvier Marsannay la Morisotte 2008
7. april 2011
Dette er en av nyhetene på Vinmonopolet, mars 2011. Av vinene fra Marsannay er dette den beste, og rimeligste, jeg har smakt. Tross ustabile værforhold i 2008, som gjorde innhøstningen vanskelig, har spesielt de røde vinene fra området gitt utmerkede resultater. Nydelig på duft. Bløt inngang på…
Louis Jadot Marsannay Rouge 2007
5. april 2011
Louis Jadot produserer mange fantastiske viner, men hans Marsannay 2007 innfridde ikke helt. Den er absolutt ikke dårlig, men når ikke opp til min opplevelse med de andre Marsannay vinene jeg har smakt. Svakt gjenkjennende smak av bjørnebær, svisker og solbær. Tanninene biter i fra seg, men syren…
Bruno Clair Marsannay 2009
2. april 2011
Jeg liker veldig godt Pinot Noir vinene fra Marsannay distriktet. Denne vinen kommer fra Marsannay-la-Côte, den nordligste landsbyen på Côte d'Or, som ligger på Côte de Nuits like sør for Dijon. Denne vinen fra Bruno Clair er intet mindre enn deilig innsmigrende og saftig. Den er veldig fruktig på…
2 kommentarer
Legg til kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.
Hva vil du anbefale av vin til en Rieslingsuppe (med Emmentalerost) ?
Det kommer litt an på hva som ellers er basen i suppen, men tatt i betraktning at du har emmentalerost i ville jeg valgt en riesling med litt restsødme som Mosbacher Deidesheim Riesling Kabinett Feinherb eller Wechsler Riesling Feinherb.